Punajuurten kasvatus
Piha ja puutarha
Punajuurten kasvatus
Punajuurten kasvatus on palkitsevaa. Itse kasvatetut punajuuret kannattaa käyttää kokonaan, heitä naatit salaattiin ja paahda juurista vaikkapa sipsejä. Kaunis juurikaskimppu on soma lahja ystävälle.
Julkaistu 10.6.2016
Kotivinkki

Näin kasvatat punajuuret

• Punajuuret kasvavat parhaiten melko syvämultaisessa, kuohkeassa ja multavassa paikassa.

• Älä lannoita kasvualustaa liikaa, sillä punajuuret keräävät runsastyppisessä mullassa haitallisia nitraatteja. Kasvupaikan voi lannoittaa jo syksyllä.

• Punajuuret kaipaavat kosteutta kasvuun, joten tasakostea paikka on paras. Kuivina ajanjaksoina on hyvä huolehtia säännöllisestä kastelusta.

• Kylvä siemenet lämmenneeseen maahan, toukokesäkuussa. Kylmässä maassa siemenet itävät huonosti ja taimettuminen kestää pidempään.

• Sopiva taimiväli on 5–10 cm, riviväli 15–30 cm.

• Jos kylvät siemenet liian tiheään, harvenna tarpeen mukaan. Keskenkasvuiset punajuuret voi napsia pois, jolloin loput saavat reilummin tilaa. Hyödynnä keskenkasvuiset juurikkaat ja niiden naatit.

• Punajuuresta voi kasvaa lajikkeesta riippuen pyöreä, pitkulainen tai litteä. Lajikkeita ovat esimerkiksi raitajuurikas ’Tondo di Chioggia’, pyöreä ’Rubia’ ja pitkänmallinen ’Kosak’.

Pese punajuuret huolella ja keitä kuorineen. Keitetyistä lähtevät kuoret irti helposti. Nuoret pienet ja makeat juurikkaat voi syödä kuorineen. Naatit voi käyttää pinaatin tapaan ja pienet lehdet sujahtavat salaatin joukkoon.

Jos etanat tulevat apajille, voit levittää munankuorenpalasia punajuurille reunukseksi. Kuorien terävät reunat eivät ole etanoiden mieleen.

Jos punajuuren värjäämät sormet alkavat kyllästyttää, kasvata vaihteeksi raitajuurikasta tai keltajuurikasta. Ne eivät sottaa punaisen tavoin.

Tee juurikkaista nippu ja sido viemiseksi ystävälle. Kirjoita ylös kaikki suosikkireseptisi ja kokoa niistä kortti tai pieni reseptivihkonen. Kieputa naattien ympärille hamppunarua ja kiinnitä siihen reseptikortti.

Viipaloi juurikkaat siivuiksi, paahda uunipellillä rapeiksi ja anna kuivahtaa tovi. Paperisen sipsipussin voi koristella halkaistulla punajuurella.

Kommentoi »