1800-luvun pohjalaistalosta tuli Elinan ja Juhan käsissä helmi – vain yhdestä asiasta sisustuksessa he ovat eri mieltä
Rakenna ja remontoi
1800-luvun pohjalaistalosta tuli Elinan ja Juhan käsissä helmi – vain yhdestä asiasta sisustuksessa he ovat eri mieltä
Viehättävä, vanha hirsitalo oli ehtinyt rapistua kehnoon kuntoon. Elinan ja Juhan käsissä siitä on tullut todellinen kaunotar.
Julkaistu 5.4.2023
Meidän Mökki

Lehmät märehtivät maalaismaiseman keskellä. Edellisen yön susivaarasta ei verkkaisen kesäpäivän tunnelmassa ole tietoakaan. Läheiset pellot kuuluivat ennen Ukkilan tilaan, jonka päärakennus on suuren pihapiirin ympäröimä.

Talon rakennusvuosi on mysteeri, mutta vanhin hirsiseinistä löydetty vuosiluku on 1873. Rakennuksen historiasta tiedetään sen verran, että 1800-luvun lopussa taloon tuli kotivävy, joka otti itselleen talon nimen. Hän oli valtiopäivämies ja mukana säätyvaltiopäivillä 1900-luvun alussa.

– Täällä on meitä ennen asunut myös kunnallispolitiikkoja, kunnankirjuri, opettaja ja metsätieteen tohtori. Talolla on mielenkiintoinen menneisyys, kertoo Elina.

Kun Elina ja Juha ostivat talon, vanhat aitat olivat onneksi vielä paikoillaan samoin kuin suuri talli ja pihasauna. Sauna on maalattu läheisen aitan sävyjä mukaillen. Elinan ja Juhan mielestä keltaisen ja punaisen yhdistelmä sopii perinnemaisemaan.
1800-luvulla rakennettu hirsitalo on 175 neliömetrin kokoinen. Pihassa on myös suuri tallirakennus, sauna, pihamökki ja kaksikerroksinen aitta.
Elina on etsinyt vanhoille sävyille väriparin Uulan kalustemaaleista. Tuvan kaapit ja penkit on maalattu toisiinsa sopiviksi Tikkurilan värikartan sävyllä N449. Ikkunoita peittävät kevyet salusiinit, jotka Elina on ommellut lakanakankaasta.
Keittiönurkkaus kätkee sisälleen kaiken tarvittavan. Vesialtaalle tulee kantovesi, mutta poisto tapahtuu putkea pitkin.
Suuri kulmakaappi on talon alkuperäistä kalustoa. Siinä säilytetään jokapäiväisessä käytössä olevia posliiniastioita.
Tuvan nurkassa olevassa talonpoikaisessa kerrossängyssä nukkuu Elinan ja Juhan lapsenlapsi kyläreissun aikana. Sängyn maalin sävy on Tikkurilan V447.
Juha pinnoitti uudelleen tuvan suuren uunin ja Elina öljysi pinnoitusvaiheessa irrotetun puukoristeen. Katon vanhat leipäorret kantavat kevyempiä kuormia. Kuivauskokeilussa on niittyleinikeistä tehty kranssi.
Tuvan keinutuolissa on paras paikka tehdä käsitöitä. Elina on kutonut tuvan lattioita lämmittävät matot. Lankkulattian sävy on perinnesininen.

Elina ja Juha törmäsivät kiinteistövälittäjän ilmoitukseen vahingossa. Pariskunta oli etsimässä mökkikäyttöön remontoitavaa kohdetta ensin lähempää Kokkolan kaupunkikotiaan.

Kun sopivaa ei tuntunut löytyvän, Juha laajensi hakualuetta, ja Ukkila osui haaviin. Kun Elina ja Juha tutustuivat taloon, sen ryhdikkäistä ajoista ei ollut tietoakaan. Päärakennuksessa oli asuttu ympärivuotisesti viimeksi 1980-luvulla. Tiedossa oli remontti, joka ei loppuisi hetkessä. Talo oli kuitenkin löytänyt juuri oikeat ostajat.

– En usko, että talolle olisi löytynyt kunnostajaa ilman meitä. Meillä oli ostohetkellä takana yli 200 vuotta vanhan kaupunkitalon remontti, joten tiesimme, mihin ryhdyimme, Elina kertoo.

Talvella Ukkilassa lämmitetään vain tupaa ja sen jatkeena olevaa kamaria. Tarvittaessa lämmitys laajennetaan talon toisen päädyn remontoitavaan tilaan.
Helmivalaisimen kupu ostettiin nettikirpputorilta, ja Elina kiinnitti siihen uudet helmet.
Kamarin seinällä on Elinan mummon tekemiä merkkuutöitä 1920–30-luvuilta.

Kaupat tehtiin vuonna 2018. Siitä asti taloon on tehty itse remonttia, jolle pääremontoijana toimineen Juhan mukaan ei loppua näy.

– Kaikki alkoi perustuskivien siirtämisellä paikoilleen. Käytännössä nostin talon ylös tunkilla nurkka kerrallaan ja siirsin kivet oikeille kohdille, Juha muistelee.

Viime vuosien aikana on muun muassa purettu ja uudelleen rakennettu talon multapenkkiperustukset, vaihdettu ikkunat ja lisätty lämmöneristeeksi huokolevyt, joita on myöhemmin tapetoitu. Taloa lämmitetään ilmalämpöpumpulla, isolla avotakalla, puuhellalla ja pönttöuunilla. Lisäksi yksi avotakka on muutettu umpinaiseksi.

Juhan mukaan tulisijojen suhteen selvittiin pienillä kunnostuksilla.

– Kamarin pönttöuunissa oli reikä. Korjasin tulipesän ja tukin reiän. Hieman isompi työ oli muurata rapautuneen piipun osa uudelleen, Juha nauraa, ja Elina huokaa pelänneensä koko projektin ajan.

– Korkealle katolle meno huimasi alhaalta katselijaakin!

Kielot poimitaan omasta puutarhasta ja kukkamaljakkoina käytetään vanhoja maitokannuja. Pöydällä on Elinan itse merkkaama liina.
"Onneksi Juha luottaa sisustussilmääni. Ainoa asia, josta olemme eri mieltä, on vihreän värin käyttäminen."
Elina
Aitoista löydettiin paljon käyttöesineitä ja huonekaluja.
Eläkkeellä oleva pariskunta nauttii arkisista askareista. Remonttia ei tehdä joka päivä, vaan aina on aikaa lämmittää saunaa, pilkkoa puita tai kerätä marjoja.
”Käytännössä nostin talon ylös tunkilla nurkka kerrallaan ja siirsin kivet oikeille kohdille.”
Juha
Borderterrieri Alma seurailee tapahtumia lattialta.

Eteisaulan helmi on sivustavedettävä puusänky, jonka pinnoille on tehty puhdistus mäntysuovalla. Seinällä on ruutumekko, jonka Juhan mummo on tehnyt Elinan ja Juhan tyttärelle. Mekon pariksi nostettu liivi on kuulunut Elinan ukille.
Elina on kunnostanut huonekalut hiomalla ja tarvittaessa maalaamalla ne hengittävällä maalilla.
Elina keräsi aikaisemmin koulutauluja, mutta ne hukkuivat perheen muutoissa. Aulan taulut ovat uustuotantoa ja hankittiin Kokkolan Taito shopista.

Osa talosta on vielä remontoimatta, joten tällä hetkellä puolet sen pinta-alasta on käytössä. Kaikki tarpeellisin on tehty, ja kunnostettua tilaa on jo riittävästi. Remonttien jälkeen on alkanut talon sisustaminen, josta on vastannut Elina.

Tarkoin harkittu sävykartta on saanut inspiraationsa talosta löytyneistä alkuperäissävyistä. Elina on kunnostanut huonekalut hiomalla ja tarvittaessa maalaamalla hengittävällä, vesiohenteisella maalilla. Yksi talossa olleista aarteista on vanha könninkello, joka kunnostuksen jälkeen raksuttaa tuvassa kotoisasti.

– Onneksi Juha luottaa sisustussilmääni. Ainoa asia, josta olemme eri mieltä, on vihreän värin käyttäminen. Minä en ole siitä aivan yhtä innostunut, Elina sanoo.

Tuvan kaapin päälle on koottu rivi kauniita, vanhoja kannuja.
Juhan harrastetila on talon remontoimattomassa päädyssä. Siellä on tilaa korjata tarvittaessa moottoripyöriäkin.

Vielä olisi monenlaista uudistettavaa, mutta Elina ja Juha eivät ota paineita tulevista remonteista. Uusi talo ei teettäisi niin paljon työtä, mutta ei siinä olisi samaa tunnelmaakaan. Pariskunta haluaa vaalia vanhassa talossa olevaa henkeä.

Vanhaa aikaakin on talossa hauska muistella.

– Kun tästä talolta katselee niitylle, voi hyvin palata ajatuksissa aikaan, jolloin täällä isännöi valtiopäivämies, Juha sanoo.

Aitoissa on vielä tallella paljon maalaistalon välineistöä.
Taloon kuulunut navetta oli jo purettu ennen kuin Elina ja Juha ostivat talon. Vanhat aitat olivat onneksi paikoillaan, samoin iso talli.
Ulkomaalaukset tehdään Virtasen hengittävillä neljän öljyn maaleilla.1800-luvulla rakennettu hirsitalo on 175 neliömetrin kokoinen. Pihassa on myös suuri tallirakennus, sauna, pihamökki ja kaksikerroksinen aitta.
Lähellä ovat myös luonto ja sen asukkaat aivan toisella tavalla kuin kaupungissa. Juha kertoo, että kolmen suden tiedetään liikkuneen lähimailla.
3 kommenttia