Meidän Mökki

Parantajia ja perinteitä! Miian ja Sepon tunnelmallisessa saunassa löylytellään saviseinien suojassa ja nautitaan ikiaikaisista hoidoista

Parantajia ja perinteitä! Miian ja Sepon tunnelmallisessa saunassa löylytellään saviseinien suojassa ja nautitaan ikiaikaisista hoidoista
Miia ja Seppo Ruokolaisen sauna on mielikuvituksellinen paikka. Täällä nautitaan ikiaikaisista hoidoista loitsujen ja vanhojen uskomusten voimalla. Perinnehoitaja Miialle sauna on myös työpaikka.
Julkaistu: 18.6.2020

Rauhallisen satakuntalaisen maalaismiljöön ytimessä, Lamppin kylässä, on piilossa varsin merkillinen sauna. Siellä voi kuvitella kuulevansa shamaanirummun rytmin pam, pam, pampampam, ja nähdä kummia, kuten menninkäisiä. Totuus on tällä kertaa arkipäiväisempi, sillä täällä saunovat porilaiset Miia ja Seppo Ruokolainen.

Perinteiset rakennustavat, arvostus vanhoja aitoja materiaaleja kohtaan ja Miian antamat ikivanhoihin menetelmiin perustuvat saunahoidot luovat silti ympärilleen mystisen vaikutelman, joka ei voi olla tekemättä vaikutusta.

Saunasta löytyvät kaikki ikiaikaiset elementit: tuli on pesässä, vesi pesusaavissa, ilma lempeänä löylynä ja maa suuren kiukaan kivissä.

Saunasta löytyvät kaikki ikiaikaiset elementit: tuli on pesässä, vesi saavissa, ilma löylynä ja maa kiukaan kivissä. Täällä heitetään kiville aimo kipollinen vettä ja loitsutaan ennen kuin asetutaan nauttimaan löylyistä. Miia antaa vaikuttavan näytteen:

”Terve löyly, terve lämmin, terve kiehuna kivonen puun löyly, häkärän lämmin kiven kiukku-hengellisen.

Lähe nyt pois jo hiien hönkä, himmene paha häkärä, syömästä, kaluamasta tämän ihmisen ihosta, tämän pojan polven päästä.

Ei ole löylyn löyttämistä, lämpimän lähettämistä, löyly orteen, pauhu parteen, löyly kiukahan kivehen, katku sammalehen.”

Miia ja Seppo Ruokolainen sekä lapset Helmi, 15, Sampo, 8 ja Lilja, 6, pääsevät nauttimaan tämän vanhaan rakennukseen tehdyn savisaunan löylyistä. Saunan hirsiseinät on halkaistu vanhoista hirsistä. Löylytilassa on 5,6 neliötä ja pesuhuoneessa 8 neliötä. Tämä parantajien sauna sijaitsee Porin Ahlaisissa.
Saunan yksityiskohdat ovat tarkkaan mietittyjä.

Loitsut olivat entisajan ihmisten keino selittää maailmaa ja ymmärtää sen mysteerejä. Ne olivat rukouksia, pyyntöjä tai kiitoksia suuremmille voimille, jotka hallitsivat ihmisten elämänkulkua niin arjessa kuin juhlassa.

Hirsiseinät on tilkitty perinteisesti sammalella.

Loitsussa mainittua sammalta on niin saunan hirsisenien tilkkeenä kuin Miian rakastamien jalkakylpyjen aineksena.

– Valmistan ikivanhan reseptin mukaisia jalkakylpyjä, joihin kuuluu rahkasammalta sekä kaislaa, olkia ja joskus keräkaalia.

Yrttijalkakylpyjen ainekset hän saa joko omasta puutarhasta tai lähiluonnosta.

Pölkkyseinä on tehty lepän pätkistä. Leppä on perinteiden mukaan pyhä puu.
Liuskekivet on saumattu betonilla. Ne on hankittu Kaakelikeskuksesta.

Nokkonen ei polta enää kuumavesikäsittelyn jälkeen vaan rauhoittaa mahdollisesti kivistäviä jalkoja, voikukka puhdistaa maksaa, siankärsämö elvyttää verenkiertoa, koivunlehdet poistavat nestettä, maitohorsma hoitaa ihoa ja mesiangervo poistaa kolotuksia.

– Sopiva seos kaipaa valmistuakseen vain kuumaa vettä päälleen ja sitä seuraavan kymmenen minuutin hautumisajan. Hautumisen jälkeen seos laimennetaan viileällä vedellä omiin jalkoihin sopivaan lämpötilaan.

Miia tietää mistä puhuu, sillä hän on ammatiltaan perinnehoitaja, kuppari, yrttihoitaja ja -neuvoja, turvehoitaja ja apiterapeutti. Sauna onkin hänelle myös työpaikka. Parhaillaan Miia kouluttautuu diplomifytoterapeutiksi.

– Fytoterapia tarkoittaa kasvilääkintää. Se on ikiaikainen ja kokonaisvaltainen hoitomuoto, joka ylläpitää terveyttä sekä parantaa monenlaisia sairauksia. Nykyisin kyseessä on myös tutkittu ja turvallinen tapa hoitaa kehoa ja mieltä luonnonmukaisesti sekä lempeästi kehoa kuunnellen.

Seppo on valmistanut saunapenkit itse. Aihiot ovat lähimetsistä.
Miia on polttanut hirsiseinien sisäpinnat kahteen kertaan ja harjannut niille teräsharjalla himmeästi hohtavan, patinoituneen pinnan.

Vihtominen kuuluu itsestään selvästi Miian ja Sepon tervehdyttäviin ja elinvoimaa antaviin saunarituaaleihin.

Miia suosittelee sitomaan vihtoja myös muista aineksista kuin tutusta rauduskoivusta. Haapavihta sopii nivelkipujen hoitoon ja pajuvihta kivun poistoon. Pajut myös antavat energiaa ja puhdistavat. Pehmoisella pihlajavihdalla on lempeä nostattava vaikutus, vaikka se myös virkistää saunojaa. Suopursulla on voimakas seksuaaliviettiä kohottava vaikutus yleisen virkistystä tuovan vaikutuksen lisäksi. Tammivihtaa voi suosia rauhoittamaan levotonta kehoa ja mieltä, ja tammenlehdet sisältävät myös eteerisiä öljyjä, jotka laskevat verenpainetta. Lehmuksella on särkyjä, tulehduksia ja kihtiä lievittävä vaikutus.

– Rohkea kokeilee lähes akupunktion tavoin vaikuttavaa katajavastaa, joka kannattaa ennen ropsuttelua pehmittää lämpimässä vedessä.

Seppo on valmistanut saunan penkit itse. Puisessa kolmijalassa on Miian valmistamaa saunahunajaa, jonka tarkoitus on rentouttaa sekä kuoria ihoa.
Ikiaikainen ikkunamateriaali sianrakko on yksi Miian tekemän lyhdyn rakennusmateriaaleista. Valo heijastuu rakon lävitse himmeästi.

Miian harjoittama kuppaus toimii kehon yleisenä puhdistushoitona. Siinä ihon pinnan läheltä poistuva hapeton ja kuona-aineisempi veri saa elimistön itse valmistamaan puhtaan veren tilalle. Lihasjumit avautuvat käsittelyn avulla.

Kuivakuppaus tehdään hieronnan yhteydessä tai omana käsittelynään, eikä silloin tarvita lämmintä saunaa.

– Iholle levitetään öljyä, ja lasista kuivakuppauskuppia liu’utetaan iholla. Kuppiin saadaan alipaine, kun siinä käytetään erittäin nopeasti liekkiä sisällä ja se laitetaan välittömästi iholle.

Märkäkuppaukseen saunominen sen sijaan kuuluu. Perinteisessä hoitomuodossa ihoon tehdään pieniä pintahaavoja. Kun iho on kunnolla lämmitetty saunassa, kuppaus ei satu. Kuppaus poistaa patoutunutta hapanta kudosnestettä ja helpottaa oloa.

Miia kasvattaa useita saunassa käyttämiään yrttejä itse ja kerää niiden täydennykseksi villiyrttejä lähiluonnosta.
Jalkakylpyjen ainekset saadaan kotipihalta tai lähiluonnosta.

Sauna on vanha, mutta alun perin se ei ollut yhtä jännittävä eikä tilava kuin nykyisin. Miia ja Seppo ovat muokanneet tilat mieleisekseen ja heijastamaan omaa arvomaailmaansa.

– Rakensin uudet hirsiset sisäseinät ulkovuorauksena toimivan laudoituksen sisäpuolelle. Hirret ovat tulipalon vaurioittamasta viljasiilosta, kierrättämistä suosiva Seppo kertoo.

Mielikuvituksellinen pölkkysaviseinä on muurattu luonnonsavesta ja 30 sentin mittaisista puunpätkistä. Muuraussaveen on sekoitettu hiekkaa ja jyvien akanoita. Paras puumateriaali on haapaa tai kuusta.

– Rakennusmenetelmä on peräisin pula-ajalta. Navetoiden rakentamisessa se oli erityisen suosittu. Varsin edullinen ja näyttävä seinärakenne on saunassa täysin toimiva.

Käytön puutteessa lojuneet vanhat heinäseipäät ovat saaneet uuden ja näyttävän tehtävän pesuhuoneen reliefimäisinä seinärakenteina.
Mene yskä ukkolaan, ukkolasta akkalaan, anna akkain rykiä, koukkunokkain köhiä.
Miian ja Mikon saunassa on monin eri tavoin käsiteltyjä ja keksiliäästi yhdisteltyjä kivi- ja puupintoja. Niiden ansiosta kokonaisuus on uniikki ja mielikuvitusta kutkuttava. Miialle sauna on myös työtila, jossa hän antaa erilaisia hoitoja.

Remontissa käytettiin kaikki mahdollinen tavara. Jykevät lauteet on rakennettu tuppeen sahatusta koivunrungosta, jotka Miia käsitteli turpeella. Käsijohteiden kannatinpuut ovat peräisin kotipihalla kaatuneesta omenapuusta.

– Urakan haasteeksi nousi kaksi rakenteista löydettyä kosteusvauriota. Unohdu ei varmasti myöskään laudepalapelin sovittelu omenapuusta ja koivusta, Seppo naurahtaa.

– Remontissa oli mukana vain rakentaja ja pintakäsittelijä. Seppo oli rakentaja, joten otin itselleni toisen vaihtoehdoista. Saunan avajaisia vietimme heinäkuussa 2019, Miia lisää.

Sauna on Miialle ja Sepolle paikka, jossa muistetaan aina käyttäytyä löylyn henkeä kunnioittaen.

– Saunassa lämpö ei saa nousta koskaan yli 80 asteen. Lempeä lämpö hoitaa kehoa ja mieltä tehokkaimmin, Miia paljastaa.

Huolet ja murheet heitetään kivien läpi kiukaan käräytettäväksi. Täällä lähetetään toiveita ja haaveita tähdille toteutettavaksi. Sauna on Miialle paikka, jossa ei kiroilla tai kiireillä. Höyryn noustessa kiviltä kaikuu saunaloitsu lämpimästä, mummon jo lapsuudessa opettama:

”Mene yskä ukkolaan, ukkolasta akkalaan, anna akkain rykiä, koukkunokkain köhiä.”

Kommentoi »