Pastellinsävyiset pääsiäismunat – näin koristelet pahvimunat hempeiksi kreppipaperikukilla ja vesiväreillä
Tee itse
Pastellinsävyiset pääsiäismunat – näin koristelet pahvimunat hempeiksi kreppipaperikukilla ja vesiväreillä
Avattavat pahvimunat saavat juhlavan koristelun mixed media -tekniikalla, jossa yhdistellään erilaisia materiaaleja ja tekniikoita. Kreppipaperista tehdyt kukat viimeistelevät kokonaisuuden.
Julkaistu 3.4.2023
Ihana

Sekatekniikalla koristellut pääsiäismunat – tarvikkeet:

 • avattava pahvimuna
 • kreppipaperia
 • askarteluheteitä (tai helmiä ja rautalankaa)
 • kuviolävistäjä (kukka ja pieni ympyrä)
 • valkoista gessoa
 • heavy body gel mediumia tai muuta vahvaa liimaa
 • vesivärit
 • pitsinpaloja
 • sideharsoa tai pehmeää tylliä
 • sisalia
 • helmiä
 • sivellin
 • sakset.

Sekatekniikalla koristellut pääsiäismunat – ohje:

1. Aloita tekemällä kreppipaperikukat. Valitse haluamasi sävyt kreppipaperista ja leikkaa kartongista pikkuisia ympyröitä kukkapohjiksi. Tässä on käytetty pientä ympyräkuviolävistäjää, mutta voit leikata ympyrät myös käsin. Kaikki kukat eivät tarvitse pohjaympyrää.

Jos paperikukkien valmistus tuntuu liian työläältä, voit käyttää silkkikukkia.

2. Leikkaa kreppipaperista kukkia kuviolävistäjällä tai saksilla. Pienet nuput syntyvät vain yhdestä kukasta, kun taas kerrotut neilikkamaiset tarvitsevat neljä kukkaa. Yhdistä osaan kukista heteitä. Tee silloin kukkien keskustaan pieni reikä ja pujota heteet siitä läpi. Lisää pieni liimatippa pitämään heteet paikallaan. Neilikkamaiset kerrotut kukat on koottu pohjaympyrään, muut heteiden ympärille.

3. Maalaa pahvinen muna gessolla. Pohjustimena gesso antaa hyvän tarttumapinnan vesiväreille ja muuttaa pinnan valkoiseksi. Mikäli käyttämäsi pahvimuna on jo valkoinen, voit jättää tämän vaiheen väliin, mutta silloin vesiväri imeytyy pohjaan turhan nopeasti. Gessokerros antaa enemmän työstöaikaa.

4. Liimaa munaan pitsinpaloja tai pitsinauhaa. Käytä vahvaa liimaa kuten heavy body gel mediumia. Anna kuivua ja maalaa pitsi gessolla. Vaaleansävyiset pitsit peittyvät yhdellä kerroksella, vahvemman väriset saattavat tarvita useamman kerroksen. Anna kuivua.

5. Värjää munaa vesivärillä. Laita vesiväriä munan keskiosaan ja käytä sitten suihkepulloa ja märkää sivellintä värin levityksessä. Anna värin valua. Avattavan munan saumakohtaan muodostuu helposti pieni tulva, joten kannattaa välillä pyyhkiä sauma, jotta siihen ei tule liikaa väriä. Voit halutessasi toistaa maalauksen.

6. Leikkaa sideharsosta pala ja venyttele sitä hellästi, jolloin leikatut reunat rispaantuvat. Näin pala ei näytä liian siistiltä. Lisää sen päälle sisalia vaikkapa kahdeksikon muodossa. Kiinnitä se munaan käyttäen vahvaa liimaa, kuten heavy body gel mediumia.

Voit käyttää kukkien tekemiseen myös silkkipaperia, värillistä tulostuspaperia tai ohuita kartonkeja.

7. Lisää pehmeiden kerrosten päälle tekemäsi kukat. Liimaa kuten edellä. Voit lisäillä joukkoon myös pelkkiä heteitä sinne tänne pieninä kimppuina. Anna asetelman kuivahtaa hetken ennen kuin jatkat.

8. Lisää kukkiin hento aavistus samoja värejä, joita käytit pohjassa, jotta kokonaisuus olisi harmoninen. Jos kukat tuntuvat menettävän osan pörheydestään märkänä, ei hätää – anna niiden kuivua nihkeiksi ja nosta lehdykät uudestaan ylös. Muista, että paperi on hauraimmillaan märkänä.

9. Viimeistele munat liimaamalla niihin helmiä sinne tänne. Voit käyttää pyöreitä helmiä tai helpommin liimattavia puolihelmiä. Paperille tarkoitetut tarrataustaiset puolihelmet saattavat tarvita lisäliimaa.

Millaisia aineita ovat gesso ja gel medium?

 • Gesso on nykyisin useimmiten akryylipohjainen pohjustin, joka antaa tarttumapohjaa väreille. Valkoisen gesson lisäksi markkinoilla on saatavilla ainakin mustaa, väritöntä ja kultaista gessoa.
 • Gel medium vaihtelee vahvuudeltaan vesimäisistä hyvin tämäköihin, viilimäisiin. Paksut, eli heavy body gel mediumit ovat myös loistavia liimoja. Nämä aineet kuivuvat kauan, joten kollaasia tehdessä osasten suhdetta toisiinsa voi muuttaa. Kuivana aine on kirkasta. Saatavana kiiltävänä ja mattana.
Kommentoi »