
Naapurin tontilta oman talon päälle kaatuneen puun aiheuttamat vahingot korvaa pääsääntöisesti kotivakuutus.
Kun puu kaatuu toisen tontille aiheuttaen tuhoa, asia on monimutkainen. Merkitystä voi olla puun kunnolla, naapurin toiminnalla ja tuulen nopeudella.
– Korvattavuus edellyttää, että vakuutussopimuksessa määritellyt ehdot täyttyvät. Näissä on yhtiö- ja tuotekohtaisia eroja, sanoo jaostopäällikkö Tuomas Korkeamäki Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finestä.
Laaja kotivakuutus kattaa pääsääntöisesti puun kaatumisesta talolle aiheutuneet vahingot. Suppeammista vakuutuksista korvataan myrskyvahinkoja tietyin ehdoin, kuten tuulen nopeuden mukaan. Vastuuvakuutus saattaa kattaa vahingonkorvaukset toiselle osapuolelle, tosin siinäkin on rajoitusehtoja.
Tuottamuksellisuus osoitettava
Kun vakuutusyhtiö arvioi vahingonkorvausvastuita, keskeistä on tuottamuksellisuus.
– Vahingonkorvausvelvollisuuden syntyminen edellyttää yleensä huolimattomuutta tai laiminlyöntiä, Korkeamäki sanoo.
Tuottamuksellisuus on ilmeinen, jos puu on ollut selvästi laho eikä naapuri ole kaatanut sitä kehotuksista huolimatta. Tilanne on toinen, jos ulospäin täysin terve puu kaatuu. Jos turvaudutaan omaan kotivakuutukseen, yleensä on samantekevää, onko puu kaatunut omalta vai naapurin tontilta.
– On helpointa, että vahingon kärsinyt ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöönsä. Jos naapurilla on vastuuvakuutus, tämä itse ratkaisee, haluaako selvittää sen kautta korvattavuutta, Korkeamäki selventää.
Korvaukset voivat jäädä kokonaan saamatta, jos kotivakuutuksia ei ole tai naapuri ei halua käyttää vastuuvakuutustaan. Silloin tosin vahingon kärsinyt voi aina hakea korvauksia oikeusteitse. Korkeamäki kehottaakin selvittämään oman vakuutustensa sisällön ja ehkäisemään lisävahingot esimerkiksi suojaamalla rikkoutunut katto.
– Vaaralliset työt kannattaa jättää ammattilaisille, Korkeamäki muistuttaa.
Puun kaatoon tarvitaan lupa
Kaatumisvaarassa oleva puu pitää toki kaataa, mutta muuten puun kaatoon ei aina voi ryhtyä omin luvin, sanoo Tampereen kaupungin rakennustarkastaja Timo Laitinen.
– Jos naapurit suostuvat, eikä puu ole asemakaavalla suojattu tai maisemallisesti merkittävä, sen voi kaataa ilman virallista lupaa. Muuten lupaa puun kaatoon täytyy hakea kunnan rakennusvalvonnalta.
Näin tunnistat vaarallisen puun
- Lehtipuun kuivassa latvassa näkyy kääpiä.
- Lehdet ovat pienet tai harventuneet.
- Havupuussa kasvaa kääpä.
- Juuret nousevat, kun seisoo juurien päällä kovalla tuulella.
- Tikka on tehnyt pesän puuhun.
- Puun tyvellä näkyy kekomuurahaisia, mutta pesää ei ole näkyvissä.
- Runkoa koputtaessa kuuluu ontto kumina.
- Kaksihaaraisen lehtipuun haaraliitos on V:n muotoinen ja siten heikko.
Asiantuntijat: jaostopäällikkö Tuomas Korkeamäki, vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine, rakennustarkastaja Timo Laitinen, Tampereen kaupunki ja arboristi Tom Nylund