Peltikattoremontti 1980-luvun taloon – katso, miten se tehtiin!
Rakenna ja remontoi
Peltikattoremontti 1980-luvun taloon – katso, miten se tehtiin!
Peltikattoremontti 1980-luvun taloon sujui ammattilaisilta kymmenessä päivässä. Remontissa kulunut vesikate korvattiin tiileltä näyttävällä peltikatteella.
10.11.2017
 |
Meidän Talo

Vuonna 1986 rakennettu talo kaipasi kattoremonttia. Talon kuitusementti- eli varttikatelevyt olivat alkaneet halkeilla uhkaavasti. Materiaalille on tunnusomaista, että se imee huokoisena vettä sisäänsä kuin sieni, jolloin tiheät perättäiset jäätymiset ja sulamiset aiheuttavat pakkasrapautumista ja halkeilua. Auringon uv-säteily puolestaan haalistaa värin.

L-muotoinen, asuintiloiltaan noin 200 neliön tiilitalo sijaitsee Pohjois-Helsingissä. Samalla tontilla on toinen, kymmenisen vuotta uudempi 70-neliöinen asuinrakennus. Molempien rakennusten vesikatot haluttiin kuntoon samalla kerralla, kattoala oli yhteensä noin 350 neliömetriä.

Peltikattoremonttiin pyydettiin tarjous Hämeen Kattokeskuksen myyjältä. Ruukin Tiilikainen Premium -mallilla työpaketin hinnaksi tuli 32 000 euroa. Katemateriaalin takuuaika mekaanisen kestävyyden suhteen on 50 vuotta, kattoturvatuotteiden viisi vuotta ja asennuksen kaksi vuotta. Toimitukseen sisältyi vanhan katteen purku. Mineriittilevyissä käytettiin ennen syksyä 1988 asbestia, joten ne ovat ongelmajätettä.

Peltikattoremontti alkaa purkutöillä

Peltikattoremontti alkoi eräänä maanantai-aamuna. Ylivieskasta kotoisin oleva kattoremontin nokkamies Jaakko Saartoala lupasi, että kolmihenkinen pohjaporukka saisi oman urakkansa tehdyksi loppuviikkoon mennessä, jonka jälkeen on pellittäjien vuoro.

Nosturilla varustetussa kuorma-autossa tuotiin tarvikkeet ja työkalut: uusia lautoja, naulauskompressori, moottorisahat ja akkuporat. Tavarantoimittaja oli kuskannut kattopellit työmaalle jo aiemmin.

Turva- ja suojavarustellut asentajat starttasivat peltikattoremontin pääty- ja räystäspeltien, rännien ja piipun pellitysten purulla. Sen jälkeen asbestia sisältävät mineriittilevyt irrotettiin yhtenäisinä ja pinottiin huolellisesti trukkilavalle autoon nostoa varten. Ennen kaatopaikalle kuljettamista asbestijäte piti vielä pakata muoviin.

Jos mineriittilevyt voidaan irrottaa ulkotiloissa kokonaisina, urakoitsijalta ei edellytetä Uudellamaalla työsuojelutoimiston antamaa valtuutusta purkutyöhön, mutta muutoin on noudatettava asbestityöstä annettuja määräyksiä.

Vanha ruodekehikko ja panssaripahvinen aluskate jätettiin paikoilleen. Aluskate leikattiin auki räystäältä ja harjalta kattotuolien väleistä, jotta ilma pääsisi kiertämään tehokkaasti uuden aluskatteen alla.

Jos puurakenteet olisivat olleet lahot tai piippu olisi kaivannut korjausmuurausta, ne olisi pitänyt tehdä nyt. Tässä kohteessa nämä olivat kuitenkin kunnossa.

Uusi peltikatto vaatii uudet ruoteet

Seuraavaksi tehtiin uusi aluskate. Ensiksi asentajat löivät vasaralla 22 millimetriä paksut laudat 90 millin nauloilla kattotuolien kohdille korokelaudoiksi. Niiden päälle nidottiin rullalta levitettävä Monierin Divoroll-aluskate siten, että saumakohdissa ylempi tuli vähintään 15 senttiä alemman päälle. Korokelautojen päälle samansuuntaisesti kiinnitettiin toiset 22 millin laudat kevyesti kaksilla 40 millin nauloilla tuuletuslaudoiksi.

Tuplakorokkeiden päälle naulattiin lappeiden suuntaiset ruoteet, jotka olivat tälle katteelle 32-millisiä. Alin ruodeväli otsalaudan ulkopinnasta toisen ruoteen keskikohtaan oli 30 senttiä ja seuraavat ruoteet tulivat 35 sentin jaolla.

Alusrakennetöihin sisältyi myös katon tasoaminen eli notkokohtien oikaisu. Asentajat iskivät puukiiloja tuuletuslautojen alle ja naulasivat ne kiinni sen mukaan, mitä nurkkakohtien kautta kiertävä punainen linjalanka vaati. Jos aiemmissa katon mittauksissa olisi todettu muita vinouksia, myös ne olisi pitänyt suoristaa ennen otsalautojen ja räystäspellitysten asentamista.

Yhdeksän henkeä on vain kissalla. Kattoasentajan perusvälineisiin kuuluvat turvavarusteet ja asianmukaiset jalkineet.

Kattoturvatuotteet asennetaan samalla kertaa

Viimein asentajat alkoivat tehdä uutta pintaa. He ottivat katolle nostetusta peltikatekasasta yksi kerrallaan levyn asennukseen ja ruuvasivat ne reunoistaan kiinni ruodekehikkoon.

Pohjaporukka piti aikataulunsa, he saivat osuutensa perjantaina päätökseen. Sivurakennuksen katto saatiin samaan pisteeseen päärakennuksen kanssa.

Seuraavan viikon keskiviikkoiltapäivänä kolmihenkinen pellitys- eli listaporukka pelmahtityömaalle. Pellittäjät aloittivat reunapelleistä ja piippujen ympäryksistä. Läpiviennit vaativat erityistä huolellisuutta katon vesitiiviyden takia.

Sadevesijärjestelmän eli vesikourujen ja syöksytorvien asentaminen sujui rutiinilla. Vaakakourujen kaltevuuksiksi mitattiin kahdesta kolmeen senttiin 10 metriä kohti. Kattosilta kiinnitettiin katon sivustalle ja lumiesteet sisäänkäyntien kohdille.

Niin sadevesi- kuin kattoturvaosatkin olivat tässä kohteessa Lapuan Piristeelin tuotteita, värisävy on sama kuin peltikatteella. Harjalistat ruuvattiin paikoilleen viimeiseksi. uusista katoista tuli noin viisi senttiä alkuperäisiä korkeammat.

Koko peltikattoremontti oli valmis torstai-iltana, kymmenen päivää purku-urakan aloittamisen jälkeen.

Katelevyt nostetaan katolle räystäälle asennettuja juoksuja pitkin. Tyyni sää edesauttaa asentamista, kovalla tuulella levy voi kääntyä äkisti purjeeksi.
Tarkasti pellitetty piipunjuuri ei vuoda.
Vesikourut asennetaan riittävään kaltevuuteen.
Harjalista on ruuvattu katon kruunuksi. Lopuksi asennetaan kattoturvaosat tukevasti kiinni.
1 kommentti