Sehän on pelargonipuu! Marja loihti vanhasta kannosta pihan huikeimman kesäkukkakoristeen

Sehän on pelargonipuu! Marja loihti vanhasta kannosta pihan huikeimman kesäkukkakoristeen
Vanha kanto sai kokea aivan uuden elämän, kun maskulainen Marja Pahikkala keksi muokata sen riippapelargoneilla kukoistavaksi "puuksi".
Julkaistu: 2.7.2021

1. Miten sait idean tästä hurmaavasta ”pelargonipuusta”?

Asumme Varsinais-suomessa Maskun Lemussa. Meillä on hehtaarin tontti peltojen keskellä. Tykkään tehdä kesäkukista katseenvangitsijoita sinne tänne, sillä silloin ei niin helposti huomaa pihan ei niin hoidettuja nurkkia. Pelargonipuun kanto oli entisessä elämässään kymmenen vuotta sitten komea paju. Roskastavana puuna se sai kaatotuomion, ja sai jatkaa elämäänsä kukkapuuna. Kanto on sahattu irti maasta eli se on liikuteltavissa ympäri pihaa. Nyt se sijaitsee puolivarjossa ison koivun alla. Kantoa ei ole käsitelty millään.

Pelargonipuu on komea näky maskulaispihassa. Kuva: Marja Pahikkala

2. Miten toteutit puun ihan käytännössä?

Kannossa on viisi oksan tynkää, joihin ruuvasin ostoamppeleiden ruukkuja isommat muoviruukut kiinni. Salaojaksi laitoin pari saviruukun sirpaletta. Multana käytin Kekkilän kesäkukkamultaa. Menneinä vuosina olen istuttanut ruukkuihin miljoonakelloa tai surfiniaa, mutta meillä tulee usein ja oksia katkeilee paljon. Ruohosen puutarhalla Maskussa huomasin hurmaavan väriset pelargonit. Siitä se ajatus sitten lähti. Ostin viisi riippapelargoniamppelia ja istutin ne kannolle.

Riippapelargoni on osoittautunut hyvin kiitolliseksi kukkijaksi. Kunhan poistaa kuihtuneet kukat, se jaksaa kukkia komeasti pitkälle syksyyn pakkasiin asti.

3. Miten hoidat kesäkukkaistutustasi?

Lisään kasteluveteen vaaleapunaista Biolanin kastelulannoitetta. Riippapelargoni on osoittautunut hyvin kiitolliseksi kukkijaksi. Kunhan poistaa kuihtuneet kukat, se jaksaa kukkia komeasti pitkälle syksyyn pakkasiin asti. Se ei välitä tuulesta, sateesta, kuumasta tai kylmästä. Riippapelargoni onkin loistava valinta tälläiselle laiskahkolle puutarhurille.

Maskulaispihassa on mielukuvituksellisia kesäkukkasommitelmia. Tämän vuoden toinen innovaatio on riippapelargonioilla koristeltu flamingo. Kuva: Marja Pahikkala
Pihalammen keskellä kelluu aina janoinen hortensia. Kuva: Marja Pahikkala

Oletko jo törmännyt kesän kukkahittiin, kukkatorneihin? Näyttävä koriste on yllättävän helppo tehdä! 4 kotipuutarhuria esitteli meille omat kesäkukkatorninsa – lue juttu.

4. Millainen puutarhasi muuten on?

Puutarhassamme on luonnontilassa olevia kallioita. Olen täyttänyt osan kallionkoloista kalliokasveilla. Kastelen lammen vedellä kaikki janoiset kasvit. Lammessa on kelluva kukkaruukku, jossa asuva aina janoinen hortensia saa rajattomasti vettä suoraan lammesta.

2 kommenttia