Pannuvalmiit viljellyt sienet
Ruoka
Pannuvalmiit viljellyt sienet
Kaupan vihannestiskillä odottaa takuuvarma sieniapaja – viljellyt sienet. Kotimaisten herkku- ja siitakesienten rinnalle on ilmestynyt mielenkiintoisia sienituttavuuksia muualta Euroopasta ja Aasiasta.
11.9.2013
 |
Maku

Herkkusieni

Herkkusieni on maailman viljellyin sieni. Suosio perustuu sienen mietoon ja pähkinäiseen makuun sekä monikäyttöisyyteen. Herkkusienet kasvatetaan turpeesta ja oljista tehdyillä alustoilla. Nappimaisten pienten herkkusienten maku on miedoin. Kasvaessaan sienen lakki avautuu, heltat tummenevat ja maku voimistuu. Täytettäväksi sopivien jumboherkkusienten maku on vahvasti sienimäinen. Aromikkaat ruskeat herkkusienet säilyvät suuremman kuiva-ainepitoisuutensa vuoksi pannulla napakampina kuin valkoiset sisarensa. Herkkusienet sopivat lämpimiin sieniruokiin ja raakana salaatteihin. Mausteeksi sopivat kaikki yrtit, sipulit ja pippurit, mutta kokeile myös inkivääriä, piparjuurta, chiliä ja soijakastiketta.

Portobello

Portobello on herkkusieni, jonka annetaan kasvaa 10–12 cm:n kokoiseksi. Sieni on maultaan melko voimakas ja rakenteeltaan kuiva ja kiinteä. Portobellosta ei irtoa kypsennettäessä juuri lainkaan nestettä. Sienen laakea lakki on omiaan täytettäväksi tai gratinoitavaksi, mutta portobellot sopivat myös muhennoksiin, piirakoihin ja pizzoihin.

Kuningasosterivinokas

Kuningasosterivinokas on viljeltyjen sienten aatelia. Kuningasosteria kasvaa villinä Välimeren alueella, mutta meillä myytävät sienet ovat viljeltyjä ja ainakin tällä hetkellä tuontitavaraa. Kuningasosterin rakenne on yhtä napakka kuin parhaimmilla herkkutateilla. Maku on mieto ja hienostunut. Vaalea väri kestää kypsennyksen. Kuningasosteri säilyy käyttökelpoisena jääkaapissa jopa 2 viikkoa. Upea sieni risottoon, pastaan ja kermaiseen kastikkeeseen.

Enoki

Enokisieni eli talvijuurekas on hujoppimainen ja pikkulakkinen sieni, jota käytetään paljon Japanissa ja Koreassa. Japaniksi sienen nimi on enokitake. Enoki on puu, jonka rungon päällä sieni kasvaa ryppäinä, take tarkoitta sientä. Japanissa enokitakesta tehdään nabemono-ruokia eli talvipatoja. Miedon makuinen enoki sopii myös paistettavaksi ja sellaisenaan japanilaistyyppisiin salaatteihin. 

Siitake

Siitake kasvaa luonnonvaraisena ainakin Japanissa ja Kiinassa. Meillä myytävät siitakkeet ovat yleensä peräisin kotimaisista kasvattamoista. Muita viljeltyjä sieniä vahvempi maku sopii aasialaisiin ruokiin, mutta siitaketta voi käyttää myös perinteisiin sieniruokiin. Siitaketta ei suositella syötäväksi raakana, koska se saattaa aiheuttaa nokkosrokon kaltaisia iho-oireita. Vähäisen vesipitoisuuden vuoksi siitake säilyy hyvin. Pienet sienet käytetään kokonaisina, isoimmista voi poistaa sitkeän jalan ennen käyttöä.

Shimeji

Shimeji-sieniä myydään kasvurihmastossa kiinni olevina kimppuina. Kauniista ja miedon makuisesta shimejistä syntyy maukasta keittoa, joko meikäläisittäin kermaisena tai mausteisena aasialaistyyppisenä versiona. Shimeji on myös mainio vokkiaines.

Tiesitkö?

  • Viljellyt sienet ovat terveellistä syötävää. Niistä saa paljon kuituja, B- ja D-vitamiineja, mutta niukasti energiaa, vain noin 30 kcal/100 g.
  • Herkkusieniä tuotetaan Suomessa vuosittain noin 2 miljoonaa kiloa.
  • Puhdista viljellyt sienet sudilla harjaamalla tai talouspaperilla pyyhkimällä. Jos haluat, voit huuhtaista sienet nopeasti kylmällä, juoksevalla vedellä.
  • Säilytä sienet jääkaapissa joko omassa rasiassaan tai paperipussissa. Poimi irtomyyntisienet kaupassa muovipussin sijasta paperipussiin. Herkkusienet säilyvät jääkaapissa korkeintaan viikon, siitakkeet kaksi viikkoa.

Kommentoi »