Porakaivo mökkipihalle – näin sen rakentaminen onnistuu
Rakenna ja remontoi
Porakaivo mökkipihalle – näin sen rakentaminen onnistuu
Porakaivon hankkiminen helpottaa suuresti mökkiläisten vesihuoltoa. Porakaivon hintaan vaikuttavat eniten maaperä ja porattavan reiän syvyys.
27.2.2017
 |
Meidän Mökki

Ikääntyvä pariskunta sai tarpeekseen vesikanistereiden kuskaamisesta ja järviveden pumppaamisesta ja päätti hankkia mökilleen porakaivon. Tonttikatselmuksen jälkeen edustaja ehdotti kaivolle paikkaa ja antoi kustannusarvion. Mökkitie ja piha kantaisivat kaluston.

Porakaivon hintaan vaikuttavat etenkin maaperä ja reiän syvyys. Silloin kun kaivo voidaan porata suoraan kallioon, kustannukset pysyvät pienimpinä. Jos reikä pitää tehdä maahan, hinta voi nousta kaksinkertaiseksi. Tavallisesti porakaivon hinta on 6 000–9 000 euroa.

Mikäli kaivoa ei voi porata suoraan kallioon, maaperällä ei ole suurta merkitystä. Etukäteen ei kuitenkaan voi tietää, kuinka syvältä kallio ja vesisuoni löytyvät.

Perusreikä on halkaisijaltaan 5,5 tuumaa, eli se kerää 15 litraa vettä metriä kohti. Tärkeää on, että kaivosta tulee tarpeeksi syvä.

Työn tehnyt Suomen Porakaivo antaa takuun, että vettä kertyy päivässä 1 500 litraa. Tarvittaessa se saavutetaan painehalkaisulla, joka avaa kallion halkeamia ja auttaa löytämään vesisuonet. Merenrantatonteille samaa vesitakuuta ei anneta, koska suolainen vesi ja esimerkiksi saaren koko vaikuttavat vedentuloon.

Porauksesta syntyy hiekkaa noin kuutio 100 metriä kohti. Tavallisesti hiekka sijoitetaan tontille, mutta porausyhtiö voi viedä sen tarvittaessa pois.

Porakaivo sijoitetaan tasaiselle maalle. Notkelma ei ole hyvä kaivolle, koska silloin pintavesi voi päästä valumaan kaivoon. Porakaivon vesi kannattaa tutkituttaa parin vuoden välein.

Kaivolta pitää vetää putket mökille eikä kaivo saisi häiritä pihan muuta käyttöä. Kun uusi kaivo ja putkivedot olivat valmiit, isäntä pääsi avaamaan hanan ensimmäisen kerran. Kokemus osoitti, että syvältä pulppuava vesi oli erittäin kylmää.

Näin porakaivon rakentaminen onnistuu

1. Jos kallio ei ole näkyvissä, alku on maaporausta. Reikää porataan teräsputkella, jonka kärjessä on maakenkä. Porari lisää teräsputkia niin kauan, että reikä ulottuu reilusti kallion sisään.

2. Kun kaivo on riittävän syvä ja vesisuoni löytynyt, kaivoon lisätään pumppu. Tässä kohteessa pumppu asennettiin 50 metrin syvyyteen. Kaivon ohjaustekniikka sijoitetaan mökkiin.

3. Koska tontti oli kallioinen, ei vesiputkia voinut kaivaa routarajan alapuolelle. Vesiputken kylkeen asennettiin siksi sulanapitokaapeli ja solukuminen eriste, jotta putki ei jäädy talvella.

4.Porakaivon teräsputki nousee hieman maanpinnan yläpuolelle ja kaivon hattuosa on tiivis. Näin pintavedet eivät pääse pilaamaan kaivon vettä. Sähköt kulkevat pumpulle hatun kautta.

5. Tähän mökkiin tuli vakiopainesäädinpumppu. Jos vettä kuluu paljon, pumppu lisää nopeutta ja paine pysyy koko ajan samana. Ohjausyksikkö ja painesäiliö mahtuivat pieneen tilaan.

6. Vettä pitää juoksuttaa aluksi pari päivää. Vettä voi juoda vasta, kun se on täysin kirkasta. Veden laatu kannattaa tutkituttaa noin kuukauden päästä. Tutkimuksia tekevät useat eri yritykset.

2 kommenttia