Unelmien Talo&Koti

Ei uudelle ja kiiltävälle, kyllä rosolle ja elämälle! Pirren ja Marjon parhaat kirppislöydöt päätyvät perheen viehättävään pihakeittiöön

Ei uudelle ja kiiltävälle, kyllä rosolle ja elämälle! Pirren ja Marjon parhaat kirppislöydöt päätyvät perheen viehättävään pihakeittiöön
Innokkaat kirppistelijät Pirre Alakoski ja Marjo Friman ovat sisustaneet kesäkeittiönsä vanhoilla tavaroilla ja Marjon kunnostamilla kalusteilla. Katetussa tilassa vietetään antaumuksella aikaa grillaten, löhöillen ja kesäjuhlia viettäen.
Julkaistu: 19.7.2019
Puutarha kesäkeittiöineen on tehty pienellä rahalla mutta suurella vaivalla. Marjo (vasemmalla) on päätimpuri ja Pirre ideoi. Myös lapset Otto, 9, Sanni, 16, ja Siiri, 18, viettävät mielellään aikaa kesäkeittiössä.
Ruokapöytä on rakennettu naapurilta saadusta vanhasta ovesta. Juhlapäivinä pöydän päälle asetetaan vanerilevyt, jotta pöytäliina ei mene kuopalle ovipeilien kohdalta. Eripariset tuolit on ostettu netistä ja kirppiksiltä.
Kesäkeittiö on perheen yhteisen oleskelun keskus. Ulkona ruokaillaan sekä arkena että juhlana. Kausi alkaa heti, kun säät sallivat, ja vielä syys–lokakuun vaihteessa Pirre ja Marjo istuvat kesiksessä pimeneviä iltoja. Pian päästään herkuttelemaan Marjon leipomalla kinuskikakulla.
Perhe viihtyy puutarhassa, joten sinne haluttiin myös katettu tila. Niin syntyi kesäkeittiö, kesis.
Kesäkeittiössä on sähkövalot, mutta perhe pitää kynttilöistä ja polttaa niitä mielellään kesälläkin. Saareke on rakennettu vanhoista latolaudoista, ja sinne upotettu jääkaappi on Marjon mamman vanha, varmaan ainakin 50-vuotias. Se toimii edelleen hyvin, vaikka se on paikallaan ympäri vuoden.
Pirre ja Marjo olivat hankkineet puuhellan jo ennen kuin kesäkeittiötä alettiin rakentaa. Siitä se idea taisi lähteäkin. Högforsin kaunis, vanha hella on täysin toimintakuntoinen. Siihen on tarkoitus asentaa hormi, jotta hella saadaan käyttöön. Ruoanlaiton lisäksi se antaisi lämpöä ja tunnelmaa.
Ympäristöystävällisyys ja kotikutoisuus ovat olleet sisustuksen pääteemoja. "Täällä ei pidä olla sliipattua, uutta ja kiiltävää, vaan rosoista, elämää nähnyttä ja mukavaa. Rakentamiseen käytimme uutta puutavaraa, mutta kaikki muu on vanhaa ja kunnostettua. Tykkäämme myös muuttaa tavaroiden käyttötarkoitusta", Marjo ja Pirre kertovat. Polttopuut toimivat näkösuojana.
Ikean ilmavat valaisimet sopivat mainiosti pyöreiden ikkunoiden pareiksi.
Yhdestä isosta ja yhdestä pienestä kuormalavasta rakennettu sohva voidaan jakaa sohvaksi ja rahiksi. Oton valtakuntaa ovat puumaja ja riippusilta, siskot Siiri (vasemmalla) ja Sanni viihtyvät parhaiten kesäkeittiössä tai patiolla.
Kesäkeittiön ja terassin kalusteet ovat pitkälti Marjon rakentamia tai kunnostamia.
Pariskunnan haaveena on rakentaa pihalle vielä joskus sauna ja palju.
Kun Pirre ja Marjo ostivat talon, pihassa ei ollut mitään. Puutarha on rakentunut vähitellen talolta pihalle päin: ensin syntyi terassi talon yhteyteen, seuraavaksi patio suuren tammen alle.
Pation penkki on rakennettu samanlaisesta ovesta kuin kesäkeittiön ruokapöytä. Ovi on halkaistu kahtia ja väliin on asennettu saranat. Penkin saa taitettua kasaan talvisäilytystä varten. Iloisenväriset tyynyt on ommeltu kierrätyskankaista.
Marjo rakensi kuolleen pajun ympärille puumajan. Otto kiipeilee puuhun kiinnitetyillä köysitikkailla kuin orava.
Riippusilta johtaa puumajasta suureen tammeen. Se on maalattu jämämaaleilla ja kulkee pihan poikki kuin iloinen sateenkaari. Otto yrittää houkutella Pirre-äitiä kiipeilemään kanssaan.
Pirren ja Marjon omakotitalon puutarhassa on 1400 neliötä.
Kommentoi »