Porkkanat varastoon
Piha ja puutarha
Porkkanat varastoon
Porkkanat maistuvat makeimmilta suoraan maasta nostettuina. Varastoon ne korjataan vasta säiden kylmetessä.
Julkaistu 17.8.2016
Viherpiha

Varastoitavaksi viljellyt, pitkän kasvuajan vaativat lajikkeet saavat olla maassa mahdollisimman pitkään. Ne korjataan vasta täysin tuleentuneina, kun kasvu on päättynyt ja kuori on vahvistunut. Tällöin ne säilyvät varastossa paremmin.

Vanhan ajan maakellarissa porkkana säilyy nahistumatta kevääseen saakka. Kerrostalojen kellarikaapeissa kosteusoloja voi parantaa säilyttämällä porkkanat avonaisissa, rei’itetyissä muovisäkeissä tai peittämällä juurekset väliaineeseen, kuten hiekkaan tai turpeeseen.

Ennen kovien pakkasten tuloa porkkanaa voi säilyttää valolta suojattuna parvekkeella tai rivitalon ulkovarastossa. Hallayön uhatessa sato peitetään.

Säilytysaikaa voi pidentää rakentamalla styroksilla vuoratun säilytyslaatikon, jota tuuletetaan lämpimällä säällä. Pienet määrät voi säilyttää kylmälaukussa. Käyttämällä hyväksi ulkotilan viileyttä säästetään energiaa.

Näin korjaat porkkanat varastoon

1. Aloita porkkanoiden nosto aurinkoisena, poutaisena päivänä. Irrota porkkanat maasta varovasti talikolla juuria vaurioittamatta.
2. Nykäise porkkanat naateista ylös. Varo kaiken aikaa vioittamasta porkkanoita. Kolhiutumat tarjoavat otollisen kasvualustan tuhosienille ja mädättäjäbakteereille.
3. Huuhtele maa-aines pois, jos maa on märkää, ja anna porkkanoiden kuivahtaa pellolla. Varovainen pesu ei heikennä säilyvyyttä, jos porkkanat eivät vioitu. Varastoon viedään vain ehjät, terveet ja puhtaat juurekset. Mullan mukana varastoon kulkeutuu taudinaiheuttajia, jotka pilaavat satoa varastoinnin aikana.
4. Väännä naatit käsin irti juurenniskasta heti noston jälkeen, sillä sadonkorjuu kiihdyttää haihdutusta. Lajittele vaurioituneet tai pienet porkkanat käytettäväksi heti, sillä ne eivät kestä varastointia. Lado vihannekset laatikkoon kerroksittain.
5. Levitä porkkanakerrosten väliin hiekkaa, joka estää porkkanoiden nahistumista. Myös turve tai koivunlehdet sopivat väliaineeksi. Porkkana säilyy parhaiten 0–1 asteen lämpötilassa. Hiekkaan peitettynä ne säilyvät kellarissa hyvin.

Lue lisää:

Kommentoi »