Puutarhan kauniit puut
Piha ja puutarha
Puutarhan kauniit puut
Puut ankkuroivat puutarhan osaksi maisemaa ja luovat kodikkaan ilmapiirin.
16.2.2015
 |
Viherpiha

Puiden kauneus ja hyödyllisyys on vertaansa vailla. Pensailla ja perennoilla voi puutarhaan tehdä lattian ja seinätkin, muttei kattoa. Puut ovat välttämättömiä puutarhan raamien linjaamisessa.

Kun puutarhassa on lehtipuita, vuodenaikojen vaihtelun näkee selvästi. Keväällä lehtipuiden silmut alkavat pullistua. Hetken saamme ihmetellä pienen pieniä lehtiä, jotka kasvavat miltei silmissä täyteen kokoonsa. Syksyllä lehtivihreä väistyy ja tärkeät ravintoaineet varastoituvat runkoon ja juuriin. Sitten lehdet putoavat. Talvella puut ovat lepotilassa, niiden elintoiminnot ovat säästöliekillä. Silloin pääsevät esiin puiden muut kauneusarvot: kaarnan väri ja pintarakenne, oksien graafinen kauneus.

Jotkut arastelevat havupuiden istuttamista puutarhaan ehkä siksi, että ne hallitsevat Suomen metsiä. Silti ne ovat olennaisen tärkeitä myös puutarhassa. Havujen vihreys tekee pihasta kodikkaan syksyllä ja talvella, kun lehtikasvien moni-ilmeisyys on poissa. Ne ovat myös hyvä tausta kukkiville kasveille. Nykyään melkein kaikista havupuista on kehitetty kääpiömuotoja, joten vaihtoehtoja löytyy pieneenkin pihaan.

Keväällä puiden vastapuhjenneet lehdet ovat läpikuultavan heleän vihreitä. Oksien välistä siivilöityy juuri sopivasti valoa alppiruusujen ja atsaleojen tarpeisiin.
Kun istutat pihaan puun, saat oman ilmanpuhdistajan ja melunvaimentimen. Samalla annat puutarhallesi tulevaisuuden. Omenapuut muodostavat lehtevän katoksen oleskeluryhmälle. Omenapuiden alle voi myös istuttaa varjoa kestäviä perennoja.
Hopeapaju erottuu maisemasta poikkeavan värinsä vuoksi. Se pääsee parhaiten oikeuksiinsa avoimella paikalla, jossa sen leveällä latvuksella on tilaa.
Puukujanne on juhlavan näköinen. Vanhassa kulttuurimaisemassa kartanoiden ja maatilojen puukujanteet olivat usein päätieltä pihaan johtavalla väylällä. Suuressa puutarhassa voi kokeilla myös modernia mallia, jossa puukujanteen väliin jääkin istutus- tai oleskelualue. Kuparikoivujen runko on kaunis myös lehdettömään aikaan.

Lue lisää

Kommentoi »