Pyykinpesuaineen annostelu
Sisustus
Pyykinpesuaineen annostelu
Usein käytämme liikaa pyykinpesuainetta. Tarvittava pesuaineen määrä kannattaa tarkistaa pakkauksesta, ja mitata joka kerta tarkasti. Näin pyykki puhdistuu parhaiten.
10.3.2014
 |
Kotivinkki

Annostele pyykinpesuaine oikein

Löytyyhän kaapistasi kolme erilaista pyykinpesuainetta: valkoisille ja vaaleille tekstiileille valkopesuaine (white), värilliselle pyykille kirjopesuaine (color) ja villalle ja silkille hienopesuaine? Pakkauksen pesukorilogo kertoo, kuinka moneen pesukertaan aine riittää. 

Tarkista annosteluohjeet aina pesuainepakkauksesta, ja noudata niitä tarkasti. Tarvittava pesuaineen määrä vaihtelee tuotteittain valtavasti. Lisäksi annosteluun vaikuttavat veden kovuus, pyykin likaisuus, koneen koko ja ohjelman valinta. Käytä jauheen ja nestemäisen aineen annosteluun aina mitta-asteikollista apuvälinettä.

Jos pesuainetta on liian vähän, voi pyykki jäädä likaiseksi. Jos taas ainetta on annosteltu liikaa, saattaa tekstiileihin jäädä pesuainejäämiä. Liian pesuaineen määrän havaitsee helposti, jos huuhteluvaiheessa koneessa näkyy paljon vaahtoa. Tällöin pyykit kannattaa lisähuuhdella, ja annostella ainetta seuraavalla kerralla vähemmän. 

Kova vai pehmeä vesi?

Mitä kovempaa vesi on, sitä enemmän pesuainetta tarvitaan. Suomessa vesi on yleensä pehmeää (0–6°dH), ja vähäinen pesu­ainemäärä riittää. Joillakin paikkakunnilla, kuten Kokkolassa, Raumalla ja Turussa, vesi on keskikovaa (7–13°dH). Yksittäisten porakaivojen vesi voi olla jopa kovaa (14–20°dH). Tarkista oman asuinalueesi veden kovuus vesilaitokselta, ja annostele pesuaineita vain tarvittava määrä. 

Kotivinkki 3/2014

Katso myös:

Kommentoi »