Meidän Mökki

Pirjon ja Jellen mökkipuutarha sulautuu savolaiseen mustikkametsään: ”Mietin usein, mitkä kasvit oikeastaan ovat rikkaruohoja”

Pirjon ja Jellen mökkipuutarha sulautuu savolaiseen mustikkametsään: ”Mietin usein, mitkä kasvit oikeastaan ovat rikkaruohoja”
Vehreässä puutarhassa hallitsevat luonnonmukaisuus ja harmonia. Täällä niittykukat ovat tervetulleita perennojen seuraan.
Julkaistu: 27.7.2018

Alppiruusu kukkii, vihdoin! Pirjo de Graaff huomaa pensaan jo auton ikkunasta, kun hän saapuu miehensä Jellen kanssa tänäkin perjantai-iltana työpäivän jälkeen Jyväskylästä kesämökille Rautalammille.

Alppiruusua pitää käydä heti ihailemassa Iita-koiran kanssa. Vasta sitten ryhdytään saunan lämmitykseen.

Vaaleanpunaisiin kukkiin peittynyt alppiruusu on alkukesällä de Graaffien mökkipuutarhan väriläiskä, kun muuten pääväreinä hallitsevat levolliset vihreän sävyt.

Pirjo ja Iita-koira mökkipuutarhan idyllissä.

Pirjon rennolla mutta varmalla kädellä sommittelemat perennaistutukset sulautuvat luontevasti supisuomalaiseen mustikkametsään. Pirjo on työskennellyt kesäisin puutarha-alalla viherrakentajana.

Kasvien lomassa mutkittelevat rauhallisesti kivituhkakäytävät ja Jellen tekemät kivipolut. Käytäviä reunustavat mökkimaastosta kerätyt kivenmurikat. Pirjo on huolehtinut, että niiden sammalpuoli jää näkyviin.

Nurmikkoa puutarhassa on vain muutama sammaloitunut neliö, koska Pirjon mielestä se olisi sekä työläs että tylsä. Toisin kuin perennat, nurmikko tarvitsee usein hoitoa joka viikko.

Reheviä mättäitä muodostaneiden puutarhakasvien joukosta erottuu sieltä täältä luonnonkasveja, kuten puna-ailakit tulorinteessä ja metsäkortematto atsalean ympärillä.

– Huomaan, että makuni muuttuu yhä luonnonmukaisemmaksi. Mietin usein, mitkä oikeastaan ovat rikkaruohoja. Monet luonnonkasvit sopivat todella hyvin mökkipuutarhaan. Jos ne alkavat levitä liikaa, ylimääräiset on helppo repiä pois. Rakastan harmonista tunnelmaa, enkä halua rakentaa puutarhaa niin, että mustikat vain nurin ja nurmikko tilalle.

Kivituhkapolun varrella kasvaa puolivarjon perennoja, kuten kotkansiipisaniaisia, kuunliljoja, akileijoja, sormivaleangervoja, kurjenpolvia ja kesäpikkusydämiä.

Puutarhakasveista Pirjon suosikkeja ovat erilaiset perennat, joiden elämän kiertokulun seuraaminen viehättää häntä vuodesta toiseen.

Eniten hän arvostaa akileijojen ja sormustinkukkien tapaisia villejä ja vapaita lajeja, joita hän kutsuu hippikasveiksi. Ne vaeltavat vapaasti ja asettuvat kasvamaan, minne haluavat. Itsekseen kylväytyvät lemmikit peittävät suuria alueita sinisiksi alkukesällä, mutta Pirjo repii ne pois kukinnan lakastuttua.

Muutkin ovat mutkattomia perusperennoja, sillä Pirjo ei ole innostunut arkojen erikoisuuksien paapomisesta. Vaikka parin vuoden takainen hankala talvi verotti kasveja rankasti, aukot täyttyivät nopeasti uudella kasvulla.

Pirjo haluaisi istuttaa juhannus- ja punalehtiruusujen sekä kuvan suviruusujen lisäksi muitakin pensasruusuja, mutta niille sopiva syvämultainen rinne on jo täynnä.

Rautalammin mökki on Pirjolle tuttu lapsuudesta. Yksinkertainen, sähkötön lautamökki kuului ensin hänen isotädilleen, sitten hänen äidilleen. Pihapiiri oli pitkään lähes luonnontilassa. Kun Pirjo ja Jelle alkoivat reilut kymmenen vuotta sitten rakentaa puutarhaa, paikalla kasvoi lepikkoa ja isoja koivuja.

– Meillä oli tapana tilata tänne joka kesä kymmenen kuutiota multaa. Rakensimme puutarhaan uusia alueita, kunnes tila loppui.

Paljaan multapinnan peittämiseen usein käytetty männynkuorikate ei Pirjon mielestä sovi lainkaan mökkipuutarhan herkkään tunnelmaan. Hän käyttää sen sijaan koristemansikkaa ja muita nopeasti leviäviä maanpeitekasveja. Ne pitävät rikkakasvit loitolla siihen asti, kunnes uudet istutukset kasvavat täyteen mittaansa ja valtaavat koko kasvualan.

Viime vuosina Pirjo ja Jelle ovat opetelleet ottamaan mökillä rauhallisemmin. Jos sunnuntaina on kaunis sää, he saattavat lämmittää vielä illalla saunan ja lähteä vasta sen jälkeen reilun tunnin kotimatkalle kaupunkiin.

– Haluamme, että mökillä on puutarhanhoidon lisäksi aikaa saunomiseen ja vaikka valokuvaukseen. Nautimme Iita-koiramme kanssa eniten ihan pelkästä olemisesta. Usein päivän suurin tapaus on, kun joku ajaa moottoriveneellä ohi.

Kallioseinäiseltä nuotiopaikalta näkyy järvelle. Pirjo on istuttanut sinne matalia kivikkokasveja, ettei maisema mene peittoon.
Verannan kulmalla kukkii keväällä alppikärhö. Nyt vuorossa ovat päivänliljat ja juhannusruusu.
Pienikukkainen ja -lehtinen alaskankleitonia leviää mattona kalliokielojen alla.
Yksinkertainen, sähkötön isotädin vanha lautamökki on Rautalammilla, Hankaveden rannalla.
1 kommentti