Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Hyvät vinkit

Pakastimen sulatus kannattaa tehdä vuosittain – lue asiantuntijan vaihe vaiheelta -ohjeet!

Pakastimen sulatus on hyvä tehdä viimeistään siinä vaiheessa, kun pakastimen seiniä peittää noin puolen sentin huurrekerros. Talvi on oivallista aikaa sulatukselle: pakasteet saa kätevästi jemmaan ulkoilmaan, ja suuri osa kesällä säilötyistä pakasteista on yleensä jo syöty. Nappaa Marttaliiton kotitalousasiantuntija Niina Silanderin vinkit pakastimen sulatukseen ja pakasteiden järjestämiseen.

28.12.2023 | Päivitetty 26.1.2024

Pakastimen sulatus on suositeltavaa vähintään kerran vuodessa. Mikäli mahdollista, ajoita puuha talveen, jotta voit siirtää pakasteet kylmään ulkoilmaan sulatuksen ajaksi. Täynnä olevaan pakastimeen kertyy nopeammin jäätä, jolloin sulatus voi olla tarpeen kaksikin kertaa vuodessa. Yleisesti ottaen pakastin kannattaa sulattaa, kun sen seinämin on kertynyt 0,5–1 senttiä jäätä. Tarkista myös pakastimen ulkopintojen ja tiivisteiden siisteys säännöllisesti.

Pakastimen sulatus – näin onnistut!

  1. Suojaa lattia pakastimen ympäriltä pyyhkeillä, jotta pakastimen pohjalle sulava vesi ei pääse aiheuttamaan vesivahinkoa. Varaa vierelle myös astia, johon voit kerätä sulatusveden.
  2. Laita pakastin pois päältä. Jos kyseessä on jääkaappipakastin, myös jääkaappi menee tällöin pois päältä. Jääkaapin ovea ei kannata avata, jotta se pysyy viileänä pidempään. Avaa kuitenkin pakastimen ovi.
  3. Nosta kaikki pakasteet ulos ja suojaa tarvittaessa eläimiltä.
  4. Puhdista lokerot esimerkiksi suihkussa tiskiharjalla ja yleispuhdistusaineella tai astianpesuaineella.
  5. Pyyhi jäätä ja vettä pakastimen seinistä, kun pakastin alkaa sulaa. Jäätä ei kannata irrottaa voimakkaasti, jotta pakastimen tiivistevaippa ei vaurioidu.
  6. Jos vettä valuu paljon, sitä kannattaa imeyttää esimerkiksi rättiin, jotta lattia ei pääse kastumaan.
  7. Kun pakastin on kokonaan sulanut, pyyhi ja kuivaa se huolellisesti.
  8. Sulje pakastimen ovi ja laita se päälle. Jos pakastimessa on pakastustoiminto, kannattaa se laittaa päälle, jotta pakastin jäähtyy nopeasti.
  9. Täytä pakastin vasta sitten, kun se on saavuttanut sopivan säilytyslämpötilan eli noin –18 astetta. Pakasteet kannattaa käydä tässä vaiheessa läpi ja asetella pakastimeen järjestelmällisesti.

Voiko pakastimen sulamista nopeuttaa?

Pakastimen sulatusta voi nopeuttaa laittamalla kuumaa vettä sisältävän kattilan pakastimen sisälle. Kuuma vesi ei lisää huurretta, kunhan pakastin kuivataan huolellisesti sulatuksen jälkeen. Sulatusta voi jouduttaa myös keräämällä jäälevyt pois ennen kuin ne sulavat vedeksi. Sulatusta ei kuitenkaan pidä nopeuttaa esimerkiksi lastalla raaputtaen, sillä se saattaa vaurioittaa pakastimen tiivistevaippaa.

Tee inventaario pakastimen aarteisiin

Pakastimen sulatuksen yhteydessä on hyvä käydä pakasteet läpi. Pakasteet kannattaa järjestää laatikoihin niin, että nopeasti pilaantuvat tuotteet asetetaan etualalle. Vanhentuneet tuotteet hävitetään biojätteeseen.

Tee halutessasi lista pakastimessa olevista tuotteista ja kiinnitä se pakastimeen oveen. Kun käytät tuotteita, yliviivaa ne samalla listasta. Näin pysyt helposti kartalla siitä, mitä kaikkea pakastimessa on. Marjat ja muut viime kauden tuotteet kannattaa syödä seuraavaan satokauteen mennessä.

Leivonnaisia pakastemarjoista

Viime kesän marjat voi tyhjentää vaikka vuokakakkuun, muffineihin tai piirakkaan. Kurkkaa reseptit pakastemarjoista tehtyihin herkkuihin!

Pakastimen sulatus kesällä

Pakastimen sulatus voi olla tarpeen myös kesällä. Lämpimällä säällä on hyvä kiinnittää erityistä huomiota siihen, mihin pakasteet laitetaan sulatuksen ajaksi. Jos pakastimessa on sulatustoiminto, kannattaa se kytkeä päälle ennen sulatusta, jotta pakasteet ovat tavallista kylmemmät. Sen jälkeen pakasteet pakataan kylmälaukkuihin kylmäkallejen kanssa. Hellepäivälle pakastimen sulatusta ei kuitenkaan kannata ajoittaa, koska silloin sulatus on melko raskasta pakastimelle.

Mikä vaikuttaa pakastimen huurtumiseen?

Pakastimeen muodostuu aina jonkin verran huurretta, sillä oven tai kannen auetessa ilmankosteus tiivistyy pakastimeen. Huurtumista voi kuitenkin hidastaa eri tavoilla. Täynnä oleva pakastin huurtuu nopeammin kuin vähemmän täynnä oleva. Pakastimen ovi tai kansi kannattaa myös sulkea aina huolellisesti.

Pakastettavat ruoat tulee aina jäähdyttää huolellisesti ennen pakastimeen siirtämistä, sillä lämpimät tuotteet kerryttävät huurretta. Niiden lämpö myös sulattaa muita tuotteita, jolloin niiden säilyvyys heikentyy. Ruoat voi siirtää ulos jäähtymään tai jäähdyttää vesihauteessa ennen pakasteeseen siirtämistä.

No-frost-pakastimen sulatus

No-frost-pakastimiin ei nimensä mukaisesti kerry huurretta, mutta ne saattavat silti tarvita sulatusta. Vaikka pakastimen seinissä ei olisikaan huurretta, pakasteiden pintoihin sitä yleensä kertyy. No-frost-pakastimessakin säilytetyt pakasteet kannattaa käydä säännöllisesti läpi ja järjestää ne laatikoihin uudestaan.

Muokattu 26.1.2024 klo 10.00: Täsmennetty ingressiä: pakastin kannattaa sulattaa, kun seiniä peittää puolen sentin jääkerros. Lisäksi juttuun lisättiin tietoa sulatuksen vaiheista ja huurtumiseen liittyvistä syistä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt