Raidallisesta pönttöuunista tuli värikkään olohuoneen katseenvangitsija – Karkkitakan maalaukseen tarvittiin kahdeksan tuntia ja 70 euroa
Tee itse
Raidallisesta pönttöuunista tuli värikkään olohuoneen katseenvangitsija – Karkkitakan maalaukseen tarvittiin kahdeksan tuntia ja 70 euroa
Heidi toteutti päähänpinttymänsä raidoitetusta pönttöuunista. Herkullisen ulkomuotonsa ansiosta uuni sai hellittelynimen Karkkitakka.
10.11.2022
 |
Meidän Talo

Mitä haluttiin?

Tässä kodissa kaikki on värikästä ja vähän erilaista kuin muualla. Niinpä pönttö­uunikin sai ylleen huomiota herättävän raidoituksen. Kun Heidi Kuulialan ja Väinö Pitkäniityn viisihenkiseen perheeseen saapui korona, Heidille tuli karanteenin aikana tylsää. Hän oli mieltynyt raitoihin ja päätti raidoittaa pönttöuunin.

– Idea oli jokin päähänpinttymä, Heidi tuumaa. Toisen huoneen uuni oli maalattu jo aiemmin vuononvihreäksi, ja maalauksesta oli hyvät kokemukset. Raidoista koituva lisähaaste ei pelottanut.

Värejä rakastava Heidi kyllästyi valkoiseen pönttö­uuniin, joka poikkesi kodin muusta sävy­maailmasta.
Punaisen maalin sävy on Tikkurilan Symphony-värikartan N329. Esivalmisteluihin ja maalaamiseen meni kahden päivän aikana yhteensä noin kahdeksan tuntia. Uuni on kovassa käytössä, ja siihen piti saada tuli jo kahden maalauskerran jälkeen. Siksi kolmas maalauskerros odotti kesään.
Kissat tykkäävät pönttöuunin lämmöstä ja kerääntyvät sen ympärille.

Mitä tehtiin?

Heidi lähti rautakauppaan tiedustelemaan, mikä maalinsävy on lähimpänä Marianne-karkkia. Hän käytti punaisena maalina superlateksia. Valkoiset raidat ovat takkamaalia. Työläin ja eniten ärräpäitä aiheuttanut vaihe tekemisessä oli rajausten teippaus. Siihen Heidi sai hyvän vinkin rauta­kaupasta: teippaamisen jälkeen teippien yli maalattiin pohjavärillä eli tässä tapauksessa valkoisella, jotta pohjamaali täytti teippiin jääneet pienet raot. Sen jälkeen maalattiin punaiset raidat. Näin rajauksista tuli siistimmät.

Teipattujen kohtien alta näkyy aiempi, hieman hohtava valkoinen väri. Heidi jätti sen maalaamatta tarkoituksella.
Pönttöuunissa on tallella upeat koristeelliset luukut. Tiedossa ei ole, onko uuni alku­peräinen talon rakennus­ajan­kohdalta 1930-luvulta vai hieman myöhemmin muurattu.

Mitä saatiin?

Pönttöuunista tuli olohuoneen piristäjä ja Heidin @luhtila_-Instagram-tilin seuraajien suosikki. Heidi nimesi uunin Karkkitakaksi. Vinoraidoitus sointuu hyvin myös keittiön mustavalkoraitaiseen lautalattiaan. Pönttöuunin takana oleva muuriseinä sai kuvausten jälkeen vihreän sävyn. Seuraavaksi Heidi aikoo maalata kuviollisiksi seinillä olevat lämmityspatterit.

Mitä tuunaus maksoi?

  • 0,9 l Superlateksi-erikoisakrylaattimaali, sävytys ja 0,9 l Ilves-takkamaali 60 €
  • pensselit ja teipit 7,5 €.

Yhteensä 67,5 euroa.

Helli-vauva jaksaa katsella aamuisin takka­tulta parikin tuntia. Heidi on äitiyslomalla kotitalousopettajan työstä ja ehtii toteuttaa kotona pieniä remontteja.
Kommentoi »