Sälekaihtimien puhdistus
Sisustus
Sälekaihtimien puhdistus
Miten sälekaihtimien puhdistus sujuu parhaiten? Pitäisikö ne pyyhkiä rätillä, jokainen pinta erikseen, vai imuroida? Pitääkö ne irrottaa puhdistuksen ajaksi? Kuinka usein työ pitäisi tehdä?
Julkaistu 30.1.2013
Kotivinkki

Sälekaihtimien puhdistus

  • Sälekaihtimet voi puhdistaa monella tavalla. Ne voi pyyhkiä, imuroida tai käyttää pyyhkimiseen staattista pölyhuiskaa. 
  • Jos puhdistat pölyyntyneet kaihtimet staattisella pölyhuiskalla, puhdista ne niin, että kaihtimet ovat avattuna alaviistoon itseesi päin. Näin huiskun harjakset puhdistavat kaihtimet ylä- ja alapuolelta. Etene ylhäältä alaspäin. Huiskun staattinen sähköisyys imee pölyä itseensä.
  • Jos imuroit kaihtimet, käytä pehmeää harjasuulaketta. Kaihtimet imuroidaan ylhäältä alaspäin säle kerrallaan. Säleiden asentoa voi vaihtaa, jotta ne tulevat varmasti puhtaiksi molemmin puolin.
  • Likaiset kaihtimet pitää pyyhkiä. Pyyhi alas lasketut kaihtimet säle kerrallaan yksitellen tai suljettuna elementtinä kostealla mikrokuituliinalla tai -kintaalla. Voit lisätä veteen heikosti emäksistä kodin yleispuhdistusainetta. 
  • Pyyhi kaihtimet lopuksi kuivalla kankaalla. Kaihdinta ei saa vetää kosteana ylös nippuun. Kosteat säleet tarttuvat toisiinsa ja niiden pinta voi vaurioitua.
  • Puukaihtimiin pätevät samat puhdistussäännöt. Koska ne sijoitetaan lähes poikkeuksetta sisään huoneeseen, ne vaativat puhdistusta useammin kuin lasien väliin sijoitetut kaihtimet. Ikkunan alla on usein lämpöpatteri, jonka tuottama lämmin ilma nostaa pölyä suoraan kaihtimiin.
  • Kaihtimia ei kannata irrottaa puhdistamisen aluksi. Kaihtimet puhdistetaan tarvittaessa, joten puhdistamisväli riippuu siitä, miten paljon ne likaantuvat. 

Asiantuntija: Heli Mäntylä, Työtehoseura

Kommentoi »