Valo syttyy ikkunoihin! Taittele piparkakkutalomaisista paperilyhdyistä idyllinen kylämiljöö
Rakenna oma kylä
Valo syttyy ikkunoihin! Taittele piparkakkutalomaisista paperilyhdyistä idyllinen kylämiljöö
Kartongista taitelluissa lyhdyissä yhdistyy satakunta vuotta sitten Suomeen rantautunut piparkakkutaloperinne ja Keski-Euroopan joulumarkkinoiden keraamisten talolyhtyjen tunnelma. Paperilyhtykaupunki sijoitetaan lipaston päälle, ikkunalaudalle tai portaikkoon. Valitse erivärisiä papereita ja tee taloista monen korkuisia, niin kylästä tulee eloisan näköinen.
Julkaistu 13.9.2023
Kaikkien aikojen Joulu

Kartonkilyhdyt – tarvikkeet:

  • kaksi isoa askartelukartonkiarkkia
  • viivoittimen, lyijykynän ja kumin
  • leikkuulaudan tai muun paksun leikkuualustan
  • askartelu- tai mattoveitsen
  • valkoisen maalitussin
  • paperiliimaa.

Tee näin kartonkilyhdyt

1. Piirrä toiselle kartonkiarkeista haluamasi mallinen talon kaava. Tarvitset kaksi samanlaista päätykappaletta, kaksi päätyjen suorien sivu­reunojen kanssa yhtä korkeaa sivukappaletta sekä niiden päälle yhtenäiset kattopalat, joiden pituus on sama kuin päätypalojen harjan pituus.

Tarkista viivoittimella, että kaikki piirtämäsi kaavakappaleet ovat suoria. Kylää tai kalenterikaupunkiakaan varten et tarvitse kuin yhden ainoan kaavan. Säätele taloista erikorkuisia lisäämällä tai vähentämällä sivujen pituutta. Talon ulkonäkö muuttuu ikkunoiden ja ovien määrää ja muotoja varioimalla sekä toisistaan poikkeavilla koristeilla.

2. Piirrä toiseen päätypaloista ovi ja ikkunat. Lisää toisen päätypalan sivuun ja molempien kattopalojen sivuihin sekä toisen kattopalan yläreunaan 1,5 senttiä leveät saumanvarat, mutta jätä myös alkuperäiset viivat näkyviin merkitsemään taittokohtia.

3. Leikkaa kaavat irti askarteluveitsellä leikkuulaudan päällä. Tue veitsenterää viivoittimella, niin leikkausjälki pysyy suorana. Ikkunat voit irrottaa vapaalla kädellä, pieni epäsymmetrisyys tekee taloista idyllisiä.

4. Piirrä talo kartongille kaavan mukaan ikkuna-aukkoja myöten. Aloita vasemmasta reunasta ja piirrä jokainen kaavakappale yksitellen paikalleen, sivureuna kiinni edellisen sivureunaan.

5. Leikkaa talo irti kartonkiarkista askartelu­veitsellä, leikkuulaudan päällä. Irrota myös ikkunat ja ovi.

Taittele talojen nurkat ja saumanvarat nurjalle puolelle päin.

6. Koristele talon julkisivun oikea puoli vapaalla kädellä valkoisilla tussikoukeroilla ja anna maalin kuivua.

7. Levitä paperiliimaa taitettujen sauman­varojen oikealle puolelle ja liimaa talo kasaan harjakattoiseksi, pohjattomaksi kuutioksi.

8. Nosta talo ledikynttilän tai pienen valosarjan päälle.

Vinkit!

  • Jos lisäät johonkin kaavakappaleeseen pohjaosan saumanvaroineen ja jätät ikkunat ja ovet leikkaamatta, saat upeita joululahja­rasioita. Idean voit antaa rönsytä loputtomasti.
  • Yksikin loistava koristetalo ikkunalaudalla riittää tuomaan joulutunnelman kotiin, mutta ajatusta voi jatkaa pieneksi kyläksi tai vaikka 24 talon joulukalenterisarjaksi, jossa valot syttyvät aina yhteen taloon lisää jokaisena joulukuun päivänä, aattoon asti.
3 kommenttia