Käsitiskiaine, uunin puhdistusjauhe ja 3 muuta ohjetta – näin teet keittiön puhdistusaineet helposti itse
Tee itse
Käsitiskiaine, uunin puhdistusjauhe ja 3 muuta ohjetta – näin teet keittiön puhdistusaineet helposti itse
Tee itse puhdistusaineet keittiön pinnoille, astioille sekä kahvinkeittimen ja uunin putsaukseen. Itse tehdyt siivousaineet toimivat tehokkaasti, mutta hellävaraisesti. Nappaa ohjeet ja kokeile itse!
Julkaistu 10.1.2023
Kotivinkki

Käsitiskiaine

Hellävarainen, myrkytön tiskiaine toimii yhtä hyvin kuin kaupan versio. Castille-saippua sopii käsitiskiaineeksi yksinäänkin, mutta sooda lisää puhdistustehoa ja kirkastaa astioita.

Tarvikkeet:

 • 1 rkl ruokasoodaa
 • 4 dl Castille-saippuaa
 • (15–25 tippaa sitruunan eteeristä öljyä).

Käsitiskiaine – ohje:

 1. Sekoita kulhossa sooda Castille-saippuaan hyvin ja lisää halutessasi sitruunan eteeristä öljyä tai jotakin muuta aromaattista tuoksua. Sekoita ja pullota seos.
 2. Käytä valmiin käsitiskiaineen tavoin. Jos tiski on poikkeuksellisen likaista, pinttynyttä tai sameaa, lisää tiskiveteen pari teelusikallista ruokasoodaa. Kikka toimii hyvin myös kaupan käsitiskiaineen kanssa.

Vinkki!

Castille-saippuaa löydät tavarataloista ja marketeista vartalonpesuaine- tai luonnonkosmetiikkahyllystä.

Keittiön puhdistussuihke

Etikkasuihke sopii lasille ja teräkselle, keraamiselle- ja induktioliedelle, keraamisille laatoille, altaille ja tasoille. Pienellä määrällä pesusoodaa terästettynä se kirkastaa ja poistaa hajuja sekä irrottaa rasvaa ja tahroja.

Tarvikkeet:

 • 4 dl vettä
 • 1 dl etikkaa
 • 1 tl pesusoodaa
 • (15–25 tippaa sitruunaruohon eteeristä öljyä).

Keittiön puhdistussuihke – ohje:

 1. Kiehauta vesi ja anna sen jäähtyä. Sekoita etikka ja sooda ja lisää halutessasi sitruunaruohon eteerinen tai muu tuoksuva öljy sekaan. Pullota.
 2. Suihkuta keittiön pinnoille ja pyyhi kostealla rätillä.

Vinkki!

Etikka ei sovi alumiinin, marmorin, graniitin, silikonin eikä kaakeleiden saumojen puhdistukseen. Tehokas pesusooda puolestaan voi vahingoittaa paitsi alumiinia myös maali- ja lakkapintoja, ja siksi sitä on hyvä käyttää pintojen yleispuhdistukseen vain hyvin laimeana liuoksena.

Desinfioi pesuaineiden kokkailuun käytettävät astiat esimerkiksi keittämällä tai uunissa ja kuivaa hyvin. Jos jauhemaisiin seoksiin pääsee kosteutta, ne kovettuvat nopeasti.

Konetiskitabletit

Konetiskiaineen sitruunahappo poistaa myös kalkkia ja epäpuhtauksia astianpesukoneesta.

Tarvikkeet:

 • 3 dl ruokasoodaa
 • 1 dl epsom-suolaa eli karvassuolaa (apteekista)
 • 1,5 dl sitruunahappoa
 • siivilä
 • 1 pienen sitruunan mehu
 • 30–40 tippaa sitruunan eteeristä öljyä
 • silikoninen jääpalamuottiastia
 • lasitölkki.

Konetiskitabletit – ohje:

 1. Sekoita kuivat aineet isossa kulhossa. Purista sitruunan mehu siivilän läpi toiseen astiaan, tiputa sitruunan eteerinen öljy joukkoon ja sekoita. Lisää sitruunamehuseosta yksi tippa kerrallaan, sekoita aina tippa lisättyäsi hyvin käsin tai puuhaarukalla. Jos nestettä lisää liikaa, seos alkaa kuohua. Nesteen lisääminen kannattaa lopettaa, kun seos tuntuu kokoon puristettavalta, kuin kostealta rantahiekalta.
 2. Täytä silikonimuotit tiiviisti seoksella ja anna kuivua ainakin kaksi vuorokautta.
 3. Yhdellä tabletilla peset koneellisen tiskiä. Annostele tabletti joko suoraan juomalasitasolle tai pesuainesäiliöön.
Jauheita sekoitellessa hengityssuojaimen käyttäminen voi olla viisasta. Erityisesti emäksinen pesusooda voi pöllytessään ärsyttää hengitysteitä. Muista käyttää myös suojahanskoja!

Uunin puhdistusjauhe

Hienokiteinen suola hankaa naarmuttamatta, ja pesusooda, eli natriumkarbonaatti, irrottaa tehokkaasti rasvaa. Molemmat aineet ovat myrkyttömiä eivätkä jätä uuniin hajuja tai makuja.

Tarvikkeet:

 • 2 dl ruokasuolaa
 • 2 dl pesusoodaa.

Uunin puhdistusjauhe – ohje:

 1. Sekoita aineet kuivassa ja puhtaassa kulhossa. Purkita, sulje kansi ja säilytä kuivassa.
 2. Sekoita pienessä kulhossa puuromainen tahna neljästä kukkurallisesta ruokalusikallisesta uuninpuhdistusjauhetta ja kolmesta ruokalusikallisesta vettä. Pyyhi uunin pinnat kosteiksi märällä rätillä ja levitä tahna tasaisesti uuniin. Hankaa lika sienellä tai sitruunanpuolikkaalla pyöritellen irti ennen kuin tahna kuivuu ja kovettuu. Toista tarvittaessa.

Vinkki!

Puhdista tahnalla ja puolikkaalla sitruunalla myös grilli ja uunipellit, pohjaan palaneet kattilat tai pinttyneet kaakelit. Pesusoodaa myydään rautakaupoissa ja markettien maalaustarvikeosastoilla.

Kahvinkeittimen puhdistusjauhe

Kahvinkeitin on syytä tehopuhdistaa viimeistään silloin, kun kahvi maistuu kitkerältä, keitin pitää kovaa ääntä tai toimii hitaasti. Puhdistusjauheen askorbiinihappo poistaa kalkin ja sooda rasvan niistäkin keittimen osista, joita et pääse harjaamaan puhtaaksi.

Tarvikkeet:

 • ½ dl askorbiinihappoa
 • ½ dl ruokasoodaa.

Kahvinkeittimen puhdistusjauhe – ohje:

 1. Sekoita aineet keskenään ja kaada purkkiin. Sulje kansi ja säilytä kosteudelta suojassa.
 2. Ripottele jauhetta suodattimeen, harjaa tiskiharjalla, huuhtele ja aseta paikalleen. Annostele vesisäiliöön kaksi reilua ruokalusikallista puhdistusjauhetta ja pannullinen puhdasta vettä. Sekoita ja napsauta keitin päälle. Anna seoksen valua puoliväliin, sammuta keitin puoleksi tunniksi ja valuta seos loppuun. Keitä kolme pannullista vettä keittimen läpi huuhdellaksesi sen.

Vinkki!

Aine puhdistaa myös astianpesukoneen. Lisää ruokalusikallinen pesuainelokeroon ja pese kone tyhjänä.

1 kommentti