Rakenna muurikivistä jyhkeä pihamuuri – katso kuvalliset ohjeet!
Rakenna ja remontoi
Rakenna muurikivistä jyhkeä pihamuuri – katso kuvalliset ohjeet!
Muurikivistä rakennettu tilanjakaja sopii vaikka istutuksen reunukseksi tai pihamaan aidaksi. Katso kuvalliset ohjeet ja tee kestävä pihamuuri muurikivistä.
30.4.2018
 |
Meidän Talo

Muurikivistä rakennettu pihamuuri

1. Tee perustus. Kaiva maa tasaiseksi, laita alle salaojittava sepelipeti ja tärytä se tiiviiksi. Tee perustukselle laudoista tukeva muotti. Tee muotin reuna oikeaan korkoon ja suoraan linjaan. Tasaa betonilaudalla muotin yläreunan tasalle ja hierrä lopuksi sileäksi.

2. Kun betoni on varmasti kuivunut, pura muottilaudat pois. Vedä sitten suora linja tulevalle muurille esimerkiksi räppilangalla. Kun perustukseen on merkitty valmiiksi suora linja muurin reunaa varten, muurikivet on erittäin helppo latoa paikoilleen.

3. Muurin elävä pinta syntyy siitä, että jokainen iso muurikivi halkaistaan kahtia, ja halkaistu puoli muodostaa julkisivun. Helpoiten halkaisu tapahtuu metallitangon ja kunnon vasaran tai pikkumoskan avulla. Laita tanko muurikiven uraan ja lyö napakasti tankoon.

4. Lado ensimmäinen kerros tarkkaan räppilangan linjaviivan mukaisesti. Koska perustus on valettu vaakasuoraan, muuri lähtee automaattisesti oikeassa korossa. Muista riittävä salaojitus, jos maapohja on sellainen, ettei se ime luonnostaan hyvin vettä.

5. Lado muurikivet niin sanotusti kuivana eli kokonaan ilman laastia. Etene toisesta varvista alkaen puolen kiven limityksellä, eli niin sanotulla tiililadonnalla. Jos kivessä on pontti, ne asettuvat tukevasti paikoilleen. Tarkkaile pontittomien kivien pystylinjaa.

6. Esimerkin muurikivissä on valmiiksi muotoillut kappaleet ulkokaarteisiin, eli kivet asettuvat helposti ja tukevasti pontteihinsa. Valmiiden kivien takia kaarteen säde oli ennalta määrätty. Naputtele kumivasaralla kivet tarkasti paikoilleen.

7. Sisäkaareen ei tässä muurikivijärjestelmässä ole valmiiksi leikattuja paloja. Saat tehtyä ne kuitenkin helposti, kun leikkaat kulmahiomakoneella tai naputat piikillä ja moskalla kivien sisäpontista palan pois. Harjaa kivien murut pois, etteivät ne haittaa asennusta.

8. Jos laitat pihamuurin taakse istutuksia, suojaa muuripatolevyillä ja routaeristeillä. Ne estävät ylimääräisen kosteuden pääsyn sivusuunnassa muuriin. Täytä levyjen tausta esimerkiksi salaojittavalla sepelillä. Laita vielä väliin suodatinkangas ennen maatäyttöä.

Muurin julkisivusta tulee elävä, koska jokaisesta kivestä jää esiin vain halkaistu puoli.
Kommentoi »