Viherpiha

Yli 10 vuotta kirsikkapuita hoivannut Sirpa kertoo parhaat kirsikkalajikkeet ja vinkit, joilla varmistat niiden kukoistuksen

Yli 10 vuotta kirsikkapuita hoivannut Sirpa kertoo parhaat kirsikkalajikkeet ja vinkit, joilla varmistat niiden kukoistuksen
Kirsikka kakun päälle omasta puutarhasta! Sirpa ja Sakari Iivarin kotipihalla kirsikkapuita löytyy kaikkialta. Kurkkaa ihanat kirsikkalajikkeet ja ota talteen Sirpan jakamat vinkit makeakirsikoiden hoitoon!
Julkaistu: 6.4.2022

Julkaistu Viherpihassa 7/2021.

Sirpa ja Sakari Iivarin puutarhassa on kaiken kaikkiaan 15 kirsikkapuuta. Kuvassa Sirpa on pensaskirsikka 'Chokoladnajan' kanssa.

5 ihanaa kirsikkalajiketta Sirpa ja Sakari Iivarin puutarhasta

 1. 'Arthur', Prunus avidum. Makeakirsikka eli imeläkirsikka. Virolainen lajike tuottaa makeita syömämarjoja, mutta puu on kärsinyt Sirpan ja Sakarin makeakirsikoita eniten talvista. Vyöhykesuositus I–II (II–V).
 2. 'Arttula', Prunus cerasus. Hapankirsikka. Kestävä amarellityyppinen lajike, jonka marjat ovat täysin kypsinä melko makeita. Ristipölytys toisen lajikkeen kanssa suurentaa satoa merkittävästi. Vyöhykesuositus I–V (V).
 3. 'Tontu', Prunus avium. Makeakirsikka. Upean tummanpunainen marja on Sirpan mielestä herkullisin kirsikoista. Kaikki makeakirsikat kasvattavat leveän latvuksen ja vaativat jämäkän tukiseipään. 'Tontu' on vartettu 'Arthur' ja 'Leningradin Musta' -lajikkeiden tapaan hillittykasvuiseen Gisela 5 -perusrunkoon. Puut tuottavat aikaisin satoa ja vaativat vähän kasvutilaa. Kastelu kuivana kautena ja rikkaruohojen kitkeminen tyvialueelta on niille tärkeää. 'Tontu' menestyy vyöhykkeillä I–III (III).
 4. 'Chokoladnaja', Prunus cerasus. Pensaskirsikka. Suklaamorelliksi kutsuttu lajike on kasvutavaltaan pensastava ja matala, joten se sopii myös pieneen pihaan. Itsepölytteinen lajike on suosittu ruskeanpunaisten ja maukkaiden marjojensa ansiosta. Lajike onkin makein Sirpan ja Sakarin hapankirsikoista. Vyöhykkeille I–IV (V).
 5. 'Fanal', Prunus cerasus. Hapankirsikka. Itsepölytteinen 'Fanal' kuuluu morelleihin. Hieno ja luotettava lajike tuoremarjaksi tai säilöntään. Värjää mehun, puuron ja hillon upean punaiseksi. Vyöhykkeille I–III.
'Tontu' on makeakirsikka, joka on hyödyllinen yleispölyttäjä puutarhassa. Sen satoikä alkaa nuorena.

Sirpan vinkit makeakirsikoiden hoitoon

 1. Varmista pölytys. Istuta ainakin kaksi tainta, joista toinen on hyvä yleispölyttäjä, esimerkiksi ’Tontu’. Lähes kaikki makeakirsikat vaativat ristipölytyksen, ja myös itsepölyttyvät lajikkeet hyötyvät toisen lajikkeen siitepölystä.
 2. Helli auringolla. Istuta taimet suojaisaan ja aurinkoiseen paikkaan. Vältä hallanarkaa paikkaa, sillä pakkanen vioittaa herkästi kukka- ja kasvusilmuja. Perusta kohopenkki, jos märkyys on uhka.
 3. Kalkitse maa. Hyvä pH on 6,5–7. Kalkitse istutuspaikka ja sirottele parin vuoden välein puun alustalle puutuhkaa tai kalkkia. Ravitse syyslannoitteella ja hyötykasvien kevätlannoitteella. Runsas typpilannoitus kasvattaa herkästi paleltuvia versoja.
 4. Tue topakasti. Makeakirsikalle tulee helposti heikko ja vänkyräinen runko. Tue taimi jämäkällä seipäällä.
 5. Avita kastelemalla. Kastele tainta istutusta seuraavana kahtena kesänä. Anna satoikäiselle puulle vettä pitkinä poutajaksoina. Vedenpuute aiheuttaa raakileiden karisemista, kuivaa kautta seuraava sade taas marjojen halkeilua.
 6. Suojaa marjasato. Kun marjat alkavat punertaa, pussita latvus tiiviiseen huppuun. Kiristä verkko tiukasti tai käytä varjostusverkkoa, jotta linnut eivät takerru kiinni. Suojaa puut myös jäniksiltä ja myyriltä.
Puuta huputtaessa on otettava huomioon se, etteivät linnut jäisi verkkoon kiinni.

Lue inspiroiva juttu Sirpan ja Sakarin kirsikkapuutarhasta: Sirpa sai haaveidensa kirsikkapuutarhan vanhalla perinnetilalla – ”On aivan uskomatonta, että kirsikat kasvavat täällä näin isoiksi”

Kommentoi »