Meidän Talo

Perinteisiä ratkaisuja ja uusiutuvaa energiaa! Tutustu Porin asuntomessujen energiatehokkaimpiin taloihin

Kaksi Porin asuntomessujen taloa nousee energiatehokkuudeltaan parhaaseen A-luokkaan. Energiapiheimmät talot luottavat hyviksi koettuihin rakenteisiin, lämpöpumppuihin ja aurinkoenergiaan.
Kuvat Johanna Lehtinen, valmistajat

Kiristyvät rakennusmääräykset ja pyrkimys energiatehokkaaseen rakentamiseen näkyvät perjantaina avautuneilla Porin asuntomessuilla.

Kun vielä viime vuonna Mikkelissä oli vain yksi A-luokkaan yltänyt messukoti, Porissa parhaaseen energiatehokkuusluokkaan yltää kaksi omakotitaloa.

Myös energiatehokkuutta kuvaavat E-luvut osoittavat kehityksen. Vuosi sitten Mikkelissä esitellyn Fortum Kodin (kohde 29) E-luku oli 93, jolla pieni talo pääsi nipin napin A-luokkaan. Tänä vuonna Porissa kohteen 4 (Fiskarhedenvillan Pohjavalo) E-luku on vain 63 ja kohteen 25 (Kodin Terra -talo by Prisma) E-luku 78. Porissa A-luokan talot ovat suuria.

Fiskarhedenvillan Pohjanvalo on pelkistetty ja tyylikäs talo hienolla paikalla joen rannalla. Huoneistoalaa on 199 neliötä.

Tehokas eristys ja uusiutuvaa energiaa

Fiskarhedenvillan Pohjanvalo näyttää, että energiatehokkaan talon voi rakentaa perinteisellä tavalla, kunhan pitää perusasiat kunniassa.

Pohjanvalossa on yksinkertainen puurunko, reilu mineraalivillaeristys ja tiivis rakenne. Energiatehokkuudeltaan talo on kirkkaasti Porin asuntomessujen paras (E-luku 63).

Ulkoseinien lämmönläpäisykerroin eli U-arvo on 0,16 (W/m²K), yläpohjan 0,09 ja alapohjan 0,12. Ikkunat ja ovet ovat talossa hyvää perustavaraa.

Talotekniikkaan on kuitenkin panostettu huolella. Lämmityksestä ja uusiutuvan energian hyödyntämisestä huolehtii Niben järjestelmä. Pakettiin kuuluvat ilma-vesilämpöpumppu, ilmanvaihtokone, 9 kW:n aurinkosähköpaketti ja varaaja.

Kohde 25 (Kodin Terra -talo by Prisma) ei pullistele ulospäin mutta talo sisältää tehokasta talotekniikkaa. Huoneistoalaa on 221 neliötä.

Tiivis ja energiatehokas

Toisessa messujen A-luokan talossa (kohde 25, Kodin Terra -talo by Prisma) ulkovaippa on eristetty polyuretaanilevyillä.

PU-eristeet takaavat hyvän energiatehokkuuden seinissä ja yläpohjassa merkittävästi ohuemmilla eristepaksuuksilla kuin jos sama tehtäisiin esimerkiksi puukuitu- tai mineraalivillalla.

Seinien U-arvo on 0,10, yläpohjan 0,07 ja alapohjan 0,10. Ikkunat ovat perustavaraa, mutta ovien lämmönläpäisykerroin on vain 0,67.

– Tavoitteemme oli alusta saakka energiatehokas talo. Kiinnitimme erityistä huomiota rakennuksen ilmatiiveyteen, rakennuttaja Ville Santala kertoo.

Energiatehokkuuden täydentävät tehokas maalämpöpumppu ja 3 kW:n aurinkosähköpaketti. E-luku on 78.

Kohde 22 (Wienerberger JokiDuo) sijaitsee joen rannassa. Talojen runko on tehty massiivisisesta Porotherm-tiiliharkosta.
Kohde 28 (Villa Poiju) on yksi messujen suurimmista taloista. Hevi Kivitalossa on huoneistoalaa 217 neliötä sekä paljon terassi- ja parveketilaa.
Kohde 18 (OPn Kotoisa) on energiatehokas puutalo, jossa on 190 asuinneliötä.

Kymmenkunta B-luokan taloa

Pyrkimys energiatehokkaaseen rakentamiseen näkyy Porissa laajasti, sillä B-luokkaan pääsee kymmenkunta messutaloa. Puutaloista esimerkiksi kohde 18 (OPn Kotoisa) on B-luokan kärkeä.

Energiatehokkuudeltaan kivitalojen kärkeä ovat esimerkiksi kohde 22 (Wienerberger JokiDuo), Hevi Kivitalojen kohde 28 (Villa Poiju) ja kohde 29 (Villa Edla). Lopullinen ilmantiiveysmittaus tehdään Villa Edlaan vasta messujen jälkeen, ja todennäköistä on, että kohde nousee A-luokkaan. Myös parin muun messukohteen lopullinen luokka selviää ilmantiiveysmittauksen jälkeen.

Moni rakennuttaja jätti tietoisesti talonsa B-luokkaan, sillä lisäpanostukset esimerkiksi lämmitysjärjestelmään tai aurinkoenergiaan olisivat maksaneet itsensä hitaasti takaisin vähän energiaa kuluttavissa taloissa.

Messujen ainoa hirsitalo kohde 23 (Luoto) on alustavien tietojen mukaan C-luokassa.

Useimmat messutalot ovat edelleen C-luokkaa.

Julkaistu: 6.7.2018
Kommentoi »