Jo vartti pihalla auttaa stressiin – ”Puutarhan elvyttävästä vaikutuksesta on runsaasti tutkimusnäyttöä"
Juuri näin!
Jo vartti pihalla auttaa stressiin – ”Puutarhan elvyttävästä vaikutuksesta on runsaasti tutkimusnäyttöä"
Green care -puutarhassa oleilu ehkäisee tutkitusti uupumusta ja stressiä. Silti toiminta on Suomessa ihan lapsenkengissä, sanoo maisema-arkkitehti Suvi Pohjola-Stenroos.

Green care eli puutarhaan tai muuhun vihreään ympäristöön liittyvä, ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua edistävä ammatillinen toiminta on meillä Suomessa ihan lapsenkengissä verrattuna esimerkiksi Ruotsiin. Väitän, että se olisi kuitenkin hyvin kustannustehokasta esimerkiksi uupumuksen tai stressin ehkäisyssä.

Puutarhan elvyttävästä vaikutuksesta on runsaasti tutkimusnäyttöä. Maisema-arkki­tehtuurin opintojen päättötyössäni tutkin oman puutarhamme Arboretum Magnolian vaikutuksia 71 henkilön hyvinvointiin. Stressi­tasoa mittaavan Moodmetric -älysormuksen avulla selvisi, että tutkimushenkilöiden tahdosta riippumattoman hermoston sympaattisen puolen aktivaatio laskee jo 15–20 minuutin puutarhassa kiertelyn jälkeen.

Suunnittelin tulosten perusteella puutarhaamme kilometrin mittaisen luonto­voima­polun. Jos sen kulkee läpi ja tekee annetut tehtävät, ihminen elpyy ihan tutkitusti. Monelle tuntuu tosin olevan vaikeaa kulkea riittävän hitaasti. Pitää malttaa pysähtyä katsomaan taivaalla seilaavia pilviä, pohtia tuulen suuntaa, maata terassilla, kulkea paljain jaloin ja napostella välipalaksi mustikoita. Siten polulla kuluukin äkkiä kolme tai neljä tuntia. Samalla pääsee todella hyvin irti arjesta.

Jokaista puutarhaa voi miettiä samaan tapaan green caren näkökulmasta. Esimerkiksi työelämän stressiä voi lievittää puutarha, jonka lehtimajassa voi lueskella ja rentoutua, tai lavatarha, joka on tavallista kasvimaata paljon helppohoitoisempi ja satoisampi. Sekin lisää virkeyttä, että ikkunasta näkee puutarhaan.”

Suvi Pohjola-­Stenroosille puu­tarhan­hoito oli aluksi vasta­painoa eläin­lääkärin kiireiselle työlle. Nykyään Arboretum Magnolia on avoinna myös vieraille, ja Pohjola-­Stenroos tarjoaa hyvinvointi- ja maisemasuunnittelupalveluita Axina-yrityksensä kautta.
Kommentoi »