Meidän Mökki

Lasisauna nimeltä Rampela! Raimo kokosi saunamökin 60 lasiovesta todella edullisesti – "Rakennustarkastaja vähän epäili, pysyisikö rakennus edes pystyssä"

Lasisauna nimeltä Rampela! Raimo kokosi saunamökin 60 lasiovesta todella edullisesti – "Rakennustarkastaja vähän epäili, pysyisikö rakennus edes pystyssä"
Kun Raimo Koikkalaiselle tarjoutui mahdollisuus ostaa pintaviallisia saunanovia, hän osti niitä saman tien sata. Niistä Raimo on rakentanut jo monia rakennuksia, joista epäilemättä erikoisin on lasiseinäinen sauna.
Julkaistu 17.5.2022

Tällaista näkee harvoin: rantakalliolla seisoo sauna, jonka seinistä suuri osa on tummaa lasia. Ne ovat saunanovia, joiden lasi-ikkunoista ei näe sisään. Sisältä näkyy kuitenkin ulos kuin kirkkaista ikkunoista.

Rampelaksi kutsutun saunamökin päämateriaali valikoitui yllättävällä tavalla.

– Sain vinkin, että varkautelaisella puusepäntehtaalla olisi lasti pintaviallisia lasiovia, joita ei voitu käyttää. Ostaa täräytin niitä sata, Raimo Koikkalainen kertoo.

Ensin Raimo teki ovista terassilasituksen kotinsa etu- ja takapihalle. Lasia jäi silti yli.

– Ovia on vieläkin jäljellä viisitoista.

Mökkisaaren rannasta aukeaa Saimaan Unnukan selkä. Raimo Koikkalainen on jättänyt osan mökkirannasta lähes luonnontilaan, sillä rantaa riittää kolmen hehtaarin tontilla.
Rampelan tummaan sisustukseen tuovat pehmeyttä lampaantaljat ja vanhat pitsiliinat. Lasitettu terassi on sekin tehty saunanovista.
Eläkkeellä olevat Raimo Koikkalainen ja Vesa Itkonen huristavat myös arkipäivinä usein Vikke-koiran kanssa vartissa veneellä Varkaudesta Vuohisaareen.

Raimolla ja hänen vaimollaan Pirkolla on kesämökki Unnukan Vuohisaaressa. Mökki saareen valmistui vuonna 1991, ja saunamökkiä alettiin rakentaa kymmenkunta vuotta sitten.

– Piirsin Rampelan ruutupaperille. Rakennustarkastaja vähän epäili, pysyisikö rakennus lasin varassa edes pystyssä. Sanoin, että älä huoli, se on minun murheeni.

Lasiovet painavat kukin noin parikymmentä kiloa, ja saunaa varten niitä tarvittiin saareen 60 kappaletta. Lastit kulkivat Saimaan aalloilla pienellä moottoriveneellä, ja kuljettamiseen tarvittiin kuusi venematkaa. Laudat ja betonipohjaan tarvittava hiekka kuljetettiin talvella saareen jäätietä pitkin.

Lasia vain riitti. Ovia on vieläkin jäljellä viisitoista.

Saunamökkiä varten Raimo hankki puuta paikalliselta sahalta. Rampelan puuosat ovat tuppeen sahattua, käsittelemätöntä mäntyä.

– Olimme ystäväni Vesa Itkosen kanssa sahaamassa laudat ja saimme ne siksi edullisesti. Mökin rakennuskustannukset olivat niin pienet, ettei sitä oikein kehtaa edes sanoa, Raimo kertoo.

Saunamökin terassi on melkein yhtä suuri kuin itse mökki, ja Koikkalaiset panevat joskus sillä tanssiksi. Terassilla kesäpäivästä nauttimassa Pirkon kanssa perheystävä Vesa Itkonen, Raimo mönkijän luona.
Vanhat tiilet oli haudattu entisen tiilitehtaan penkkaan, mistä ne pelastettiin saunamökille. Lyhtyjen valo heijastuu kauniisti punaisten tiilten pinnasta. Lauteilta aukeaa näkymä Unnukalle pukuhuoneen ja kahden terassin läpi. Myös sivuseinän läpi näkyy järvelle.

Halpaa oli myös seiniin tarvittu tiili. Kaverukset kaivoivat 800 vanhaa tiiltä entisen tiilitehtaan penkasta Joroisista. Ne tuotiin peräkärryllä Varkauteen, missä miehet putsasivat niistä vasaralla ja hakulla betonit.

– Toiset tiilet ovat niin kieriä ja vääriä, että niillä voi olla ikää jopa sata vuotta. Ne olivat juuri sopivan rouheita tänne, Raimo sanoo.

Mökin valutalkoissa oli mukana yksitoista miestä, ja muurari kutsuttiin muuraamaan tiiliseinät ja piipun.

"Rakennuskustannukset olivat niin pienet, ettei sitä oikein kehtaa edes sanoa."
Raimo Koikkalainen

– Kaiken muun teimme kolmestaan Pirkon ja Vesan kanssa. Pirkko vastusteli ensin ajatusta, mutta oli lopulta kuitenkin itse patistelemassa meitä joka aamu ennen seitsemää mukaan työmaalle.

Kun kaikki oli valmista, kolmikko kokosi saunamökin kuin legopalikat. Pirkko pesi ikkunoita ja Vesa ojensi ne Raimolle, joka kiinnitti lasit rakenteisiin. Saunamökki oli alle kuukaudessa valmis.

Kauniin sisustuksen suunnitteli ja toteutti Pirkko.
Tummista ikkunoista näkee ulos, mutta ulkoa ei näe sisälle.
Rampelan saunan puupinnat ovat tuppeen sahattua mäntyä ja osa muurin tiilistä on satavuotiaita.

Saunan rakennustöihin liittyy muisto, joka järkyttää Raimoa vieläkin. Rakennuskesän viimeisessä venelastissa olivat kattopellit, terassin kaidelaudat ja rappusten lankut. Miehet lastasivat ne veneeseen ja lähtivät matkaan. Aurinko paistoi siniseltä taivaalta, ja järven pinta oli tyyni. Sepi-koira oli mukana matkassa.

Sitten jostain ilmestyi Koikkalaisten Flipperiä suurempi moottorivene. Vene koukkasi ohi ja nostatti sellaiset aallot, että Koikkalaisten vene kellahti ympäri ja upposi.

– Koiramme Sepi ei päässyt ulos, joten yritin rikkoa ikkunaa. Käteni olivat aivan veressä.

Kattopellit katosivat järven pohjaan, mutta puutavara pelastui, koska miehet olivat sitoneet sen liinoilla veneeseen kiinni. Miehet pelastivat vesillä olleet paikallislehden toimittaja ja kuvaaja.

Pelastuslaitos hinasi veneen rantaan. Siellä oli myös Sepin ruumis.

Miehet tulivat jo seuraavana päivänä Vesan veneellä takaisin työmaalle.

– Oli pakko, ettei jäisi kammoa, Raimo sanoo.

Sepin menetyksen jälkeen Koikkalaiset ottivat uuden koiran jo kuukauden päästä tapahtuneesta. Japaninpystykorva Victoria eli Vikke on samaa rotua kuin Sepi oli ollut.

Ulkoa ei näe saunaan sisään, mutta sisältä näkee ulos kuin kirkkaista lasi-ikkunoista.
Vikke-koiralla on aina mökkimatkoilla veneessä pelastusliivit.
Rampelan saunan puupinnat ovat tuppeen sahattua mäntyä ja osa muurin tiilistä on satavuotiaita. Luonnonvaloa riittää lasiseinien ansiosta.
Saunan rakennustöihin osallistunut Vesa nauttii uimahetkestä Unnukalla.

Koikkalaisten mökkitontilla on kokoa kaikkiaan kolme hehtaaria. Enää sinne ei ole tulossa uusia rakennuksia.

– Eiköhän tämä riitä meille kahdelle ja Vesalle, Raimo hymähtää.

Pariskunta viettää nyt mökillään lähes kaikki kesäviikonloput ja käy myös usein nauttimassa Rampelan löylyistä ja maisemista. Lauteilta, tumman lasin takaa ja terassilta aukeaa järvinäkymä kahteen suuntaan Unnukalle.

– Olen mielistynyt tämän paikan rantakallioihin. Rampelan edessä olevalta grillipaikalta näkyy maailman kaunein auringonlasku, Raimo kertoo.

"Parasta täällä on luonto", sanoo Raimo. Koikkalaisten perheystävä Vesa Itkonen sekä Pirkko ja Raimo rakensivat Rampelan alle kuukaudessa.
Ympäröivä luonto heijastuu kauniisti saunanovien laseista. Betoninen laatta ulkoterassin seinässä kertoo Rampelan rakentamisvuoden.
Rampelan ulkohuusissa on tunnelmaa.
Kesämökki kätkeytyy Unnukan Vuohisaareen. Rampelaan tuottaa sähköä pieni aurinkokenno.

Rakennustöihin osallistunut Vesa käy usein visiitillä, ja saaressa vierailevat myös Koikkalaisten aikuiset tyttäret perheineen. Silloin Rampelan olohuone toimii majoitustilana.

– Parasta täällä on luonto. Hermo lepää, kun linnut laulavat ja vesi liplattaa. Parhaina kesinä olen saanut täältä yli sata kuhaa.

3 kommenttia