Viherpiha

Pihlajan istutus tuo pihalle syksyn upeimman maiseman

Pihlajan istutus tuo pihalle syksyn upeimman maiseman

Pihlaja on kaunis kaikkina vuodenaikoina, mutta erityisen upea se on syksyllä, kun marjat kypsyvät.
Teksti Anna Aho
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto
Mainos

Kun istutat pihaasi pihlajan, saat kaiken: näyttävän kukinnan keväällä, värikkäät marjat ja loisteliaat syysvärit. Saat vieläpä linnut pihallesi, sillä pihlajanmarjat ovat herkkua monille siivekkäille.

Kotipihlaja menestyy Suomessa aina etelärannikolta Lappiin. Ainoastaan tunturikoivikot ovat sille liian karuja kasvupaikkoja. Metsissä pihlajat jäävät usein pensasmaisiksi, sillä niiden versot maistuvat hirvieläimille.

Pihlaja kasvaa nopeasti

Pihlaja kasvaa nopeasti, ja kukinta alkaa parikymmenvuotiaana. Nopeinta kasvu on ravinteita ja kosteutta pidättävässä multamaassa. Silloin juuret hakeutuvat syvälle ja laajalle. Kovassa maassa pihlajan juuristosta muodostuu pinnallinen.

On hyvin tyypillistä, että pihlaja kasvaa monirunkoiseksi. Jos haluat kasvattaa yksirunkoisen puun, poista kaikki tyvivesat ja kilpalatvat. Pihlajan puuaines on taipuisaa ja sitkeää. Siksi sen sanotaan kestävän runsastakin lumen painoa oksillaan.

Muiden puiden varjoon jäävä pihlaja kukkii usein heikosti. Sen sijaan avoimella paikalla se kasvattaa leveän latvuksen ja kukoistaa upeasti.

Pihlaja on jaksottaissatoinen

Pihlaja on omenapuiden tapaan jaksottaissatoinen. Se tarkoittaa sitä, että jos tänä vuonna marjasato on runsas, seuraavana vuonna se on niukempi. Tässäkin on poikkeuksia, sillä oikein lämpimänä kesänä seuraavan vuoden kukka-aiheita muodostuu enemmän kuin sateisena ja viileänä kesänä.

Pihlaja sietää melko hyvin oksistoonsa ja juuristoonsa kohdistuvia vaurioita. Sen sijaan runkoon tulevat vauriot toimivat porttina lahottajille, joista arina- ja kuhmukääpä ovat yleisimpiä. Pihlaja elää 60–80-vuotiaaksi.

Kotipihlaja, Sorbus aucuparia

  • lehdet päätöpariset, kapealehdykkäiset, lehdyköitä noin 15
  • lehtilapa alta valkokarvainen
  • valkoiset, pienet ja tuoksuvat kukat kertotasohuiskiloissa
  • hedelmä on punainen luumarja
  • harmaa runko on nuorena sileä, vanhemmiten hilseilevä
  • kasvaa karuilla paikoilla pensasmaisena
  • korkeus 4–12 metriä
  • menestyy koko Suomessa.

Julkaistu: 4.9.2012