Kukkatorni on kesän näyttävin koriste – ja yllättävän helppo tehdä! 4 kotipuutarhuria esittelee luomuksensa: "Tuuhentui nopeasti"

Kukkatorni on kesän näyttävin koriste – ja yllättävän helppo tehdä! 4 kotipuutarhuria esittelee luomuksensa: "Tuuhentui nopeasti"
Kukkatorni on hauska tapa istuttaa kesäkukat tai vaikka mansikat! Näyttävän kukkatornin voi tehdä monella tapaa – kotipuutarhurit esittelevät upeat luomuksensa ja jakavat vinkkinsä.
Julkaistu: 2.6.2021

Värikäs kukkatorni valmistui helposti

Satu Hämäläinen innostui oitis, kun näki kuvan kukkatornista Facebookissa.

– Tarvikkeet löytyivät jo valmiiksi kotoa, ja siitähän se ajatus sitten lähti.

Satun kukkatornissa sisimmäksi tuli salaojaputki, josta hän teippasi ilmastointiteipillä alaspäin tulevan pään umpeen. Putken Satu pystytti soralla täytettyyn vatiin. Tämän jälkeen hän muotoili kevytpeitteestä ja aitaverkosta nippusiteiden avulla salaojaputken ympärille isomman rullan. Multa tuli salaojaputken ja kevytpeitteen väliin. Taimet Satu istutti peitteeseen leikkaamiinsa aukkoihin.

Petunian taimia sujahti kukkatorniin useampi kymmenen. Sadun mielestä rakentaminen oli helppoa ja multakin pysyi tornissa yllättävän hyvin taimia istuttaessa. Kuva: Satu Hämäläinen
"Seuraavana kesänä tein tornin pensaskrassista niin, että kylvin siemenet suoraan aukkoihin. Myös mansikkatorni on ollut suunnitelmissa."
Satu Hämäläinen

Koska salaojaputki on täynnä pieniä reikiä, tornin kastelu hoitui kätevästi sitä kautta: Satu kaatoi siis veden putken sisään ja sitä kautta vettä tihkui multaan kasvien saataville.

Kesän edetessä taimet kasvoivat reheviksi. Hoidoksi riitti Sadun mukaan pelkkä kastelu ja lannoittaminen tornin yläosasta. Vastaistutettuja taimia Satu suihkutteli myös niiden istutusaukoista.

– Seuraavana kesänä tein tornin pensaskrassista niin, että kylvin siemenet suoraan aukkoihin. Myös mansikkatorni on ollut suunnitelmissa.

"Kukkatorni tuuhentui nopeasti"

Lappeenrantalainen Sirpa Alppisara pitää askartelusta ja tykkää haastaa itseään uusilla asioilla. Ei siis ihme, että hän innostui kukkatornista nähtyään sellaisesta netissä kuvan.

Sirpan mukaan kukkatornin rakentaminen ei ollut lainkaan vaikeaa.

– Torni tuuhentui melko nopeasti, alussa näytti tietysti hieman ankealta.

Sirpa rakensi kukkatornin tyttärensä kanssa. Aluksi kaksikko kietoi harjanvarren ympärille kosteutta pidättäviä vaippoja, viilteli niiden muoviin aukkoja ja kiinnitti ne verkon sekä nippusiteiden avulla. Kivien avulla rakennelma asettui tukevasti ruukkuun pystyyn. Kuvat: Sirpa Alppisara.
Uloin kerros syntyi jätesäkistä ja verkosta. Sitten Sirpa ja tytär täyttivät jätesäkin ja "harjanvarsitornin" välisen tilan kanankakalla terästetyllä mullalla.
Taimia varten kaksikko viilsi säkkiin ja verkkoon reiät. "Istutin torniin petunioita ja lobelioita, taisi olla pari murattiakin ja yläosaan laitoin kelloköynnöstä. Taimia meni yhteensä noin 25. Tiheys oli sopiva, koska torni tuuheutui hyvin kesän mittaan", Sirpa kertoo.
Näin rehevältä Sirpan kukkatorni näytti myöhemmin kesällä! "Kastelin kukkia pääasiassa ylhäältäpäin, vaippasisus piti hyvin kosteutta ja luovutti vettä kasveille tasaisesti. Varsinaista hoitoa kukkatorni ei tarvinnut sen enempää kuin amppelit tai muut istutukset."
"Syksyn tullen ajattelimme tehdä tornista havutyön ja koristella sen valoilla."
Tuija Lappalainen

Vaikeinta oli värien sommittelu

Tuija ja Mauri Lappalaisen näyttävä kukkatorni syntyi värikkäistä miljoonakelloista.

– Halu opetella uutta sai meidät innostumaan ideasta, Tuija kertoo.

Pariskunnan torni syntyi rumpuputken pätkästä, johon Mauri porasi taimille 47 reikää. Rumpuputken keskelle he asettivat salaojaputken. Multa tuli putkien väliin. Koska salaojaputki on täynnä reikiä, sen sisään kaadettava kasteluvesi leviää multaan tasaisesti, Tuija kertoo.

Kuvat: Tuija ja Mauri Lappalainen

Pari mietti pitkään, mikä kukka sopisi torniin parhaiten. He päätyivät miljoonakelloon, koska se on kaunis syksyyn asti eikä nuukahda pienestä kylmyydestä. Vaikeinta koko kukkatornin teossa oli Tuijan mukaan taimien sommittelu niin, että värit asettuvat kauniisti.

– Alkuun laitoimme taimet vaakasuoraan väreittäin. Vaihdoimme kuitenkin sommittelua niin, että joka toinen taimi on eri väriä. Lopputulos on mielestämme kiva, kaikki värit näyttävät kauniilta.

Taimia mahtui torniin runsaasti, joten hintaa mullalle ja kukille tuli yhteensä 238 euroa.

– Syksyn tullen ajattelimme tehdä tornista havutyön ja koristella sen valoilla.

Muutamassa viikossa taimet ovat kasvaneet tuuheiksi.
"Aluksi tuntui, että menee päin prinkkalaa, mutta hyvältä alkoi onneksi pian näyttää."
Matti Kohonen

Petuniafanin näyttävät kukkatornit

Matti Kohonen kylvää vuosittain tuhansia petunioita, joten taimia riittää yllin kyllin myös kukkatornin kaltaisiin kokeiluihin. Viime vuonna hän teki kukkatorneja parista erilaisesta petuniasta ja mansikoista.

Matti kokosi kukkatornit metrin mittaisista ja 50-millisistä viemäriputkista, joiden alapäähän tuli tulppa. Hän porasi putkiin pieniä, 2-millisiä reikiä, jotta putkeen kaadettu vesi tihkuisi multatilaan tasaisesti. Uloimman kerroksen hän pyöritti mansikkakankaasta ja jänisverkosta. Sitten hän pystytti tötteröt ruukkuihin, joihin hän latoi painoksi myös kiviä, ja kasteli mullan.

– Kannattaa odottaa ainakin seuraavaan päivään, ennen kuin taimet istuttaa torniin. Multa painuu aluksi hieman kasaan, joten istutuksen yhteydessä sitä voi sitten lisätä, Matti vinkkaa.

Matti Kohonen tekee kukkatorneja myös myöhemmin kesällä kesäkukkien pistokkaista. Kuvat: Matti Kohonen
"Aluksi tuntui, että menee päin prinkkalaa, mutta hyvältä alkoi onneksi pian näyttää", Matti kertoo.
Tässä kukkatornissa kukkii oranssi petunia African sunset.
Ja tässä tornissa petunia Exserta.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tee itse Molla Millsin suunnittelema kesälaukku! Osta tarvikepaketti Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »