
Säilykepurkki keksittiin alun perin Ranskan armeijan käyttöön Napoleonin aloitteesta. Keksinnön takana oli pariisilainen Nicolas Appert, jolle Ranskan hallitus maksoi 12 000 frangin palkkion nerokkaan ruoan säilöntämenetelmän keksimisestä. (Anu Hopia, Tiede-lehti 5/2000.)
Säilytä huolella
• Varastoi säilykkeet kuivassa ja pimeässä paikassa, mieluiten huoneenlämmössä. Kylmä ja kostea säilytyspaikka voi ruostuttaa metallisen purkin materiaalin. Muista tehdä aika ajoin inventaario mökin ruokavarastossa. • Pyyhkäise metallisen säilykepurkin pinnasta pöly ja mahdollinen lika kostealla pyyhkeellä ennen avaamista. • Lasipurkin metallikannen tulisi olla keskeltä sisään painunut ja napsahtaa ensimmäistä kertaa avattaessa. • Mikäli et käytä koko säilykettä kerralla avaamisen jälkeen kerrallaan, siirrä metallisen purkin sisältö muoviseen rasiaan tai lasipurkkiin.
Vinkkejä
• Marinoi oliiveja esimerkiksi chilillä ja sitruunamehulla maustetussa oliiviöljyssä. Maukkaat oliivit maustavat salaatin tai pasta-annoksen ihanasti. • Pyöräytä säilykepavuista,tuoreista yrteistä ja kylmäpuristetusta rypsiöljystä tehosekoittimessa makoisa levite leivälle. • Ohenna punaista taivihreää pestoa oliiviöljyllä, sitruunamehulla ja balsamicolla, ja käytä salaatinkastikkeen tapaan. Pestosipaisu leipäviipaleelle on myös maukas voin tai margariinin korvike. • Tyhjennä säilykepurkkien pohjat pelottomasti patoihin, keittoihin ja pastakastikkeisiin. Jääkaappiin kertyneillä hillosipuleilla, suolakurkuilla, aurinkokuivatuilla tomaateilla ja jalopenoilla täytät mehevän pizzan tai lämpimät voileivät.