Kotivinkki

Parhaat ikkunanpesuvinkit

Parhaat ikkunanpesuvinkit

Ilo puhtaista ikkunoista kirkastaa harmaimmankin päivän. Ikkunanpesu onnistuu, kun käytät astianpesuainetta tai etikkaa ja hommaat kunnon lastan. Kurkkaa parhaat ikkunanpesuvinkit ja kääri hihat!
Teksti Kotivinkki
Kuvat Timo Villanen
Mainos

1. Ikkunanpesu on oivaa pilvisen päivän puuhaa. Kovalla auringonpaisteella ja kuumalla ilmalla pesuvesi kuivahtaa ikkunan pinnasta turhan nopeasti, ja kuivauslasta jättää rantuja lasipintaan.

2. Ikkunanpesuun liittyy monesti myös melkoinen ikkunalautojen ja kukkapöytien raivaustyö. Koko kodin ikkunoiden peseminen yhdellä rupeamalla voi olla todellinen ponnistus. Jos et pääse tuumasta toimeen, aloita yhdestä ikkunasta. Kun ikkunoita pesee yhden tai kaksi päivässä, on työ ennen pitkää tehty.

3. Ikkunanpesuun myydään erityistä lasipintojen pesuainetta. Yhtä hyvän lopputuloksen saa lisäämällä muutaman tipan käsiastianpesuainetta tai neutraalia yleispuhdistusainetta vadilliseen vettä.

4. Kunnon "pruittaus" astianpesuainetta tekee pesuvedestä kovin vaahtoavaa. Jotta ikkunan pintaan ei jää pesuainekalvoa, täytyy voimakkaalla pesuainevedellä pestyt ikkunat pesun jälkeen vielä huuhtoa pelkällä vedellä. Jos pesuaineliuoksessa on vain muutama tippa käsiastianpesuainetta, ei ikkunoita tarvitse huuhtoa.

5. Ikkunanpesuaineena voi käyttää myös etikkaa. Sitä annostellaan noin desilitra viiteen litraan vettä. Jotkut neuvovat myös lisäämään pesuaineveden joukkoon lorauksen etikkaa, että lasit oikein kirkastuvat. 

6. Perinteiseen ikkunanpesuun tarvitaan ikkunanpesin (liina, sieni tai mikrokuituinen pesin), hyvä kuivauslasta, riepu (johon lasta kuivataan jokaisen vedon jälkeen) ja nukkaamaton liina tai talouspaperia ikkunan kulmien kuivaamiseen.

7. Ikkunat voi myös pestä nukkaamattomalla liinalla samaan tapaan kuin peilipinnat sisätiloissa. Se käy kuitenkin helposti raskaaksi, koska ikkunapinnat ovat suuria, ja niitä pestään yleensä paljon kerrallaan.

8. Mikrokuituinen pesin helpottaa hommaa, sillä mikrokuidun kiilamainen kuitu pureutuu hyvin puhdistettavaan pintaan.
"Mikrokuidun ominaisuuksiin kuuluu se, että se puhdistaa myös ilman pesuainetta. Erityisesti keittiön ikkunoiden sisäpinnoilla saattaa olla rasvaa, johon mikrokuitu puree hyvin", sanoo Marika Saarinummi Sinituotteelta.

9. Aloita ikkunanpesu karmeista ja puitteista. Imuroi pöly ja noki kuivalla liinalla puuosista. Pyyhi sen jälkeen karmit ja puitteet kostealla, pesuaineveteen kastetulla liinalla. Lue vinkkimme myös sälekaihtimien puhdistukseen.

10. Ikkunoita pestessä vettä valuu usein myös lattialle. Suojaa lattia pyyhkeellä tarvittaessa.

11. Pese ruutu kerrallaan, aloita uloimmasta ikkunasta. Kuivaa lastalla vaaka- tai pystyvedoin yläreunasta aloittaen. Pyyhkäise lasta kuivaksi jokaisen vedon jälkeen esimerkiksi vanhaan pyyhkeeseen, trikoopaitaan tai mikrokuituliinaan. Samalla rätillä voit ottaa kiinni lastan kokoaman likaveden, ettei se valu seinille tai lattialle.

12. Kuivaa lopuksi ikkunan kulmat ja reunat talouspaperilla tai nukkaamattomalla liinalla. Jos lasiin on jäänyt jokin vesirantu, pyyhkäise sekin kuivalla liinalla.

13. Vaihda pesuvesi tarpeeksi usein, niin saat kerralla puhdasta jälkeä.

14. Korkeiden ikkunoiden pesussa jatkovarrellinen ikkunanpesin on paras apuri. Kuivain samassa varressa helpottaa työskentelyä. Tikkailla keikkumista kannattaa ikkunanpesuhommissa välttää – tekevälle voi sattua.

15. Aina ei tarvitse pestä koko ikkunaa. Jos lasissa on tahroja, puhdista ne pyyhkimällä pesuaineveteen kostutetulla mikrokuituliinalla tai muulla nukkaamattomalla liinalla.

16. Perinteisesti ikkunanpesu tehdään keväällä, jotta auringonvalo pääsee sisään, ja/tai syksyllä siitepölykauden jälkeen. Kaupunkien keskustoissa tarvetta ikkunanpesuun voi olla useamminkin. Haja-asutusalueella ei ehkä ole niin nuukaa, vaikka jonain vuonna lasien kirkastaminen jäisi väliin.

17. Likaisin ruutu on yleensä ulkolasi, toiseksi likaisin on ikkunan sisäpinta. Jos ikkunat eivät näytä kovin likaisilta, voi hyvillä mielin pestä vain ulko- ja sisäruudut.

18. Kun tiivisteet ovat kunnossa, pysyvät puitteet ikkunoiden välissä siisteinä, lämpö sisällä ja kylmä ulkona. Tarkista tiivisteet ikkunanpesun yhteydessä.

19. Jos ryhdyt ikkunanpesupuuhiin pakkasella, lisää pesuveteen spriitä (esim. sinol tai marinol). Alkoholi estää pesuveden jäätymisen ikkunan pintaan.

20. Mummon sukupolvi tiesi, että sanomalehtipaperi imee hyvin kosteutta, ja kuivasi siksi ikkunaruutunsa vanhoihin uutisiin. Jos käytät tätä perinteistä konstia, pyyhi lopuksi ikkunanpuitteet pyyhkeellä, ettei niihin jää painomustejälkiä.

21. Kaupoissa myydään koneapua ikkunanpesuun. Ikkunanpesurin mainio puoli on, että se imee kuivatessa likaisen pesuveden säiliöönsä. Mustia vesinoroja ei enää valu pitkin ikkunalautoja ja seiniä. Mikään oikotie ikkunanpesuun kone ei kuitenkaan ole. Koneella tehdään samat työvaiheet kuin perinteisilläkin menetelmillä: suihkutetaan pesuaineliuos ikkunaan, pestään lasi pesusienellä ja lopuksi kuivataan ruutu lastalla. Testasimme ikkunanpesurit. Tutustu arvioihimme ikkunanpesureista.

Teksti Kati Lindfors ja Henna-Kaisa Ranta
Kuvat Timo Villanen

Julkaistu: 21.5.2014