Palmukeidas Suomi-tyyliin! Ruukkuihin istutetut saniaiset tuovat terassille ripauksen etelän tunnelmaa

Palmukeidas Suomi-tyyliin! Ruukkuihin istutetut saniaiset tuovat terassille ripauksen etelän tunnelmaa
Kymmenisen vuotta sitten Eija keksi istuttaa ruukkuihin pihallaan rehottavia kotkansiipiä. Siitä lähtien terassille on pitänyt saada joka kesä hieman palmutunnelmaa.
Julkaistu: 13.6.2019

Istutat joka vuosi ruukkuihin terassillesi komeat kotkansiivet. Mistä sait idean?

Olen aina tykännyt saniaisista. Vuosia sitten istutin puutarhaani kotkansiipiä, jotka sain mieheni äidiltä. Hiljalleen kotkansiivet ovat levinneet, ja nyt ne puskevat jo kivipolun saumoistakin. Olen luonteeltani sellainen, etten raaski nyhtää vääriin paikkoihin levinneitä perennoja pois vaan hempeilen niiden kanssa. Usein kokeilen, miltä poistetut taimet näyttävät ruukkuasetelmissa. Noin kymmenen vuotta sitten keksin kokeilla myös kotkansiipiä ruukkuun, ja siitä lähtien olen tehnyt niin joka vuosi.

Mihin olet nyt istuttanut saniaiset?

Molemmilla terasseillamme on saniaisia kolmessa ruukussa. Yhdessä ruukussa saniainen oli näköjään talvehtinutkin. Huomasin sen vasta siinä vaiheessa, kun olin jo istuttanut ruukkuun ison siiven alun.

Jutun kuvat ovat Eijan ottamia.
Ruukussa saniainen on Eijan mukaan huomattavasti herkempi kuin maassa: maahan istutettuna se kestää koviakin sateita ja tuulia sekä paahdetta. Ruukussa kasvavaa saniaista pitää kastella säännöllisesti, eikä se kestä paahdetta.

Miten saniaisen siirto ruukkuun onnistuu?

Olen huomannut, että saniainen kannattaa kaivaa maasta siten, että mukana tulee mahdollisimman iso multapaakku. Istutan siivet aina vähintään halkaisijaltaan 40-senttiseen ruukkuun. Isompaan ruukkuun voi istuttaa useammankin saniaisen ryhmän. Multana olen käyttänyt tavallista puutarhamultaa.

Saniaisen juurelle voi istuttaa rönsyilemään esimerkiksi maahumalaa tai lobeliaa – valkoinen lobelia on mielestäni erityisen kaunis saniaisen juurella. Mutta tässähän on vain mielikuvitus rajana!

Parhaiten ruukkusaniainen viihtyy katoksen alla suojassa tuulelta ja paahteelta.
Eija siirtää syksyisin saniaiset perunamaalle tai seinustalle suojaisalle paikalle talvehtimaan – jos muistaa. "Täällä IV-vyöhykkeellä kotkansiivet voivat talvehtia ruukussa, jos hyvin käy. Etelä-Suomessa se onnistuu ehkä paremmin."

Ovatko saniaisesi kukoistaneet ruukuissasi koko kesän?

Kesät ovat hyvin erilaisia, joten välillä kotkansiivet ovat kestäneet paremmin, välillä hieman huonommin. Loppukesällä parhain kukoistus on kuitenkin aina ohi.

Saniainen tykkää varjosta, mutta olen huomannut, että se sietää kyllä aurinkoakin. Auringossa se kuitenkin haalistuu ja lopulta kuivuu, jos kastelu ei pelaa ja kasvi ei saa ollenkaan varjoa. Parhaiten ruukkusaniainen viihtyy katoksen alla suojassa tuulelta ja paahteelta.

Mikä saniaisissa viehättää?

Ne tuovat terassille kivaa vihreyttä, raikkautta ja "ilmavuutta". Kesällä terassista tulee yksi lisätila oleskelulle ja ruokailulle. On mukava tehdä siitä mahdollisimman viihtyisä.

Eijan puutarhassa kasvaa saniaisia useammassa paikassa. Hän vinkkaa, että saniaiset kannattaa siirtää ruukkuun keväällä, kun lehdet ovat vielä kippuralla. Myöhemminkin niitä voi siirtää, mutta silloin saa olla tarkkana; suuret lehdet nimittäin katkeavat helposti.
Eijan terassilta löytyy ruukkupuutarhan lisäksi muun muassa suloinen minipuutarha.
Kommentoi »