Kun lemmikki nukutetaan, pienillä villasukilla on suuri tehtävä – neulo anestesiasukat eläinlääkärin vinkeillä

Kun lemmikki nukutetaan, pienillä villasukilla on suuri tehtävä – neulo anestesiasukat eläinlääkärin vinkeillä
Jos lemmikin ruumiinlämpö laskee leikkauksen aikana, toipuminen hidastuu. Anestesiasukat auttavat pitämään eläinystävän lämpimänä. Eläinlääkäri ja käsityöharrastaja Suvi Heinola jakaa vinkkinsä toimiviin anestesiasukkiin.
Julkaistu 3.2.2023

Kun lemmikki nukutetaan, sen ruumiinlämpö laskee nopeasti. Lämpöä pyritään ylläpitämään peitoilla, kaurapusseilla ja monilla muilla keinoilla. Yksi niistä on niin kutsutut anestesiasukat eli nukutuksen aikaista käyttöä varten neulotut villasukat.

Sukille on tarvetta, koska yksittäiset konstit lämmönsäätelyyn ovat monesti puutteellisia, kertoo eläinlääkäri Suvi Heinola.

– Teen itse paljon vatsaontelokirurgiaa, eikä leikkauksissa pystytä peittelemään eläintä kokonaan. Siksi on tosi hyvä, että ainakin ääriosat eli jalat saadaan suojattua, Heinola selittää.

Jos lemmikin ruumiinlämpö laskee nukutuksen aikana, toipuminen hidastuu. Se tarkoittaa pidempää heräämisvaihetta, mutta voi pitkittää myös leikkausalueen paranemista. Jäähtynyt eläin joutuu lämmittämään itseään tärisemällä, mikä vie paljon energia ja happea, joita tarvittaisiin toipumiseen.

Koska lämmönsäätely on niin tärkeää, myös Heinolan työpaikalla Eläinklinikka AlmaVetillä Jyväskylässä käytetään anestesiasukkia. Se on tarpeen etenkin klinikan pienemmille potilaille.

– Eläinhoitajamme huolehtivat, että joka ikisellä kissalla on sukat jalassa nukutuksen ajan.

Anestesiasukkien käyttö nopeuttaa eläinystävän toipumista. Kuva: Eläinklinikka AlmaVet

Käsityöharrastajat eläinpotilaiden apuna

Kaikki Eläinklinikka AlmaVetin anestesiasukat on saatu lahjoituksina innokkailta neulojilta. Heinolan mukaan hyväsydämiset neulojat ovat innostuneet sukista viimeisen vuoden aikana.

– Me eläinlääkärit olemme tosi kiitollisia, kun olemme saaneet anestesiasukkia. Olen käyttänyt niitä myös esimerkiksi koiran hännässä olevan haavan suojaamiseen. Se sukka lähti koiran mukana kotiin, ja omistajalta tuli siitä hyvää palautetta, Heinola kertoo.

”Joka ikisellä kissalla on sukat jalassa nukutuksen ajan.”
Suvi Heinola

Etenkin pienillä eläimillä, kuten kissoilla, lämpö laskee helposti nukutuksen aikana. Siksi niillä on erityisen tärkeä käyttää anestesiasukkia. Kuva: Eläinklinikka AlmaVet

Eläinklinikka AlmaVetillä ollaan kiitollisia lahjoituksena saaduista anestesiasukista.

Yksi nelijalkaisten potilaita auttava neuloja on Tuija Rantala. Hän kuuli lemmikkien anestesiasukista vajaa vuosi sitten, kun paikallinen klinikka toi tarpeen esiin sosiaalisessa mediassa.

– Koska tykkään kutoa ja virkata, on ollut mukava tarttua tilaisuuteen, kun sellainen eteen tulee, Rantala sanoo.

Hän on neulonut ja lahjoittanut kymmeniä anestesiasukkia.

– Saan hyvän mielen, kun voin olla avuksi.

Tuija Rantala on neulonut jo kymmeniä anestesiasukkia jämälangoista. Kuva: Tuija Rantala

Täydellisten anestesiasukkien kaava

Eläinlääkäri Suvi Heinolan mukaan kaikenlaiset sukat pääsevät käyttöön. Ainoa vaatimus on, että materiaali on konepestävää.

– Se on ehdoton edellytys, koska sukat pestään hygieniasyistä joka käytön jälkeen, käytännössä koneessa muun pyykin mukana.

Heinola on itsekin intohimoinen neuloja, joten hänellä on pari vinkkiä niille, jotka haluavat satsata anestesiasukkiin. Ensinnäkin sukkien tulisi olla napakat, jotta ne pysyvät paikoillaan. Joustinneuleena tehdyt sukat pysyvät jalassa parhaiten. Jouston vuoksi ne saavat olla varsin kapeita.

Anestesiasukkien tulisi olla niin pitkät, että ne lämmittävät jalkoja pelkkiä tassuja pidemmältä. Kuva: Eläinklinikka AlmaVet

Toiseksi, sukkien tulisi olla niin pitkät, että ne lämmittävät tassujen lisäksi jalkoja. Jopa pikkuisiin kissojen anestesiasukkiin sopiva mitta on vähintään 10 senttimetriä. Liikaa pituutta ei tarvitse suotta varoa: varret voi helposti kääntää vaikka kaksin kerroin tarvittaessa.

Heinolan ”hifistelyvinkki” on tehdä yhteen neljästä sukasta halkio. Halkio helpottaa kanyylin kiinnittämistä. Hyvä paikka sille on 5–7 senttimetriä sukan kärjestä, mistä halkio jatkuu sukan reunaan.

– Saatan monesti laittaa kanyylin niin, että tippaletku kulkee sukan sisällä, mutta se on joskus hankalaa. Silloin sukka ei myöskään pysy niin hyvin paikallaan, Heinola selittää.

Muutoin sukat voivat olla ihan vain putkimallisia ilman kantapäitä tai muita kommervenkkeja. Ne sopivatkin erinomaisesti jämälankaprojektiksi.

Anestesiasukkien tulisi olla niin pitkät, että ne lämmittävät tassujen lisäksi jalkoja.

Tiedustele tarvetta etukäteen

Mahdolliseen lahjoituskohteeseen kannattaa olla yhteydessä etukäteen ja kysyä tarpeesta: joillakin eläinlääkäriasemilla on laajan auttamishalun myötä jo varastot täynnä sukkia, Heinola tietää. Samalla voi kysyä, minkä kokoisille sukille juuri kyseisessä paikassa olisi tarvetta. Kenties klinikalla on pääasiassa kissapotilaita tai ehkä suurille koirille sopivia sukkia ei vielä ole?

Eläinklinikka AlmaVetillä ollaan kiitollisia lahjoituksena saaduista anestesiasukista. Kuva: Eläinklinikka AlmaVet

Jos anestesiasukille ei ole tarvetta, voi neuloja ehkä auttaa eläinpotilaita muulla tavoin. Eläinlääkäriasemalla voi olla käyttöä esimerkiksi villapeitoille, Heinola sanoo. Hän on itse pähkäillyt myös niin kutsutun toipilaspuvun toteuttamista kissoille. Toipilaspuku on tiukka, paitamainen vaate, joka suojaa leikkaushaavaa. Nykyisin eläinlääkärit käyttävät kaupallisia pukuja tai tuubimaista sidosta, johon leikataan reiät jaloille.

– Pitäisi testata, millainen olisi hyvä pukumalli. Haasteena on saada puvusta sellainen, joka pysyisi päällä. Kissat ovat varsinaisia houdineja!

Eläinlääkäri Suvi Heinola vinkit anestesiasukkiin

  • Tarkka työ tai täsmälliset mitat eivät ole tärkeitä: eläinlääkäreillä on hyvin monen kokoisia potilaita. Tarkempia toiveita kannattaa kysyä suoraan lahjoituskohteesta.
  • Pienimmät sukat voivat olla ympärysmitaltaan noin 10 senttimetriä, ympärysmitaltaan 20-senttiseen sukkaan mahtuu jo ison koiran tassu.
  • Sukkien pituudeksi sopiva on noin 1,5 kertaa sukan ympärysmitta. Esimerkiksi ympärysmitaltaan 10-senttinen sukka voi olla noin 15 senttiä pitkä.
  • Joustinneule on sukkiin paras valinta, koska se auttaa niitä pysymään paremmin paikoillaan.
  • Tassua ei tarvitse muotoilla, vaan sukka voi olla suora pötkö.
  • Sukan voi neuloa suljettuna neuleena tai tasona.
  • Jos haluat panostaa, voit tehdä yhteen neljästä sukasta halkion noin puoleen väliin asti. Halkiollisia sukkia käytetään kanyylijalassa. Halkio ei kuitenkaan ole välttämätön.

Auta neulomalla

Löydät täältä lisää ideoita kohteista, joihin lahjoittamalla voit auttaa.

3 kommenttia