Pihla, 17, virkkasi Aku-koiralle lelun, jonka taika on tuoksussa – pehmoluusta tuli heti Akun suosikki
Tee itse
Pihla, 17, virkkasi Aku-koiralle lelun, jonka taika on tuoksussa – pehmoluusta tuli heti Akun suosikki
Pihla, 17, keksi virkata sukkia rakastavalle Akulle lelun, jonka hän täytti käytetyillä sukilla. Sukkaluu on australianlabradoodle Akusta ihaninta ikinä, eikä se enää suussaan muuta kuljettaisikaan.
25.5.2022
 |
Meillä kotona

Mistä sait idean virkata Akulle luun?

Istuin äikäntunnilla ja minulla sattui olemaan koukku ja lankaa mukana, sillä ajattelin virkata äidille äitienpäivälahjaksi korvikset. Halusin virkata jotakin myös Akulle, sellaista, mitä olisi kiva pitää suussa ja mikä mahdollisesti kestäisi. En ensin tiennyt, tuleeko lelusta pötkö, pallo vai luu, aloitin vain virkkaamaan.

Vuoden ja neljän kuukauden ikäinen Aku on rodultaan australianlabradoodle. Kuvat ovat Akun perheen ottamia.

Miksi päätit täyttää luun sukista leikatuilla suikaleilla?

Aina kun joku perheestämme tulee kotiin, Akulla on tarve hakea jotakin suuhunsa. Usein se noutaa sukan. Aku nukkuu minun huoneessani, ja myös aamuisin, kun se huomaa minun heränneen, se hakee sukan. Kai sukka on suuhun sopiva mytty, joka haisee ihmiseltä. Akulla on valtava säkki ja kori leluja, mutta omat lelut eivät välttämättä ole niin kiinnostavia kuin sukat. Se tykkää istua olkkarin matolla sukka suussa.

Pihla ja Aku.

Sinä tunnet lemmikkisi. Jos epäilet koirasi repivän lelun ja mahdollisesti nielevän langat ja sukansuikaleet, älä tee sille vastaavaa lelua.

Mistä nappasit sukat leluun?

Meillä oli juuri sukkien lajitteluprosessi meneillään, eli jättimäinen kassi, jossa on koko perheen paria etsiviä sukkia. Otin sieltä omat sukkani, jotka olivat rikki tai joille ei vain löydy paria, ja taisi joukossa olla myös pikkuveljeni likaisia sukkia. Kun menin keittiön pöydän ääreen leikkelemään sukkia, sain pari kysyvää katsetta vanhemmiltani, että mitä täällä tapahtuu.

Kauanko sinulla meni lelun tekemiseen?

Aloitin koulupäivän aikana, ja illalla oli valmista.

Miten Aku reagoi, kun annoit sille sukkaluun?

Se vahti tarkkaan jo silloin, kun virkkasin luuta valmiiksi ja tungin sukkasuikaleita tiukkaan luun sisälle. Saatuaan luun, se teki laaduntarkistuksen, eli ravisti luuta hulluna ja meni sitten makuulle lutkuttamaan luuta. Eli määrätietoisesti ja iloisesti Aku otti sen vastaan.

Onko luu pysynyt Akun suosiossa ja ehjänä?

Kyllä! Tämä luu on harvoin lelukorissa. Usein Aku kuljettaa sitä suussaan tai se on nukahtanut luu vieressään. Se on sellainen rauhoittumislelu. Aku käyttää eri leluja eri tarkoituksiin. Se osaa erottaa, mitkä lelut ovat sellaisia mitä revitään. Luu on myös niin tiukkaan virkattu, että se on tosi kestävä. Jos leikimme luulla, heitän sitä ilmaan, ja Aku ottaa kiinni.

Miksi luulet, että Aku tykkää sukkaluusta niin paljon?

Tajusin vasta tehdessäni, kuinka miellyttävä lelu varmasti Akulle on, koska se tuoksuu sukkien lisäksi myös minun käsiltäni. Luulen, että se erottaa luun hajunkin perusteella muiden lelujen joukosta. Lelu on myös Akun suuhun sopivan kokoinen, ei esimerkiksi valtava eläinpehmo.

Minua ilahdutti, että onnistuin tekemään jotain, mistä Aku tykkää. Olen perfektionisti, mutta tässä en noudattanut mitään virkkausohjetta, luu ei ole millään tasolla täydellinen eikä todellakaan enää valkoinen. Mutta Aku ei mieti, montako silmukkaa siinä on tai onko siinä virheitä, se on vain, että katsokaa, mulla on tällainen, hähää!

Näin Pihla virkkasi sukkaluun (ohje on suuntaa antava)

"Käytin 2,5 millin koukkua ja ohutta puuvillalankaa.

1. Aloitin virkkaamaan litteää ympyrää, jonka aloitin kuudella silmukalla ”magic ringin” ympärille.

2. Jatkoin lisäämällä jokaseen silmukkaan kaksi uutta silmukkaa. Tein aika tiukkaan, eli tyyliltään siitä tulikin vähän epätasainen ja ”luumainen”.

3. Lopetin ympyrän laajentamisen, kun näytti sopivalta, ja jatkoin pari riviä yksittäisillä silmukoilla. Silloin ympyrä alkoi kiertyä kuppimaiseksi.

4. Aloin kaventamaan vuorotellen: ensin yksi normaali silmukka, sitten yhden yli hyppäys, sitten taas normaali silmukka jne.

5. Luun suoralla pätkällä tein vuorotellen kierroksia normaalilla silmukalla ja tuplasilmukalla. Jos tuntui, että alkoi mennä leveäksi, hyppäsin yhden silmukan yli.

6. Tein luun toisen pään myös vuorotellen: ensin normaali silmukka, sitten kaksi silmukkaa yhden paikalle, sitten taas yksi jne.

7. Tein taas pari riviä suurentamatta tai kaventamatta ympyrää.

8. Päädyssä tein uuden silmukan aina joka toisen silmukan kohdalle, eli pienensin ympyrää. Jätin pienen kolon ennen sulkemista.

9. Tungin sisään leikattuja sukanpalasia koukkua apuna käyttäen.

10. Virkkasin kolon kiinni ja annoin sukkaluun Akulle."

Kommentoi »