Raikkaan vaaleat puuseinät – näin onnistut!
Sisustus
Raikkaan vaaleat puuseinät – näin onnistut!
Ovatko vanhat seinäpaneelit kellastuneet? Vai haluatko suojella uusia, vaaleita puupintoja? Näillä vinkeillä selätät tunkkaisuuden.
7.8.2017
 |
Avotakka

Hidasta kellastumista

Voit hidastaa puun värimuutoksia pintakäsittelyllä. Jos haluat säilyttää uudet vaaleat puupinnat kuulaan kauniina, käsittele ne tuoreeltaan hennosti valkokuultavalla suojavahalla tai -lakalla, jossa on uv-suoja. Huomioi, että täysin värittömällä tuotteella käsitelty puu tummuu vuosien saatossa, vaikka tuotteessa olisi uv-suoja.

Sävytä tai peittomaalaa

Sävytetyllä vahalla tai lakalla voi kirkastaa myös vanhojen paneelipintojen ilmettä, jos ne ovat vain aavistuksen tummuneet. Mitä enemmän tuotteessa on väripigmenttiä, sitä paremmin se peittää keltaisuuden. Jo selkeästi tummuneen puun saa luonnollisen vaaleaksi vain hiomalla. Jos hionta tuntuu liian työläältä, varmin tapa raikastaa kellastuneet seinät on peittomaalaus tai käsittely peittävällä sisustusvahalla.

Kuultava käsittely suojaa puupintoja kellastumiselta. Kuvat Osmo Color.

Levitä tarkasti

Huomioi, että värittömien ja kevyesti kuultavien sävyjen levittäminen voi olla hankalaa, sillä aineen määrää ja levityksen tasaisuutta ei näe kuten värillisten. Pinta kannattaakin käsitellä järjestelmällisesti osissa vaikka paneeli kerrallaan. Etenkin uv-suojatuotteita käyttäessä on tärkeää, että jokainen kohta tulee varmasti käsiteltyä.

Tee pohjatyöt huolellisesti

Ennen kuin käsittelet ison pinnan, testaa tuotetta huomaamattomalla pienellä alueella esimerkiksi kaapin takana. Puun laatu ja ominaisuudet sekä aiemmat käsittelyt vaikuttavat lopulliseen sävyyn ja lopputuloksen tasaisuuteen. Etenkin kuultavassa käsittelyssä pohjan on oltava mahdollisimman tasasävyinen ja tasaisesti hiottu.

Suunnittele hyvin

Käsiteltävän pinnan tulee olla puhdas, kuiva ja sileä. Öljypohjaisten tuotteiden käsittelyaika on jopa 30 minuuttia, joten pinnan ehtii viimeistellä tasaiseksi, vaikka ei olisikaan ammattilainen. Vesiohenteiset tuotteet kuivuvat nopeasti. Suunnittele työjärjestys ja aloita pienimmästä seinästä, jotta saat työhön tuntumaa.

Muista myös:

  • Jos kaikki pinnat ovat puuta, jo katon tai lattian maalaaminen rauhoittaa tilaa ja saattaa muuttaa koko ilmeen. Vaaleaksi maalattu katto tuo valoa ja avaruutta. Tumma lattia taas on kaunis pari luonnostaan lämminsävyiselle puulle.
  • Tue puun raikkautta sisustuksella. Suosi tekstiileissä viileitä sävyjä kuten harmaata, sinista, vihreää ja valkoista. Vältä punaista, keltaista sekä muita lämpimiä sävyjä. Hiilenmustat yksityiskohdat tuovat kontrastia ja viherkasvit raikkautta.
  • Luonnollisten puupintojen seuraan sopivat selkeät ja minimalistiset kalusteet, jotka jättävät pääroolin puulle. Lisää vastapainoksi graafisia kuoseja ja luonnonmateriaaleja.

Lue lisää:

1 kommentti