Kotivinkki

Pesukinnas pellavasta

Pesukinnas pellavasta

Itse tehty pesukinnas on kaunis lisä omaan kylpyhuoneeseen tai ihana tuliainen ystävälle. Kinnas syntyy Suomessa värjätystä pellavalangasta.
Teksti Sanna Vatanen
Kuvat Sami Repo
Mainos

Pesukinnas on kooltaan 11 x 24 cm

Näitä tarvitset

50 g Veera-pellavalankaa yhteen pesukintaaseen: oranssipäiseen kintaaseen noin 30 g oranssia ja 20 g harmaata
neulepuikot nro 4 tai käsialan mukaan
virkkuukoukun nro 4 tai käsialan mukaan
Tee mallineule
Ainaoikein-neule tasoneuleena
Neulo kaikki s:t oikean ja nurjan puolen kerroksilla oikein. Kintaan kärkikavennukset tehdään lyhennetyillä kerroksilla.
Tiheys
14 s ja 28 krs = 10 cm

Tee näin

1. Jätä aloitukseen 50 cm:n langanpää myöhempää ripustuslenkin virkkaamista varten. Luo oranssipäistä pesukinnasta varten oranssilla langalla 35 s ja ota työhön heti harmaa lanka. 1.krs (harmaa): nosta ensimmäiset 5 s neulomatta ja neulo harmaalla 30 s, käänny. 2.krs (harmaa): neulo harmaalla 30 s, jätä harmaa lanka työn eteen, poimi 5 s neulomatta ja käänny. 3.–4.krs (oranssi): neulo oranssilla 35 s, käänny.
2. Toista krs:t 1–4 yhteensä 12 krt. Tee vielä krs:t 1–3, päätä sitten s:t oranssilla langalla nurjalla oikein neuloen. Älä katkaise lankaa. Taita kintaan sivut vastakkain, oikea puoli päällepäin ja virkkaa sivu kiinni kiinteillä silmukoilla kintaan kärjestä alkaen: tee 18 ks, jätä peukalolle aukko virkkaamalla vain toiseen reunaan 10 ks ja virkkaa reunat yhteen vielä viimeisten 10 ks:n osalta. Katkaise lanka ja vedä s:n läpi.
3. Virkkaa kintaan kärkeen ripustuslenkki seuraavasti: pujottele aloituslanganpää virkkuukoukulla harvakseltaan kärjen aukon reunoihin ja
kiristä aukko kevyesti umpeen. Virkkaa 6 kjs, tee kärjen toiseen reunaan 1 ps, käännä työ. Tee kjs-ketjuun 1 kjs ja 10 ks. Katkaise lanka ja vedä s:n läpi.
4. Päättele langanpäät.
Huom: Toista harmaapäisessä pesukintaassa värijärjestys päinvastoin.

Teimme samasta langasta myös nämä saunatekstiilit

Pellava on vanha kulttuurikasvi, jota on viljelty tuhansia vuosia kuidun luontaisen kiillon ja lujuuden vuoksi. Sileäpintaiselle pellavalle on ominaista hyvä valonkesto ja kosteuden imukyky. Pellava ei likaannu helposti, se puhdistuu vaivatta, kuivuu nopeasti ja pehmenee käytössä. Siksi se sopii erinomaisen hyvin juuri saunatekstiileihin.

Tiedustelut: Lappajärven Värjäämö Oy, 040 838 5449, info@filona.fi. Lankaa on saatavilla useissa käsityöliikkeissä ympäri Suomea.

Julkaistu: 11.2.2015