Kelluva terassi, kattolämmitys ja sandwich-paneeli – tältä näyttävät pientalorakentamisen trendit Loviisan asuntomessuilla
Talotekniikkatärpit
Kelluva terassi, kattolämmitys ja sandwich-paneeli – tältä näyttävät pientalorakentamisen trendit Loviisan asuntomessuilla
Loviisan asuntomessukohteissa on panostettu esimerkiksi akustiikkaan, valaistukseen ja viilennykseen. Kokosimme 11 poimintaa talotekniikasta kiinnostuneille.

1. Usko korviasi

Lasten mekastus saattaa raastaa korvia. Usein on vaikea saada selvää keskustelukumppanin puheesta. Nämä hankaluudet johtuvat yleensä huoneen kovien pintojen heijastamista hälyäänistä. Se on kaikua, mutta niin lyhyttä, ettei sitä tunnista samalla tavalla kuin kivikirkossa.

Asuintilojen jälki­kaiunta-­ajan pienentäminen voi lisätä asumismukavuutta hämmästyttävän paljon. Kun takavuosina huoneet täytettiin huonekaluilla, kirjahyllyillä ja pehmeillä tekstiileillä, lyhyet kaiut vaimenivat itsestään. Nyt suositaan pelkistetympää sisustusta ja paljaita seinäpintoja, ja akustiikka on pantava kuntoon muilla konsteilla.

Villa Stenin (kohde 11) kaikkien sisätilojen katot, pesuhuonetta lukuun ottamatta, on päällystetty turpeesta valmistetuilla Konto-akustiikkalevyillä. Ne madaltavat huonekorkeutta vain muutaman sentin, mutta akustiikka paranee korvinkuultavasti.

2. Älyvalaisu jälkitoimituksena

Ledvance-talossa valaistuksen äly on rakennettu jokaiseen lamppuun.

Älykodin näkyvimpiä tunnusmerkkejä on valaistuksen monipuolinen säädettävyys ja automatisointi. Usein valaistusjärjestelmä asennetaan jo rakennusvaiheessa ja yhdistetään muuhun kotiautomaatioon.

Talo Ledvance (kohde 14) osaa tehdä suuren osan koti­auto­maation valaistustempuista ilman kovakoodattua järjestelmää. Tarvittava tekniikka on jokaisen lampun sisällä, säätäminen ja automaation ohjelmointi hoituu wifin välittämällä mobiilisovelluksella.

Erilaiset ajastukset, himmentäminen, värilämpötilan muuttaminen ja koko RGB-kirjon väripaletti ovat muutaman puhelin- tai tablettinäpäyksen takana. Sovellukseen voi luoda valaisinryhmiä, jotka toimivat erikseen ohjelmoiduilla tavoilla. Ledejä voi hankkia vaikka vähitellen ja lisätä sitä mukaa järjestelmään. Lamput käyvät tavallisiin valaisinkantoihin (E14, E27, G10…). Ne ovat yllättävän vähän kalliimpia kuin perusledit.

3. Kelluvat terassit

Queen’s Stone -talon terrassilaatat kelluvat säädettävien tassujen päällä.

Queen’s Stone -tiilitalossa (kohde 15) on kaksi isoa terassia, jotka on päällystetty 60 × 60 senttimetrin kokoisilla Casalgrande Padana -laatoilla. Sadevesien ohjaaminen pois terassikiveyksiltä on eräänlainen taiteenlaji. Sopivat kaadot ja kokoavat kourut pitää asentaa todella tarkasti.

Arkkitehti Teppo Pietarinen suunnitteli talonsa terassit toisella tavalla. 20 mm paksut, 20-kiloiset laatat on asennettu kelluvasti säätötassujen varaan ilman saumauslaastia. Sadevedet valuvat laattojen välisistä raoista alla olevalle betonivalulle. Valuun on tehty tarvittavat kaadot, jotka ohjaavat vedet sadevesiviemäriin. Tassuja säätämällä laatat saadaan tarkasti samaan korkoon. Ja jokainen laatta voidaan nostaa pois huoltotoimia varten. Säätötassuja tarvittiin kaikkiaan noin 700 kappaletta.

4. Rakenteellinen viilennys

Kun Teppo Pietarinen luonnosteli omaa Queen’s Stone -taloaan, hän joutui ratkaisemaan jäähdytysongelman. Suuret lasiseinät tarjoavat mahtavan näkymän merelle, mutta paahtava kesäaurinko edellyttäisi järeää koneellista viilennystä. Pietarinen suunnitteli ”passiivisen suojauksen” paahdetta vastaan. Sisätilat ovat eräänlaisessa syvennyksessä terassien takana, jolloin aurinko ei kuumimpaan aikaan paista suoraan sisään. Toki talosta löytyy pari ilmalämpöpumppua, mutta ne on tarkoitettu lähinnä maalämpöpumpun tueksi.

5. Ei se lämpö vaan se tunnelma

Villa Kuningattaren Tatiana 997 -takka roikkuu kaksikerroksisen hormin varassa.

Aikanaan suosittua avotakkaa kutsutaan nykyään mielellään sisustustakaksi. Selvästi näkyvillä oleva elävä tuli luo kodikasta tunnelmaa, eikä takan ole tarkoituskaan toimia lisälämmönlähteenä. Villa Kuningattaressa (kohde 10) on erityisen näyttävä tulitaideteos, ranskalaisen JC Bordelet’n Tatiana 997, joka roikkuu vapaasti kahden kerroksen korkuisen hormin varassa. Takka on suunniteltu asennettavaksi juuri näin, hormi kestää takan painon, mutta heiluriliikkeen ehkäisemiseksi hormiin on tehty erityiset tuet, jotka pitävät rakennelman tiukasti paikallaan.

6. Koiran kynsien voittaja

Koiraperheissä lattiat ovat kulutustavaraa. Nina Björnström-Lehtonen tietää tämän kokemuksesta, hän on kasvattanut kääpiövillakoiria 40 vuoden ajan. Kun hän nyt rakennutti Villa Havet -messutalonsa (kohde 17), hän valitsi sisätiloihin mahdollisimman kestävän lattiapinnoitteen.

Italialainen Belle Arti valmistaa hartsipinnoitteita kolmella vahvuudella. Yksikomponenttinen on tarkoitettu tavalliseen asumiskäyttöön, kaksikomponenttinen kestää myös julkisissa tiloissa. Kolmekomponenttinen kestää sitten todella rankkaa kulutusta. Björnström-Lehtonen valitsi sen. Hartsipinnoite levitetään lastalla, yksi komponentti kerrallaan, erittäin tasaiseksi hiotulle betonipohjalle. Kestävyyden lisäksi hartsipinnan etuna on joustavuus, joka tuntuu miellyttävältä niin koirien kuin ihmisten jalkojen alla.

Parketti voidaan asentaa ilman listoja, kun se liimataan kiinni alustaan.

7. Listaton vyöhyke

Listattomuus on uudis­raken­nuksissa jonkinlainen trendi. Mikään uusi innovaatio se ei suinkaan ole, mutta teknisesti yhä melko vaativa. Listojen käytännöllisyys on pitänyt ne rakentajien suosiossa. Jos betonilattiat päällystetään laatoilla tai mikro­semen­tillä – tai hartsilla, kuten Villa Havetissa – listattomuus on suhteellisen helposti tehtävissä. Toki siinäkin lattian reunat useimmiten saumataan lattian sävyisellä elastisella massalla. Myös parketti voidaan asentaa ilman listoja, kun se liimataan kiinni alustaan.

Villa Havetissa listattomuus ei ole ensisijaisesti esteettinen valinta. Kennelin kääpiövillakoirapennut kehittävät oma-aloitteisuuttaan ennen luovutusikää remuamalla sisällä vapaasti. Pennut helpottavat maitohampaiden kutinaa järsimällä pehmeitä puisia jalkalistoja. Niille on nyt annettava muuta pureskeltavaa.

8. Salonkikelpoinen hirsi

Kuningattarenhelmen tasakorkoinen citynurkka saa talon julkisivun näyttämään ei-mökkimäiseltä.

Alun perin Dani Ryynäsen perheen piti rakennuttaa CLT-talo, mutta kun lopullinen tilausvahvistus talotehtaalta tuli vuonna 2021, ristiinlaminoitujen puulevyjen hinta oli kohonnut hurjasti. Perheen oli pakko keskeyttää alustavasti jo neuvoteltu hanke.

Vielä vuoden 2022 alussa oli tontti ja sopimus asuntomessujen kansa – mutta ei talotoimittajaa. Pientä epätoivoa ilmassa. Sitten selvisi, että hirsitalojen hinnat eivät pandemian aikana olleet nousseet kovin paljon. Valittiin Finnlamellin Aava 160 (Kuningattarenhelmi, kohde 19).

Ryynänen vähän pelkäsi, että hirsitalosta tulisi ison kesämökin näköinen. Painumaton lamellihirsi, talon kuutiomainen muoto, hirsisalvosten tasakorkoiset citynurkat ja sisustuksen vaalea-musta-kontrasti vakuuttivat kuitenkin, että hirrestä voi rakentaa nykyaikaisen omakotitalon.

9. Voikkarielementti

Puurunko luo paljon uusia käyttökohteita polyuretaanieristeiselle sandwich-rakenteelle.

Puu – sandwich -elementti halutaan nostaa rakentamisen valtavirtaan, vaihtoehdoksi laminoiduille massiivipuulevyille. Rakenne on yksinkertainen. Esimerkiksi ulko­seinä­levyssä sisäpuolella on kantava kerto­puu, siis eräänlainen paksu vaneri, ulkopuolella OSB-levy eli jalostettu versio lastulevystä. Levyjen väliin ruiskutetaan tehtaalla tiivis polyuretaanimassa, joka – kuten PU-tiivistemassoja käsitelleet hyvin tietävät – tarttuu tiukasti ympärillä oleviin puulevyihin ja tekee ”voileivästä” yhtenäisen elementin.

Polyuretaanin lämmönläpäisyarvo on noin puolet mineraalivillan tai EPS-levyn arvosta. Samaan eristävyyteen riittää siis puolet ohuempi eriste. Villa Panelossa (kohde 22) seinäelementtien sisällä on 170 mm, tuulettuvassa alapohjassa 195 mm ja yläpohjassa 245 mm polyuretaania. Elementtien valmistaja, virolainen Panelo, käyttää ominaisuutta markkinoinnissaan niin, että sandwich-paneelilla saat yhden neliömetrin lisää sisätilaa kymmentä seinämetriä kohti!

10. Katto säteilee lämpöä

Villa Panelon katto säteilee maalämpöä.

Villa Panelon toinen tekninen erikoisuus on kattolämmitys, joka toimii säteilyperiaatteella, eli se ei lämmitä suoraan huoneilmaa vaan kiinteitä pintoja. Maalämpöpumppu tuottaa lämpimän veden, joka johdetaan eristettyjä kupariputkia pitkin huonetilojen kattoon kiinnitettyihin teräslevyihin. Grafiittimassa pitää putket tiukasti kiinni levyissä. Lattialämmitystä ei oikein voi käyttää jäähdytykseen, koska viileä lattia tuntuisi epämiellyttävältä jalan alla. Kattoviilennyksessä ei tätä rasitetta ole. Helteellä lämpöpumppu komennetaan kierrättämään viileää vettä putkistossa. Alle 15-asteista vettä putkiin ei kuitenkaan ajeta ilmankosteuden kondensoitumisen ehkäisemiseksi.

11. Duo Vilppi & Ilppi

Nyt kun ilma-vesilämpöpumppu – vilppi – on päässyt hyötysuhteessa lähelle maalämpöä ja uudet mallit louhivat lämpöä melko hyytävästäkin pakkasilmasta, tuplasetti alkaa olla tuttu näky uusienkin omakotitalojen seinustoilla. Vilppi hoitaa lämmityksen ja ilmalämpöpumppu – ilppi – jäähdytyksen. Ilmastointi ei enää ole ylellisyyttä vaan perusmukavuutta. Cabin Havsstrand (kohde 12).

Asuntomessut 2023 järjestetään Loviisassa 7.7.–6.8. Tutustu myös muihin messusisältöihimme!

Kommentoi »