Rakenna huoleton kesäkeittiö
Tee itse
Rakenna huoleton kesäkeittiö
Käytetyistä kuormalavoista tehtävä kesäkeittiö valmistuu päivässä. Keittiökokonaisuuteen kuuluu astiahyllykkö, saareke ja jakkara. 
22.12.2015
 |
Meidän Mökki

Kuormalavat ovat valmiita kotelorakenteita, joista saa tehtyä helposti tukevia kalusteita. Kysele kuormalavoja kauppojen lastauslaitureilta, työmailta ja kierrätyskeskuksista. Kannattaa kurkata myös jätelavoille, jonne vähänkin rikki menneet lavat usein heitetään. Rikkinäisetkin lavat ovat käyttökelpoisia, sillä voit irrottaa niistä lautoja toiseen rakenteeseen. Uusia ja käytettyjä lavoja voi myös ostaa alan liikkeistä.

Varaa kiinnityksiä varten kouralliset erikokoisia nauloja ja ruuveja. Naulankanta on nätimpi kuin ruuvin, mutta ruuvi kiinnittää tiukasti, ja se on helppo irrottaa ja kiinnittää uudelleen. Käytä siis ruuveja rakenteiden kokoamisessa, jolloin mahdollinen virhe tai vinous on helppo korjata.

Saat likaisen lavan puhtaan vaaleaksi ja kauniin kuluneeksi hiomalla pinnan. Voit myös viimeistellä kesäkeittiön ulkokalustemaalilla tai sävytetyllä puuöljyllä. Jos jätät kalusteet ilman pintakäsittelyä, ne patinoituvat luonnollisen harmaiksi itsestään mutta imevät helpommin likaa.

Tarvikkeet kesäkeittiöön:

 • kuormalavoja
 • sahalautaa 22 × 100 mm, 15 m
 • eripituisia ruuveja ja nauloja
 • saha
 • pora
 • ruuvinväännin
 • hiomakone tai karhea hiomapaperi
 • sorkkarauta
 • vasara
 • rullamitta ja kynä
 • vesivaaka
 • pari puristinta
 • koukkuja.

Tarvikkeet yhteensä noin 15 euroa.

Näin kesäkeittiö valmistuu

Astiahyllykkö

1. Valitse kolme samankokoista, pienehköä lavaa hyllykön tekoa varten. Lisäksi tarvitset neljä pitkää, esimerkiksi 220 cm:n pituista, lautaa hyllykön jaloiksi. Hio laudat siisteiksi.

2. Lisää lavojen pitkille sivuille laudat, jotta saat sivut samaan tasoon kansipuolien kanssa. Poraa reiät ja kiinnitä laudat nauloin kauniimman ulkonäön vuoksi.2. Lisää lavojen pitkille sivuille laudat, jotta saat sivut samaan tasoon kansipuolien kanssa. Poraa reiät ja kiinnitä laudat nauloin kauniimman ulkonäön vuoksi.

3. Aseta lavat sopivin välein paikoilleen. Ylin väli voi olla hieman alimmaista pienempi. Hae jaloille sopiva viiste ja tarkista ristimitalla, että ne ovat samassa linjassa. Kiinnitä jalat ruuvein hyllyihin.
4. Kiinnitä seuraavaksi puristimilla ylimääräinen linjalauta noin 40 cm:n päähän alimmasta hyllystä ja sahaa jalat viistoiksi lautaa seuraten. Pyöristä lautojen päät hiomalla.
5. Viimeistele hyllykkö kiinnittämällä tukilaudat ylös ruuvein ja yhdistämällä jalat toisiinsa poikkilaudalla. Nosta hyllykkö pystyyn ja tarkista vielä vesivaa’alla, että hyllyt ovat vaakasuorassa.
6. Valmiissa astiahyllyssä on omat paikkansa korkeille ja matalille astioille sekä luukut tarjoiluastioille ja vuoille.

Saareke

1. Valitse iso lava pöytätasoksi ja kaksi keskenään samankokoista sivuiksi. Tiivistä pöytätason alapuoli hyllyksi laudoilla ja neliskanttisilla palikoilla. Poraa reiät ja kiinnitä ruuvein. Kiinnitä myös pöytälevy sivulavojen päälle ruuvein.
2. Ota yksi pöytätason levyinen kuormalava ja tee siitä pöydälle tausta. Hae taustalavalle silmämääräisesti sopiva korkeus ja kiinnitä se paikoilleen puristimilla. Poraa reiät ja kiinnitä lavat toisiinsa pitkin ruuvein.
6. Valmiissa astiahyllyssä on omat paikkansa korkeille ja matalille astioille sekä luukut tarjoiluastioille ja vuoille.

Patalaput, vispilät ja raastimet säilyvät kätevästi koukuissa.

4. Tiivistä pöytätason toinen puolikas tai halutessasi koko taso purkulaudoilla umpinaiseksi pöytälevyksi. Poraa laudan päihin tulevia nauloja varten esireiät, jotta laudat eivät halkea naulauksen aikana.
5. Viimeistele valmis kaluste hiomalla. Hiominen onnistuu koneella tai puukalikan ympärille kiedotulla karhealla hiomapaperilla. Pinnan tummat likajäljet häviävät, ja puupinnasta tulee kauniin kulunut.
6. Kiinnitä lopuksi takaseinään koukkuja pannulapuille, raastimille, vispilöille, pyyhkeille ja muille keittiötarvikkeille. Jos haluat lisää laskutilaa, lisää vielä hyllylauta taustalavan päälle ja nosta sille vaikka kesäinen kukka ruukussa.

Jakkara

1. Tee jakkara osista, joita on jäänyt jäljelle käytetyistä kuormalavoista. Lisää lautoja tai sahaa osia pois, jotta saat jakkaralle sopivan kokoisen istuimen.
2. Kiinnitä vajaalle sivulle pari laudanpalaa, jotta saat sivun samaan tasoon istuinlevyn reunan kanssa. Poraa nauloille reiät ja lyö ne vasta sitten naulaan, jotta laudat eivät halkea. 
3. Irrota ylimääräisestä lavasta neljä mahdollisimman paksua lautaa jaloiksi. Aseta jalat viistoon, lukitse ne puristimilla ja kiinnitä ruuvein sisäpuolelta.
4. Sulje vielä pohjapuoli lisäämällä siihen pari lautaa, jolloin saat istuimen alle umpinaisen kotelon vaikka istuintyynyn säilytystä varten.
Lavoja on useaa eri kokoa, mutta niissä on legomainen mitoitus. Yhden lavan pitkä sivu on sama kuin seuraavan lavan lyhyt sivu, joten voit kätevästi yhdistää lavoja toisiinsa.

Lue lisää:

Kommentoi »