Neulottu pesukinnas – hellästi kuoriva hanska valmistuu pellavalangasta
Tee itse
Neulottu pesukinnas – hellästi kuoriva hanska valmistuu pellavalangasta
Neulottu pesukinnas on kaunis lisä omaan kylpyhuoneeseen tai ihana tuliainen ystävälle. Kinnas syntyy Suomessa värjätystä pellavalangasta.
Julkaistu 11.2.2015
Kotivinkki

Pesukintaan koko: 11 x 24 cm.

Neulottu pesukinnas – tarvikkeet:

  • 50 g Veera-pellavalankaa yhteen pesukintaaseen: harmaapäiseen kintaaseen noin 30 g harmaata ja 20 g oranssia
  • neulepuikot nro 4 tai käsialan mukaan
  • virkkuukoukku nro 4 tai käsialan mukaan.

Tee mallineule

  • Ainaoikein-neule tasoneuleena.
  • Neulo kaikki s:t oikean ja nurjan puolen kerroksilla oikein. Kintaan kärkikavennukset tehdään lyhennetyillä kerroksilla.

Tiheys

14 s ja 28 krs = 10 cm.

Neulottu pesukinnas valmistuu näin

  1. Jätä aloitukseen 50 cm:n langanpää myöhempää ripustuslenkin virkkaamista varten. Luo harmaapäistä pesukinnasta varten harmaalla langalla 35 s ja ota työhön heti oranssi lanka. 1.krs (oranssi): nosta ensimmäiset 5 s neulomatta ja neulo oranssilla 30 s, käänny. 2.krs (oranssi): neulo oranssilla 30 s, jätä oranssi lanka työn eteen, poimi 5 s neulomatta ja käänny. 3.–4.krs (harmaa): neulo harmaalla 35 s, käänny.
  2. Toista krs:t 1–4 yhteensä 12 krt. Tee vielä krs:t 1–3, päätä sitten s:t harmaalla langalla nurjalla oikein neuloen. Älä katkaise lankaa. Taita kintaan sivut vastakkain, oikea puoli päällepäin ja virkkaa sivu kiinni kiinteillä silmukoilla kintaan kärjestä alkaen: tee 18 ks, jätä peukalolle aukko virkkaamalla vain toiseen reunaan 10 ks ja virkkaa reunat yhteen vielä viimeisten 10 ks:n osalta. Katkaise lanka ja vedä s:n läpi.
  3. Virkkaa kintaan kärkeen ripustuslenkki seuraavasti: pujottele aloituslanganpää virkkuukoukulla harvakseltaan kärjen aukon reunoihin ja kiristä aukko kevyesti umpeen. Virkkaa 6 kjs, tee kärjen toiseen reunaan 1 ps, käännä työ. Tee kjs-ketjuun 1 kjs ja 10 ks. Katkaise lanka ja vedä s:n läpi.
  4. Päättele langanpäät.

Pellava on vanha kulttuurikasvi, jota on viljelty tuhansia vuosia kuidun luontaisen kiillon ja lujuuden vuoksi. Sileäpintaiselle pellavalle on ominaista hyvä valonkesto ja kosteuden imukyky. Pellava ei likaannu helposti, se puhdistuu vaivatta, kuivuu nopeasti ja pehmenee käytössä. Siksi se sopii erinomaisen hyvin juuri saunatekstiileihin.

Katso myös muut ohjeet:

Tiedustelut: Lappajärven Värjäämö Oy, 040 838 5449, info@filona.fi. Lankaa on saatavilla useissa käsityöliikkeissä ympäri Suomea.

2 kommenttia