Raastepöydästä voipi aloitella! 5 x ihanan rouskuva lisukesalaatti juureksista
Juureksista valmistetut salaatit ovat sekä ravitsevia että edullisia. Unohda kuitenkin tylsät ja kuivat raasteet ja kokeile tähän päivään viritettyjä maukkaan meheviä lisukesalaatteja.
Kuvat
Julkaistu 2.3.2023
Pikkelöity porkkanaraaste
Etikkaliemi paitsi maustaa, myös lisää porkkanaraasteen säilyvyyttä. Liemen kanssa lasipurkkiin pakattu raaste säilyy jääkaapissa noin viisi päivää.
4 annosta (gluteeniton, vegaaninen)
15 min + 30 min maustaminen
Ainekset:
- 250 g porkkanaa
- 1 kevätsipuli
- ½ tl suolaa
Liemi
- ¾ dl vettä
- ½ dl sokeria
- 2 rkl väkiviinietikkaa
Pikkelöity porkkanaraaste – ohje:
- Mittaa kaikki liemen aineet pieneen kattilaan ja lämmitä sekoitellen, kunnes sokeri sulaa. Ota sivuun jäähtymään.
- Kuori porkkanat ja leikkaa monitoimikoneella tai mandoliinilla ohuiksi suikaleiksi (julienne) tai raasta karkeaksi raasteeksi. Hienonna kevätsipuli.
- Sekoita suola liemeen. Laita porkkanat ja kevätsipulit liemeen. Anna maustua viileässä puoli tuntia.
- Valuta kasvikset halutessasi tai tarjoa liemen kanssa.
Pähkinäinen selleriraaste
Raikasta selleriraaste omenalla. Maapähkinät tuovat salaattiin ruokaisuutta ja purutuntumaa. Raasteeseen sopivat myös juuripersilja ja palsternakka.
4–6 annosta (gluteeniton)
20 min
Ainekset:
- ¾ dl maapähkinöitä
- 400 g juuriselleriä
- 1 hapahko omena
- ¼ rku persiljaa hienonnettuna
Kastike
- 1 dl majoneesia
- 1 dl kermaviiliä tai ranskankermaa
- 1–2 rkl sitruunanmehua
- ½ rkl sinappia
- ¼ tl suolaa
- ¼ tl mustapippuria
Pähkinäinen selleriraaste – ohje:
- Rouhi pähkinät ja paahda kuivalla kuumalla pannulla käännellen, kunnes ne saavat hieman väriä. Jätä jäähtymään.
- Kuori ja raasta sellerit. Kuori ja raasta omena. Sekoita sellerit, omenat ja persilja keskenään.
- Valmista kastike. Yhdistä majoneesi ja kermaviili tai ranskankerma ja lisää mausteet. Sekoita kastike raasteen joukkoon.
- Pyöräytä lopuksi joukkoon pähkinät, osan voi ripotella myös raasteen päälle.
Marokkolainen sitrus-lantturaaste
Lantturaaste saa uuden eksoottisen vivahteen, kun sen maustaa siirapilla, kanelilla ja juustokuminalla makean mausteiseksi. Saat salaatista juhlavamman lisäämällä hienonnettua korianteria ja minttua.
4–6 annosta (gluteeniton, vegaaninen)
20 min
Ainekset:
- 1 (300 g) lanttu
- 2 veriappelsiinia tai appelsiinia
- ½ rkl vaaleaa siirappia
- ¼ tl kanelia
- ¼ tl juustokuminaa
- ¼ tl suolaa
- ¼ mustapippuria
Marokkolainen appelsiini-lantturaaste – ohje:
- Kuori ja raasta lanttu. Leikkaa appelsiinit kalvottomiksi lohkoiksi ja hienonna lohkot.
- Sekoita lantturaaste, appelsiinit ja mausteet kulhossa. Anna maustua jääkaapissa vähintään 15 minuuttia.
Palsternakkacoleslaw
Coleslawsalaatin makumaailma toimii täydellisesti palsternakan kanssa. Kokeile myös juuripersiljaa tai juuriselleriä.
4–6 annosta (gluteeniton, munaton)
15 min + 15 min maustuminen
Ainekset:
- 500 g palsternakkaa
- 1 prk (200 g) kermaviiliä
- 1½ rkl sinappia
- 1 rkl omenaviinietikkaa
- ½ tl suolaa
- ½ tl sokeria
- ¼ tl mustapippuria
Palsternakkacoleslaw – ohje:
- Kuori palsternakat ja raasta karkeaksi raasteeksi.
- Sekoita kaikki mausteet kermaviiliin. Lisää kastike palsternakkaraasteeseen ja sekoita. Anna maustua jääkaapissa vähintään 15 minuuttia.
Paahdettu punajuurisalaatti
Syvän (ja vastustamattoman) maun salaisuus on punajuurien paahtaminen. Voit korvata vuohenjuuston sinihomejuustolla tai muulla maustetulla tuorejuustolla.
4–6 annosta (gluteeniton, munaton)
15 min + 30 min paahtaminen
Ainekset:
- 500 g punajuuria
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 rs (150 g) pehmeää vuohenjuustoa
- ½ rku persiljaa hienonnettuna
- ¼ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
Paahdettu punajuurisalaatti – ohje:
- Pese punajuuret ja laita uunivuokaan. Paahda 200-asteisessa uunissa kypsiksi, 30–60 minuuttia, koosta riippuen. Anna jäähtyä.
- Kuori ja raasta punajuuret. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi.
- Sekoita punajuuriraaste, vuohenjuusto ja mausteet kulhossa. Anna maustua jääkaapissa vähintään 15 minuuttia.