Pakko olla taikuutta! Karoliinan Harry Potter -kakku on kuin leipurivelhon luomus
Ruoka
Pakko olla taikuutta! Karoliinan Harry Potter -kakku on kuin leipurivelhon luomus
Ei uskoisi, että oululainen Karoliina Tallgren, 34, leipoi ensimmäisen täytekakkunsa vuosi sitten. Nyt hänellä on yritys, jossa hän loihtii asiakkailleen mielikuvituksellisia kakkuja. Tämä Harry Potter -kakku syntyi kuitenkin oman perheen iloksi.
1.11.2018
 |
Meillä kotona
Harry Potter -kirjakakku oli noin viiden hengen kakku, josta jokainen perheenjäsen sai muhkean palan. Karoliinalla ja hänen puolisollaan Viljamilla on 1-, 9-, ja 13-vuotiaat pojat. Jutun kuvat Karoliina Tallgren.

Mistä idea Harry Potter -kakkuun tuli?

Idea tuli sattumalta, kun minulle jäi asiakkaille tehdyistä kakkutilauksista kakkupohjaa ja ylijäämäaineita. Halusin kokeilla jotain uutta. Kun kotoa vielä löytyi vaniljapaperia, jota olin jo pitkään halunnut kokeilla, niin syntyi idea kirjakakusta.

Olen tehnyt aiemminkin kirjakakkuja tilauksesta, mutta en koskaan tämän tyylistä. Aiheeksi valikoitui Harry Potter, koska 13-vuotias poikani tykkää kovasti Harry Potter -kirjoista.

Miten perheesi reagoi luomukseesi?

Meillä tehdään kakkuja melko paljon, joten perheeni on jo vähän turtunut niihin. Mutta etenkin vanhin poikani ihastui kakkuun. Puolisoni totesi, että kakku on komein tähän mennessä.

Miten rakensit kakun, kerrotko työvaiheista?

Kakkupohjana on suklaakakkupohja. Täytteenä on kahdessa kerroksessa suklaamoussetäyte, joka koostuu kermasta, suklaasta ja tuorejuustosta.

Aloitin kokoamisen lisäämällä täytteet pohjien väliin. Täytettyäni kakun jätin sen yön yli jääkaappiin. Sitten tein siepin ja kirjan muut yksityiskohdat sokeri- ja kukkamassasta, ja annoin niiden kuivua yön yli.

Aamulla siistin kakun reunoja. Yhden reunan muotoilin hieman kaarevaksi, kirjan selkäosaksi. Muotoilun jälkeen kuorrutin kakun marenkivoikreemillä, ja laitoin sen jääkaappiin takaisin jähmettymään. Sen jälkeen kuorrutin kakun vielä sokerimassalla ja maalasin pinnat vanhan ja kuluneen näköisiksi.

Kirjan sivut näyttävät upeilta! Mistä oikein teit ne?

Kirjan sivut ovat vaniljapaperista, jota tilasin nettikaupasta. Yleensä kyseistä paperia käytetään kakun päällä olevaan kakkukuvaan. Kuvia myydään valmiskuvina, tai asiakas voi toimittaa oman kuvan, josta tehdään vaniljapaperille kakkukuva. Paperia saa myös ilman kuvaa, jolloin siihen on mahdollista itse maalata kuva. Tässä kirjakakussa käytetyt paperit olivat sellaisia.

Vaniljapaperin käsittely on mielestäni helppoa. Se ei repeile, ja paperia voi leikata haluamaansa muotoon.

Kuinka kauan kakun tekemiseen meni aikaa?

Kakun tekemiseen meni noin 6–7 tuntia. Pohjat ja täytteet olivat jo valmiina.

Miten kuorrutit kakun?

Harry Potter -kakku on kuorrutettu ensin marenkivoikreemillä, jota käytetään yleensä eristeenä sokerimassakuorrutteisissa kakuissa. Sillä pinnan saa tasaiseksi. Kreemin jälkeen päällystin kakun sokerimassalla, jonka jätin tarkoituksella hieman rosoiseksi. Lisäksi tein halkeamia reunoille, jotta saisin korostettua vanhaa ja kulunutta ilmettä.

Myös "kirjan" selkämyksen päällystin sokerimassalla, mutta muita reunoja en. Leikkasin vaniljapaperista ohuita liuskoja sivuiksi ja lisäsin niihin hieman väriä.

Miten sait värit tehtyä noin hienosti? Voitko antaa vinkkejä maalaamiseen kotileipureille?

Maalasin kakun tomuväreillä. Käytin muutamaa sävyä, jotta sain pinnan eläväiseksi. Aloitin reunoilta, ja lisäsin väriä vähitellen kohti keskustaa.

Vinkkejä en oikein osaa antaa, kun teen niin fiiliksen mukaan. Sen verran osaan sanoa, että tomuvärien kanssa kannattaa toimia niin, että lisää värejä pikkuhiljaa. Laimentamiseen kannattaa käyttää kirkasta alkoholia, jotta jälki olisi siistiä ja maalaus kuivuu nopeammin. Itse alkoholihan haihtuu pinnalta nopeasti.

Jos Karoliina tekee kakun asiakkaalle, hinta riippuu kakun koosta. Esimerkiksi kymmenen henkilön kirjakakulle tulisi hintaa noin 80 euroa ja 15 henkilön kakulle 90 euroa.

Mistä teit siepin ja muut koristeet?

Siepin ja muut koristeet tein sokerimassasta, johon sekoitin kukkamassaa. Kukkamassa kuivuu sokerimassaa nopeammin, ja sen takia käytän pääsääntöisesti sitä koristeisiin. Hogwarts-logon maalasin sokerimassalevylle.

Olet kakkuleipurina itseoppinut, mutta teet juhlakakkuja nykyään työksesi. Kerrotko siitä?

Tein ensimmäisen täytekakun alusta loppuun vuosi sitten nuorimman poikani ristiäisiin. Siihen tein ensimmäiset sokerimassakoristeet. Heinäkuussa jättäydyin pois työstäni siivoojana ja perustin oman yritykseni, jonka nimeksi tuli Carolina´s cake.

Haluan kehittyä koko ajan paremmaksi ja katsoa, mihin taitoni riittävät. Kokeilen uusia tekniikoita ja etsin ohjeita ja ideoita netistä. Kiinnostus alaan, luovuus ja kova työ ovat auttaneet pitkälle. Myös puolisoni Viljami Tallgren on ollut suurena apuna yrityksen perustamisessa.

Toistaiseksi teen viikossa noin viisi kakkua. En ole vielä rutinoitunut täysin ja keskityn yhteen kakkuun kerrallaan, jotta saisin tehtyä asiakasta miellyttävän kakun.

Asut Oulussa. Miten pitkälle toimitat kakkuja?

Kakkutilauksia menee Ouluun ja lähikuntiin. Pääsääntöisesti asiakkaat hakevat kakun minulta.

1 kommentti