Avotakka

Anna taittelee paperista trendikkäitä lampunvarjostimia, mobileja ja koristeita – kurkkaa nelilapsisen perheen tunnelmalliseen kotiin!

Anna taittelee paperista trendikkäitä lampunvarjostimia, mobileja ja koristeita – kurkkaa nelilapsisen perheen tunnelmalliseen kotiin!
Anna Blomqvist on taitava paperiaskartelija, joka kehittää joka vuosi uuden tähtimallin ohjeen Instagram-seuraajiensa iloksi. Hänen tekemänsä lampunvarjostimet ovat erityisen suosittuja. Neljän pienen lapsen äiti tekee itse myös joulukalenterit tunnelmalliseen joulukotiinsa.
Julkaistu 19.12.2022

Anna ja Jan Blomqvistin perheen joulukoti on harmoninen sekoitus kauniita luonnonmateriaaleja, itse tehtyjä yksityiskohtia ja varmalla silmällä rakennettuja asetelmia. IT-alalla työskentelevä Anna, 34, on intohimoinen askartelija, ja varsinkin paperi kiehtoo häntä materiaalina. Jouluksi hän taittelee paperista upeita mobileita ja muita koristeita. Hän on ottanut perinteeksi kehittää joka joulun alla uuden paperitähden, jonka ohjeet hän jakaa myös muille innokkaille askartelijoille Instagram-tilinsä @by.anna.b kautta.

Perheessä on neljä lasta: Dani, 8, Lili, 4, Luka, 2, ja syyskuussa syntynyt vauva.

Anna haluaa panostaa kauniiseen paketointiin. Paketit viimeistellään kauniilla paperikoristeilla tai vihreillä oksilla. Lastenhuoneen matto on tilattu Vekeltä, ja sen nimi on Taiga. .

Anna, milloin kotiinne ilmestyy viitteitä joulusta?

Joulu alkaa näkyä meillä jo marraskuussa. Olen itse todellinen jouluihminen, ja mieheni joutuu toppuuttelemaan innostustani. Joulukuusi on lupa tuoda sisälle vasta joulukuun puolella, vaikka mielestäni sen aika voisi olla paljon aiemmin. Ensimmäisiä jouluisia asioita kodissamme ovat paperiset joulutähdet, sillä mielestäni ne ovat kauniita koristeita muutenkin talven aikaan. Vaikka ostan niitä myös käsityöläisiltä, on perinteeksi muodostunut, että kehittelen jokaiseen jouluun uuden oman paperitähtimallin.

Anna on taitava luomaan kauniita ja rauhallisia asetelmia. Artekin ritiläpenkin päälle on ripustettu Rustasta hankittu pyöreä suuri peili.

Kotinne värimaailma on rauhallinen ja harmoninen. Millaisilla väreillä sisustatte joulun tunnelmaa kotiinne?

En ole suuri perinteisen joulutyylin ystävä omassa kodissani. Se on myös osittain ihan laiskuuttani! En jaksa vaihtaa verhoja tai tekstiileitä joulukautta varten. Joulutähdet, kuusi ja pienet jouluiset esineet sekä kynttilät riittävät, sillä kyse on minulle enemmän tunnelmasta kuin materiasta. Neutraalit ja maanläheiset värit luovat kotimme tunnelman ja sopivat mielestäni erinomaisesti myös jouluun.

Joulukuuselle löytyy luonteva paikka keittiön saarekkeen vierestä, josta se näkyy kaikkialle kodissa.

Olet tehnyt paperista somisteita, valaisimia ja muuta kaunista. Miten askarteluharrastuksesi näkyy joulukoristeissanne?

Paperitähtien lisäksi tykkään myös paketoida lahjoja, askarrella kauniita kortteja ja erilaisia joulukalentereita. Paperi on muutenkin minulle inspiroiva materiaali. Mihin kaikkeen se taipuukaan! Olen askarrellut meille paperista muun muassa valaisimia, mobileita ja erilaisia koristeita. Haaveilen keramiikkaharrastuksesta, mutta en ole löytänyt sille vielä aikaa.

Lukan ikkunaa somistaa Annan valmistama kerrospaperitähti.
Kaunis paperista ja puuhelmistä toteutettu mobile on Annan tekemä, kuten myös lahjapaketteja somistavat paperiviuhkat. Seinän sateenkaaritarra on That’s Mine -mallistosta. Keraaminen sateenkaari hyllyllä on Oyoyn mallistosta.

Annan ohje: Näin teet viuhkakoristeen

  1. Taita esimerkiksi tavallinen piirustuspaperi tai pala lahjapaperia puoliksi.
  2. Hahmottele paperille puolikkaan sipulin muoto niin, että taitettu sivu on pystysuunnassa, ikään kuin sipulin keskikohta.
  3. Kun leikkaat tämän kappaleen ja avaat taitoksen, käsissäsi on leveän sipulin muotoinen paperi.
  4. Taittele paperi noin sentin levyisille taitoksille aloittaen keskeltä ja edeten kohti molempia reunoja – ensin toinen sivu ja sitten toinen.
  5. Avaa taitoksia hieman ja levitä viuhkaa auki.
  6. Teippaa viuhka kannasta yhteen noin 2–3 sentin matkalta esimerkiksi paketointiteipillä. Viuhka on valmis!
Taittele viuhka haluamastasi paperista ja kiinnitä koristamaan pakettia.

Mistä löydät aikaa askartelulle ja ideoita tekemiseen?

Ammennan ideoita näkemästäni: lehdistä, netistä, ihmisten sisustuksista. Minusta on ihanaa, kun saan luotua paperista jotakin, joka voi olla osana sisustusta siinä missä vaikkapa Artekin valaisin. Haluan tekemiselläni kohottaa askartelun arvostusta. Aikaa löydän sieltä täältä, eikä minulla askartelun lisäksi olekaan muita varsinaisia harrastuksia.

Anna on taiteillut Lilin huoneen seinävalaisimen sekä kattovalaisimen itse paperista. Seinät ovat Tikkurilan Ajopuu V484 -sävyiset. Katosta riippuva joutsen on Love Me Decorationin. Garbo & Friends -merkkiset lakanat on tilattu Lil Decorista. Vuodekatos Cotton & Sweets.
Kodista löytyy useampikin Annan paperista taittelema kaunis varjostin.

Teetkö lapsille itse joulukalenterin?

Teen! Yritän keksiä joka vuosi erilaisen tai oikeastaan erilaisia, koska kaikki haluavat oman kalenterin. Sisälle olen laittanut kaikenlaista makeisista koruhelmiin ja rusinoista pikkuautoihin. Yritän kerätä hyvissä ajoin muilta vanhemmilta ideoita kalenterien sisällöksi. Toisaalta lapsille tärkeintä on avaamisen ilo eikä se, mitä siellä on sisällä.

Anna tekee lapsille vuosittain joulukalenterin pikku yllätyksineen: itse tehdyt paperipussukat on ripustettu tammikehykseen. String-hyllykköä somistaa Normann Copenhagenin lintuperhe. Grafiikka oikealla on Outi Heiskasen. Ritiläpenkki on Artekin klassikko, jota somistava iso vaalea kulho on tilattu Jotexilta.

Miten joulunviettonne on muuttunut lasten myötä?

Jouluaaton aikataulu on hieman aikaistunut: joulupukki vierailee meillä jo aikaisin iltapäivällä. Pakettien aukaisun jälkeen suurin jännitys on poissa, ja aikuiset saavat syödä ja seurustella rauhassa, muussa tapauksessa koko iltapäivä olisi yhtä lasten hermoilua.

Ruokapöydän äärestä aukeaa näkymä kohti parveketta ja makuuhuonetta. Anna kattaa joulupöydän kauniiksi luonnonmateriaaleilla ja Arabian herkillä Torni-astioilla. Perinteistä jouluruokaa perheessä ei juuri syödä. Ruokapöydän yllä riippuva kattovalaisin on Ikean Sinnerlig. Hiekanväriset Simone-samettiverhot löytyivät Jotexilta.
"Minulle joulupöydän tärkein herkku on paikallisesta sushiravintolasta haettu sushi."
Joulukattauksen Anna viimeistelee vihreillä havuilla. Arabian kultareunainen Torni-astiasto on vintagea ja Villeroy & Bochin viinilasit on ostettu Kierrätyskeskuksesta. Kankaiset lautasliinat on ommeltu vanhasta pöytäliinasta.

Ostatteko toisillenne sisustukseen liittyviä lahjoja?

Koska meillä on pieniä lapsia, olemme tietoisesti tehneet isompia ostoksia melko vähän. Odotamme, että lapset kasvavat hieman isommiksi ennen uuden ruokaryhmän tai arvokkaamman sohvan ostamista. Olemme usein ostaneet yhdessä sisustukseen liittyvän joululahjan kotiin, esimerkiksi makuuhuoneeseen Artekin lattiavalaisimen.

Kodin neliöt on käytetty viisaasti. Olohuoneen suurelle sohvalle on jouluaattona ihana käpertyä koko perheen voimin katsomaan elokuvaa ja nauttimaan hetkestä, jolloin koti rauhoittuu hämärtyvään iltaan. Inarialta tilatut lasiliukuelementit antavat tilaan persoonallisuutta ja luonnonvalon kulkea vapaasti. Keittiön riippuvalaisin on Artekin A331. Makuuhuoneen valaisin on &Traditionin Formakami JH5.

Millaisia ruokia teillä syödään jouluna?

Minulle joulupöydän tärkein herkku on paikallisesta sushiravintolasta haettu sushi. En ole suuri jouluruokien ystävä, ja nyt aikuisena olen antanut itselleni luvan syödä jouluna juuri sitä, mistä pidän. Meillä on kuitenkin pöydässä myös perinteisempiä jouluherkkuja, kuten laatikoita, savukalaa ja kinkkua. Rakastan kauniiden kattausten tekemistä. Joulupöydän somistamiseen käytän mielelläni aikaa, ja usein viimeistelen kattauksen havuilla.

Keittiöstä avautuu näkymä kohti vanhempien makuusoppea, josta on käynti parvekkeelle.

Onko teillä vinkkiä, miten kerrostaloasunnosta saa kannettua kuusen pois ilman sotkua?

Valitettavasti mitään kikkaa ei ole. Kuusen pois raahaaminen on aina katastrofaalinen prosessi, jossa kuljen imurin kanssa miehen perässä rappukäytävässä. Aito kuusi on silti sen vaivan arvoinen. Koristelemme ja riisumme kuusen isompien lasten kanssa. Kuusi tuo joulun kotiin.

Perheen joulusisustukseen kuuluvat paperitähdet, jotka ilmestyvät koristamaan kotia jo hyvissä ajoin ennen joulua. Anna tekee niitä itse tai ostaa käsityöläisiltä. Tämä paperitähti on RiiKe Designin mallistosta.

Millainen on täydellinen joulun hetki?

Joulun täydellinen hetki löytyy jouluaaton illasta, kun katselemme koko perhe yhdessä sohvalla jouluelokuvaa – siinä minulla on kaikki, enempää en voisi pyytää.

Vuonna 2016 valmistunut kerrostaloasunto sijaitsee Vantaalla. Neliöitä on 114.
Kommentoi »