Ramen, dumplingit ja muut japanilaisen keittiön suosikit inspiroivat innokkaita kokkaajia sekä omassa keittiössä että paikan päällä − katso parhaat vinkit

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: Japan National Tourism Organization
Ramen, dumplingit ja muut japanilaisen keittiön suosikit inspiroivat innokkaita kokkaajia sekä omassa keittiössä että paikan päällä − katso parhaat vinkit
Japanilainen keittiö tarjoaa jatkuvasti uusia elämyksiä ja oivalluksia riippumatta siitä, laitatko sitä itse vai nautitko tokiolaisessa huippuravintolassa. Annoksissa korostetaan ensiluokkaisten raaka-aineiden omaa makua ja annos viimeistellään meneillään olevan sesongin koristeilla.
Julkaistu 4.2.2022

Japanilla on pysyvä paikka toimittaja ja kirjailija Heikki Valkaman sydämessä. Hän asui siellä lapsuutensa, ja on sen jälkeen vieraillut säännöllisesti Japanissa. Reissuillaan Valkama on perehtynyt paikalliseen kulttuuriin ja ruokaan. Tämän innoittamana on syntynyt muun muassa japanilaiseen kasvisruokaan keskittyvä Okazu-keittokirja.

− Olen innokas kotikokki ja olen viimeiset 20 vuotta perehtynyt syvällisesti japanilaiseen ruokaan. Silti paikallisesta ruokakulttuurista ja keittiön antimista oppii koko ajan uutta.

Riisin lisäksi japanilaisessa keittiössä käytetään erilaisia nuudeleita. Pastan tavoin nuudelitkin tulee kypsentää al denteksi. Muista huuhdella nuudelit keittämisen jälkeen. Näin nuudeleista lähtee ylimääräinen tärkkelys, eikä nuudeleista tule tahmaisia.

Ahkerasti ulkona syöville japanilaisille ruoka on iso osa paitsi arkea, myös matkailua. Tiettyjen kiiteltyjen ravintoloiden lisäksi myös raaka-aineet ja ruokalajit kiinnostavat paikallisia matkailijoita.

− Ihmiset saattavat matkustaa esimerkiksi Tokushimaan ja Kagawaan udon-nuudeleiden takia, Ise puolestaan tunnetaan hummereistaan, Kobessa nautitaan maailmallakin erittäin arvostettua naudanlihaa ja Kioto houkuttelee yuba-tofun ystäviä.

Tee ravintolavalinta haluamasi ruokalajin perusteella

Japanissa ravintoloiden perustaso on erittäin korkea – kiitos kovan kilpailun. Vaatimattomammankin näköisestä ravintolasta voi saada samantasoista ruokaa kuin paremmista ravintoloista Suomessa.

− Ravintoloita on paljon sekä lukumäärällisesti että tyylillisesti. Kannattaa muistaa, että ravintola saattaa olla keskittynyt vain yhteen ruokalajiin, kuten ramen-keittoon, eikä tarjolla ole välttämättä muuta. Paikka onkin hyvä valita sen mukaan, millaista ruokaa tekee mieli, Valkama vinkkaa.

Japanissa suosittujen kiinalaistyylisten ramen-nuudeleiden salaisuus on tuhti lihaliemestä ja kasviksista keitettävä liemi. Annos tarjoillaan syvästä kulhosta.

Japanilainen keittiö imee koko ajan vaikutteita myös muualta. Onkin vaikea sanoa, mikä ruuista on japanilaista ruokakulttuuria ja mikä ei. Esimerkiksi tempuran kaltainen perijapanilainen herkku syntyi 1500-luvulla ja se on saanut vaikutteita Portugalista.

Mikrosesongit ja estetiikka näkyvät lautasella

Sesongit näkyvät vahvasti ruokatarjonnassa. Suomessa totutun neljän vuodenajan sijaan Japanissa vuosi jaetaan 72 mikrosesonkiin. Esimerkiksi makrilliaika on talvella ja fugua eli pallokalaa kalastettiin aiemmin ainoastaan tammi–helmikuussa. Mansikoita nautitaan talvella ja vesimelonilla herkutellaan heinä–elokuussa.

Japanilaisessa keittiössä halutaan korostaa raaka-aineen omaa makua, ja niiden tulee olla tämän takia ensiluokkaisia.

− Raaka-aineita hyödynnetään silloin, kun ne ovat parhaimmillaan. Tavoitteena on löytää esimerkiksi kasviksia ja hedelmiä, jotka ovat täydellisiä kypsyydeltään, maultaan ja muodoltaan, Valkama kertoo.

Estetiikan arvostus näkyy myös annosten viimeistelyssä ja jopa tavoissa, miten raaka-aineita leikataan eli käytetäänkö silppua, suikaleita vai vaikkapa kuutioita.

− Muotojen lisäksi värimaailmalla on oma roolinsa. Kesällä suositaan viileitä ja talvella lämpimiä värejä. Sesongit kukat ja muut elementit näkyvät annosten koristelussa. Esimerkiksi keväällä kala on voitu asetella kirsikankukan muotoon. Kannattaa huomioida, että Japanissa kaikki lautasella oleva ei välttämättä ole syötäväksi kelpaavaa. Jos olet jostakin elementistä epävarma, kysy asiasta tarjoilijalta.

Tokio on ruokaharrastajien suosikkikohde laajan ja laadukkaan tarjontansa ansiosta. Kaupungista löytyy maailmanlaajuisesti eniten Michelin-oppaaseen päässeitä ravintoloita. Listauksesta löytyy myös edullisia nuudelibaareja.

Temppelit tarjoavat herkullista kasvisruokaa

Japanilainen keittiö tunnetaan maailmalla muun muassa sushista, ramen-keitosta, udon-nuudeleista sekä tempurasta. Tämä on kuitenkin vain pieni osa tarjonnasta.

Arkisin japanilaisten ruokavaliossa ovat keskiössä erilaiset kasvikset. Niitä on tarjolla silloinkin, kun aterialla tarjoillaan lihaa. Ateriat ovat monipuolisia ja kooltaan kohtuullisia.

− Aterioiden perusyksikkö on ichiju-sansai eli yksi liemi ja kolme lisuketta eli okazua. Kokonaisuus voi sisältää esimerkiksi misokeittoa, kalanpalaa, paistettuja kasviksia ja tsukemono-pikkelssiä, Valkama avaa japanilaista arkiruokailua.

Vaikka maalla on vahva pohja kasvis- ja vegaaniruokien saralla, on niiden tarjonta ravintoloissa kasvanut vasta viime vuosina. Tähän vaikuttaa Valkaman mukaan se, ettei kasvisruokaa pidetty aiemmin kovin trendikkäänä.

Tulikukka-dekkariani varten söin temppelissä pari viikkoa buddhalaista kasvisruokaa, joka oli järjettömän hyvää ja loistavasti tehtyä. Kannattaa siis muistaa myös temppeleiden ravintolat ruokapaikkaa miettiessä. Tarjolla on myös muita ravintoloita, joista saa buddhalaista kasvisruokaa.

Japanissa kannattaa Valkaman mukaan muistaa, että jono on merkki hyvästä ruokapaikasta.

− Pöytävaraus on ainoa tapa varmistaa haluamansa ravintolaelämys. Jos varaus ei onnistu, kannattaa visiitti ajoittaa suosituimpien ruoka-aikojen ulkopuolella ja mennä vaikka myöhäiselle lounaalle. Jos tämäkään ei auta, ei kannata murehtia. Seuraava loistava ruokapaikka odottaa matkailijaa nurkan takana, Valkama vinkkaa.Tokio on ruokaharrastajien suosikkikohde laajan ja laadukkaan tarjontansa ansiosta. Kaupungista löytyy maailmanlaajuisesti eniten Michelin-oppaaseen päässeitä ravintoloita. Listauksesta löytyy myös edullisia nuudelibaareja.

Muodot ja värit ovat Japanissa tärkeässä roolissa ruuanlaitossa. Sesongit näkyvät raaka-ainevalintojen lisäksi myös koristelussa.

Lisää tietoa japanilaisesta ruokakulttuurista sekä ravintola- ja matkavinkkejä löydät täältä.

Kommentoi »