Maku

Purkkiruoka pelastaa

Purkkiruoka pelastaa

Säilykepurkki voi pelastaa kiireisen arkipäivän. Muutamalla lisäkkeellä ja pienellä vaivannäöllä purkin sisältö jalostuu herkulliseksi ateriaksi. Poimi kaupan hyllyltä rohkeasti myös erikoisempia säilykkeitä ja höystä arkiruoat uudella tavalla.
Teksti Sanna Häkkänen
Kuvat Joonas Vuorinen
Mainos

Säilykepurkki keksittiin alun perin Ranskan armeijan käyttöön Napoleonin aloitteesta. Keksinnön takana oli pariisilainen Nicolas Appert, jolle Ranskan hallitus maksoi 12 000 frangin palkkion nerokkaan ruoan säilöntämenetelmän keksimisestä. (Anu Hopia, Tiede-lehti 5/2000.)

Säilytä huolella

• Varastoi säilykkeet kuivassa ja pimeässä paikassa, mieluiten huoneenlämmössä. Kylmä ja kostea säilytyspaikka voi ruostuttaa metallisen purkin materiaalin. Muista tehdä aika ajoin inventaario mökin ruokavarastossa.
• Pyyhkäise metallisen säilykepurkin pinnasta pöly ja mahdollinen lika kostealla pyyhkeellä ennen avaamista.
• Lasipurkin metallikannen tulisi olla keskeltä sisään painunut ja napsahtaa ensimmäistä kertaa avattaessa.
• Mikäli et käytä koko säilykettä kerralla avaamisen jälkeen kerrallaan, siirrä metallisen purkin sisältö muoviseen rasiaan tai lasipurkkiin.

Vinkkejä

• Marinoi oliiveja esimerkiksi chilillä ja sitruunamehulla maustetussa oliiviöljyssä. Maukkaat oliivit maustavat salaatin tai pasta-annoksen ihanasti.
• Pyöräytä säilykepavuista,tuoreista yrteistä ja kylmäpuristetusta rypsiöljystä tehosekoittimessa makoisa levite leivälle.
• Ohenna punaista taivihreää pestoa oliiviöljyllä, sitruunamehulla ja balsamicolla, ja käytä salaatinkastikkeen tapaan. Pestosipaisu leipäviipaleelle on myös maukas voin tai margariinin korvike.
• Tyhjennä säilykepurkkien pohjat pelottomasti patoihin, keittoihin ja pastakastikkeisiin. Jääkaappiin kertyneillä hillosipuleilla, suolakurkuilla, aurinkokuivatuilla tomaateilla ja jalopenoilla täytät mehevän pizzan tai lämpimät voileivät.

Julkaistu: 25.2.2013
Katso myös nämä