Anu virkkasi ponilleen huikean kukkaloimen jämälangoista – edellisestä virkkuukerrasta oli jo 10 vuotta
Tee itse
Anu virkkasi ponilleen huikean kukkaloimen jämälangoista – edellisestä virkkuukerrasta oli jo 10 vuotta
Vihtiläinen Anu Seppälä, 49, tarttui virkkuukoukkuun pitkän tauon jälkeen ja loihti Ylläri-ponille loimen, joka istuu kuin valettu. Projekti eteni välillä buranan voimalla, mutta valmista tuli silti melkein huomaamatta.
31.3.2023
 |
Meillä kotona

Aivan upea loimi, Anu! Mistä sait idean sen virkkaamiseen?

Loimi tuli tarpeeseen. Ponillani Yllärillä on ennestään villaloimi, mutta siinä on niin laaja kaula-aukko, että loimi roikkuu etujalkojen edessä. Ylläri on shetlanninponiksi sporttisen mallinen ja siro, ja shetlanninponiloimien kaula-aukko on usein rotevammille poneille. Tämän malliselle ponille on vaikea löytää sopivaa loimea, jossa selkäosa olisi tarpeeksi pitkä. Mietin, voisinko tehdä itse loimen, joka istuu.

Ylläri-poni vaikutti silmin nähden tyytyväiseltä uuteen loimeensa.

Millainen käsityöharrastaja olet?

Olen kova neulomaan. Yleensä teen kirjoneulesukkia ja villapaitoja. Olen aikaisemmin virkannut melko vähän, ja virkkaus oli tällainen syrjähyppy neulonnasta. Edellisestä virkkauskerrastani oli melkein kymmenen vuotta. Silloin tein pehmolelun afrikankukista. Sekin oli tietysti hevonen.

"Ylläri on aivan ihana poni, joka tykkää olla ihmisten kanssa ja tehdä kaikkea." Anu ja Ylläri harrastavat ohjasajoa, jossa kävelevä ohjastaja ohjailee ponia. Uusi kukkaloimi tulee käyttöön ohjasajokilpailuihin ja kuivattamiseen treenin jälkeen. Yllärin lisäksi Anun kotitallissa on kolme isoa hevosta.
”Virkkaus oli syrjähyppy neulonnasta. Edellisestä virkkauskerrasta oli melkein kymmenen vuotta.”

Miten suunnittelit ja toteutit loimen?

Minulla on vuosia ollut hevosia, joten tiedän, mistä tykkään loimissa ja mistä en. Loimen piti istua oikeista kohdista.

Aiemmin virkkaamastani hevospehmolelusta keksin, että voisin tehdä myös Yllärin loimen afrikankukista. Ylläri on tosi pirteä ja pirskahtelevainen poni, joten kukkaset tuntuivat sopivan sille. Jo, kun tein pehmolelua, joku sanoi, että ”tee hevoselleni kukkaloimi”. Silloin olin sitä mieltä, että projekti olisi niin iso, etten ihan ensimmäisenä alkaisi siihen. Ylläri on kuitenkin niin pieni, että ajattelin, että sille voisin kukkaloimen tehdä. Se on säkäkorkeudeltaan alle metrin.

Koska teen mielelläni kirjoneuleita ja käytän paljon värejä, minulla on nurkat täynnä kaiken värisiä jämälankoja. Niistä minulle tuli mieleen, että voisin tehdä kukkaistyttö-Yllärille oikein kirjavan loimen.

Vaikka edellisestä virkkauskerrasta oli lähes kymmenen vuotta, afrikankukat saivat homman tuntumaan kevyemmältä: ”Koska projekti oli pienissä paloissa, loimi valmistui kuin varkain.”

Olen tehnyt neuloen paljon omia malleja, joten suunnitteluvaihe tuntui melko luontaiselta. Tein loimea Yllärin käytössä olevan ja hyvin istuvan loimen mukaisesti. Koska poni asuu kotipihassa, pääsin myös sovittamaan loimea sen edistyessä ja pystyin muokkaamaan sen muotoa.

Loimi on vielä keskeneräinen. Ompelen vielä kanttinauhat sen reunoihin, jotta ne eivät rispaannu. Lisäksi vyöt ja soljet täytyy kiinnittää. Niitä varten sain kaverilta vanhan loimen, jossa on todella hyväkuntoiset vyöt ja soljet. Otan ne käyttöön. Loimia menee käytössä rikki, vaikka vyöt ja soljet saattavat olla vielä tosi hyväkuntoiset.

"Ylläri on tosi pirteä ja pirskahtelevainen poni, joten kukkaset tuntuivat sopivan sille."
Anu aikoo vielä viimeistellä loimen kanttinauhoilla sekä vöillä ja soljilla, jotka pitävät sen paremmin paikoillaan.

Millaista lankaa käytit?

Käytin nurkissani olleita jämälankoja. Katsoin, että kaikki käyttämäni langat olivat suunnilleen saman paksuisia ja konepestäviä. Ainoa lanka, joka ei ole jämälankaa, on sininen, joka yhdistää kukkaset. Koska loimesta tuli muuten niin värikäs, halusin, että pohjaväri on tasainen.

”Loimi valmistui yllättävän äkkiä. Aloitin tammikuussa, ja se valmistui maaliskuun lopussa.”

Oletko aiemmin tehnyt itse jotain poneille tai hevosille? Entä aiotko tehdä jotain jatkossa?

En, mutta olen neulonut kissoille ja koirille. Olen tehnyt anestesiasukkia eläinlääkäriasemalle ja mittojen mukaisen pipon tyttäreni kaverin whippetille. Sen niska on melko usein kipeä, joten minun piti muokata mallia siten, että sain piposta sopivan ja pitkäkauluksisen.

Nyt on tullut malleja, joilla voisi huovuttaa hevosille esimerkiksi huopia ja loimia. Aion ehkä joskus kokeilla sitä.

Anu teki värikkäästä loimesta yhtenäisen yhdistämällä kaikki kukat tummansinisellä. Väri on sekä Anun että Yllärin juttu – tummansininen on Anun lempiväri ja Yllärillä oli sinistä jo ennestään.

Kuinka kauan aikaa sinulla meni loimen virkkaamiseen?

Se valmistui yllättävän äkkiä. Aloitin tammikuussa, ja se valmistui maaliskuun lopussa. Hevoset vievät harrastuksena tietenkin paljon aikaa, joten sitä ei jäänyt ihan hirveästi virkkaamiselle. Onneksi kukkaset ovat siitä kivoja, että niitä voi tehdä melkein missä vain, kun ottaa pieniä lankanyssäköitä mukaan.

Itse tekemällä Anu sai loimesta juuri sopivan Yllärin päälle.

Mikä oli kivointa projektissa? Entä haastavinta?

Varmaankin lopputulos – tai itse asiassa koko matka! Oli kiva miettiä, miten loimesta tulisi sellainen kuin olin ajatellut, ja kyllä siitä juuri sellainen tulikin. Värit tuovat aina paljon iloa.

Virkkaaminen otti yllättävän paljon käsien ja hartioiden päälle. Koska olen tehnyt sitä vähemmän, käteni eivät ole tottuneet tekemisen liikkeeseen. Välillä jouduin ottamaan vähän buranaakin, että sain jatkettua.

Miten Ylläri itse on suhtautunut uuteen loimeensa?

Ylläri oli oikein otettu kuvaussessiosta loimi päällä. Kuvista näki selvästi, että se oli itsestään ylpeä.

2 kommenttia