Pakastimen sulatus
Ruoka
Pakastimen sulatus
Pakastin pursuaa kaikenlaista, ja tuntuu että kaikki ruoat ovat paksun huurteen peitossa. Milloin ja miten pakastin kannattaa sulattaa ja hoitaa?
12.2.2014
 |
Kotivinkki

Pakastimen sulattaminen

Pakastimen sulattaminen on ajankohtaista, kun se on kauttaaltaan huurrekerroksen peittämä. Talvisena pakkaspäivänä pakasteet voi viedä ulos ja työskennellä kiireettä, kun ei ole vaaraa ruokien sulamisesta. Toinen hyvä ajankohta pakastimen sulattamiselle on alkukesä uuden satokauden kynnyksellä.

Tutustu laitteen käyttöohjeisiin ennen sulatusta ja muista toimia ohjeiden mukaan.

Laita pakastin pakastuskytkennälle noin vuorokausi ennen sulatusta, jotta pakasteet kylmenevät maksimikylmyyteen. Irrota pistotulppa ja poista korit pakasteineen ja peitä huovilla tai sanomalehtipaperilla. Nosta hyllyillä olevat pakasteet kylmälaukkuihin tai sanomalehdillä vuorattuihin pahvilaatikoihin. Sulaminen nopeutuu, kun laitat pakastimeen kuumalla vedellä täytettyjä astioita ja suljet oven tai kannen. Kerää sulamisen edistyessä jäälevyjä pois, mutta vältä teräviä välineitä, jotka voivat vaurioittaa kylmäputkistoa.

Sulavesi valuu pakastimen pohjalle ja ulos laitteesta kourun tai reiän kautta. Laita kourun alle astia ja sen alle pyyhe. Pyyhi pakastimen ulko- ja sisäpinnat vedellä, jossa on tippa astianpesuainetta, ja kuivaa huolellisesti. Nosta pakasteet takaisin laitteeseen ja käynnistä pakastuskytkentä tarvittavaksi ajaksi.

Pöly heikentää laitteen suorituskykyä, ja sulatuksen yhteydessä kannattaakin imuroida pakastimen takana oleva lauhdutinritilä ja kompressori. Muista tarkistaa samalla tiivisteiden ja kompressorin päällä olevan haihdutusastian kunto ja että sulavesiputken pää on haihdutusastiassa.

Estä pakasteiden huurtuminen

Pakastimen huurtumista voi hidastaa monin keinon. Pakkaa pakasteet ilmatiiviisti pakastamiseen tarkoitettuihin materiaaleihin ja jäähdytä hyvin ennen pakastamista. Jäähdytä pakastin pakastuskytkennällä maksimikylmyyteen ja pakasta siinä kerrallaan enintään laitteen arvokilvessä ilmoitettu kilomäärä, kg/vrk. Sijoita pakastettavat tuotteet pakastimeen niin, etteivät ne kosketa aiemmin pakastettuja. Sopiva pakastimen säilytyslämpötila on -18 astetta ja sitä kannattaa seurata.

Oven tai kannen tarpeetonta avaamista on hyvä välttää lämpiminä kesäpäivinä ja sähkökatkoksen aikana. Tiivisteessä on vikaa, jos huurretta muodostuu runsaasti lähelle ovea tai kansitasoa. Runsas huurteenmuodostus voi johtua myös siitä, että laite on sijoitettu lämpöä tuottavan laitteen, kuten astianpesukoneen tai lämpöpatterin viereen.

Pakastimen järjestyksen ylläpito helpottuu, kun merkitset pakkauksiin päivämäärän ja sisällön, järjestät ne pakastimessa omiksi ryhmikseen ja käyttät aikajärjestyksessä.

Kotivinkin asiantuntija: Tarja Marjomaa Kuvitus: Markus Pyörälä Katso myös:

1 kommentti