Paista puhdistusvohveli & 5 muuta kätevää kikkaa keittiökoneiden putsaamiseen!
Vink vink!
Paista puhdistusvohveli & 5 muuta kätevää kikkaa keittiökoneiden putsaamiseen!
Pidä huolta keittiön pikkukoneista, niin ne ahkeroivat kanssasi vuodesta toiseen. Sitruunakäsitelty mikro tuoksuu suorastaan houkuttelevalta, aamukahvi maistuu paremmalta puhtaalla keittimellä tehtynä. Ja joko olet kuullut puhdistusvohvelista?

1. Harjaa paahtimesta murut muualle

Paahtimessa lojuvat murut ovat paloturvallisuusriski. Niiden häädön pitäisi sisältyä viikkosiivoukseen, jos teillä syödään paahtista päivittäin. Irrota paahtimen pistoke seinästä. Tyhjennä muru­astia. Käännä laite biojäteastian päälle ja ravistele murut pois. Poista loput muruset pullo­harjalla, hammasharjalla tai grillisiveltimellä – varovasti. Tiskaa ja kuivaa muruastia, ravistele paahdin uudestaan ja pyyhi ulkopinnat.

2. Kokkaa puhdistusvohveli

Vohvelibrunssin jämiä ei pitäisi jättää vohveliraudan koloihin muhimaan edes ihanan laiskoina lauantaiaamuina vaan pyyhkiä heti käytön jälkeen. Jos rautaan on kuitenkin jämähtänyt rasvaa ja palanutta taikinaa, ne kannattaa paistaa kiinni puhdistusvohveliin. Teet sen helposti vehnäjauhoista, vedestä ja suolasta.

Puhdistusvohveli – ohje:

  1. Sekoita 1 dl vehnäjauhoja, ½ dl vettä ja 3 rkl suolaa.
  2. Kaada seos vohveliraudalle, paista vähän tavallista kauemmin vohveliksi.
  3. Siirrä törkyineen päivineen biojätteeseen.

3. Pikapesu tehosekoittimelle

Pikapese smoothien jäänteet blenderistä heti käytön jälkeen. Huuhtele kannu ja terä, aseta paikalleen, hulauta kannu puolilleen lämmintä vettä ja tiputa pari tippaa astianpesuainetta perään. Pyöräytä seos blenderissä nopeasti, huuhtele ja nosta kuivumaan. Pura osat yksitellen tiskattavaksi viikoittain tai tarpeen mukaan.

4. Koriseva kahvinkeitin hiljaiseksi

Kahvin- ja vedenkeitin putsataan kalkista viimeistään, kun keitin ääntelee, kahvi on kitkerää tai tee tunkkaista. Tiskaa kahvinkeittimen pannu, suodatin ja vesisäiliö. ­Keitä säiliöllinen vettä kalkinpoistoaineen kanssa laitteen läpi, pysäytä puoleksi tunniksi säiliön ollessa puolillaan. Huuhtele keittämällä pari säiliöllistä vettä. Keitä veden­keittimessä puoli pannullista vettä, irrota pistokkeesta ja lisää kalkinpoistoaine tai puoli pannullista etikkaa. Harjaa tiskiharjalla, anna vaikuttaa vartti, huuhtele ja keitä pari pannullista vettä ennen käyttöä.

Saat kahvin- ja vedenkeittimelle puhdistusjauheen sekoittamalla ½ dl askorbiini- tai sitruunahappoa ja ½ dl ruokasoodaa. Purkita kannelliseen lasipurkkiin ja säilytä kuivassa, ettei jauhe paakkuunnu. Annostele keittimeen 2 rkl putsauskertaa kohden.

5. Mikro, jota tekee mieli nuuhkaista uudestaan

Monessa mikrossa vaaniva sitkeä tahma häviää sitruunalle. Annostele mikron kestävään kulhoon noin desi vettä, sitruunasta puristettu mehu ja sitruunanpuolikkaat. Lämmitä mikrossa kolmisen minuuttia täydellä teholla, jätä muutamaksi minuutiksi muhimaan, poista kulho ja pyyhi mikro puhtaalla rievulla putipuhtaaksi.

Sitruuna on siivoojan kaveri! Kurkkaa jutustamme 5 tapaa käyttää sitruunaa siivouksessa.

6. Valitse jo ostaessa huoleton huollettava

Ennakoi huoltotyöt minimiin jo kodin­koneostoksilla. Vertaile, kysy varaosien saatavuutta ja jätä hyllyyn vaihtoehdot, joita ei voi tai kannata huoltaa – yleensä ne halvimmat. Valitse paahdin, jossa on muruastia, ja blenderi, jonka saa helposti purettua ja koottua pesuun ja jonka osat kestävät tiskikoneen. Varmista, että kahvinkeittimessä on irrotettava vesisäiliö ja siihen saa hankittua uuden lasipannun.

Kommentoi »