Maalaa seinät ja ylläty! Näin värit vaikuttavat tilaan ja tunnelmaan
Sisustus
Maalaa seinät ja ylläty! Näin värit vaikuttavat tilaan ja tunnelmaan
Maalisävy voi muuttaa kaiken. Yhtäkkiä huone vaikuttaa suuremmalta tai katse kiinnittyy eri paikkaan kuin ennen. Lue, miten värit vaikuttavat siihen, miten tila koetaan.
25.4.2017
 |
Avotakka
  1. Yleisellä tasolla värit vaikuttavat tilan tuntuun: vaaleat värit laajentavat ja tummat pienentävät tilaa. Tummat ja lämpimät sävyt tuovat pintoja katsojaa kohden. Myös suuret kuviot pienentävät tilaa. Jos haluat isoon huoneeseen intiimin tunnelman, valitse seiniin tumma, murrettu sävy. Myös makuuhuoneesta tulee mukavan pesämäinen tummalla värillä. Pienessä tilassa voi riittää yhden seinän tehostemaalaus.
  2. Vaaleat ja heleät värit tekevät tilasta suuremman tuntuisen. Jos haluat maksimoida tilan tunnun, valitse vaaleat sävyt niin, ettei katon, seinien ja lattian rajakohtaa erota, vaan väri ikään kuin sulautuu yhdeksi kokonaisuudeksi. Tämä toimii erityisesti matalissa tiloissa, kuten ullakolla. Samanväriset jalka- ja ovilistat tukevat vaikutelmaa.
  3. Kapea huone näyttää isommalta, kun vastakkaiset seinät maalataan vaaleilla ja viileillä väreillä. Kylmät värit, kuten siniset, etääntyvät katsojasta ja avartavat tilaa. Voit katkaista pitkän käytävän visuaalisesti maalaamalla päätyseinän tummalla tai kirkkaalla värillä. Päätyyn maalattu suuri kuvio saa käytävän näyttämään lyhyemmältä.
  4. Jos kaipaat lisää korkeuden tuntua, maalaa lattia ja seinän alaosa yläosaa tummemmaksi. Värien luoma vaikutelma korostuu, jos valitset kattoon viileän värisävyn tai vedät seinämaalin ylärajan katon puolelle. Huone mataloituu, kun katto on seiniä tummempi. Luontevinta on, että lattia on tummin elementti ja värit vaalenevat kattoa kohden.
  5. Valkoinen on hyvä värivalinta pieneen tai pimeään huoneeseen. Valkoinen ei automaattisesti suurenna tilaa vaan tuo siihen valoa. Täysin valkoinen tila saattaa tuntua epätodelliselta, joten lisää mukaan ripaus tummaa kontrastiväriä. Vältyt kolkolta lopputulokselta, kun valitset harmaaseen taittavan sijaan lämpimän valkoisen sävyn.

Muista myös:

  • Korosta sitä, mitä et voi piilottaa. Nosta vanha takka tai häiritsevät putket tilan keskipisteeksi maalaamalla ne tummalla värillä. Pidä muut pinnat vaaleina.
  • Väriparit tuovat tilaan syvyyttä, ja niillä voi erottaa toimintoja. Käytä saman sävyn eri tummuusasteita tai nappaa värit vaikka matosta. Seinän muodot, kuten syvennykset ja pylväät rajaavat eri värit luonnollisesti.
  • Maalin kiiltoaste vaikuttaa lopputulokseen. Kiiltävä pinta heijastaa valoa, mutta näyttää tummemmalta kuin matta. Kiiltäväksi maalattu lattia saa tilan tuntumaan avarammalta ja ilmavammalta.

Kuva: Väriparit tuovat ryhtiä ja antavat huoneelle raamit. Etualalla Tikkurilan Harmony-maalin sävy Kontiainen (L487) ja taustalla pehmeä Angora (H466).

Kommentoi »