Reikiä vaatteissa
Sisustus
Reikiä vaatteissa
Puuvillapaidat reikiintyvät yllättävän helposti konepesussa. Olen tarkka pyykinpesijä, ja useimmiten laitan tällaiset ohuemmat paidat pesupussiin. Mistähän reiät johtuvat? Miten jatkossa kannattaa toimia pyykinpesussa?
23.10.2013
 |
Kotivinkki

Vaatteiden reikiintymiseen pyykinpesukoneessa voi olla useita syitä. Pesuohjelma ja -lämpötila kannattaa valita pestävän vaatteen hoito-ohjemerkintöjä noudattaen, sillä eri tekstiilikuitujen luontaisiin ominaisuuksin nähden liian rankka ja pitkä pesuohjelma sekä voimakas linkoaminen voivat vahingoittaa pyykkiä. Myös liian suuri pesuainemäärä, varsinkin suoraan pyykin päälle annosteltuna, voi vahingoittaa pyykkiä. Huonolaatuiset tekstiilit reikiintyvät nopeasti etenkin saumakohdista ja myös rintaliivien metallinen kaarituki voi tehdä reikiä vaatteisiin, jos se osuu rummun rei’itykseen niin, että välissä on muuta pyykkiä. Joskus reikiintymisongelma ratkeaa yksinkertaisesti pienentämällä linkouksen kierrosnopeutta. Oma lukunsa ovat tuhoeläimet, kuten vanhoissa rakennuksissa viihtyvät turkiskuoriaiset, jotka voivat nakertaa pyykkiä pyykkikorissa.

Ongelma voi johtua myös pyykinpesukoneesta. Pyykkiin voi tulla reikiä, jos pesurummun rei’itykseen on jäänyt valmistusvaiheessa karheutta. Rosoreunainen rei’itys voi vaurioittaa pyykkiä, kun se painautuu linkousvaiheessa tiiviisti rummun kehälle ja osin myös rummun rei’ityksen sisään.  Rummun sisäpinnan rosoisuuden voi tarkistaa laittamalla käteen vanha sukkahousu ja pyyhkimällä sillä rumpu sisäpuolelta.

Pesukoneen altaan pohjalla olevan lämmitysvastuksen suojus voi olla asennettu tehtaalla niin lähelle rummun ulkopintaa, että rummun rei’ityksen kohdalta ulospäin pullistunut pyykki viistää vastuksen suojapeltiä tai -pantaa. Tämä voi aiheuttaa pyöreitä reikiä vaatteisiin. Asian voi tarkistaa kotikonstein heijaamalla pesurumpua ja katsomalla taskulampun valossa näkyykö rummun reikien läpi teräspellin reunaa kellonasennon 5-7 välisellä alueella. Päältä täytettävässä koneessa voivat rummun luukut painua linkousvaiheessa ulospäin niin, että pyykki pursuilee luukun välistä.

Kotivinkin asiantuntija Tarja Marjomaa

Kuvitus Markus Pyörälä

Kotivinkki 19/2013

Kommentoi »