Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Kevättä ovella

Muhkea pajunkissakranssi syntyy helposti – nippuina sidotut pajunkissat voi irrottaa ja kranssin koristella uudelleen

Ihana kevätkranssi syntyy joustavasta pajusta. Kranssi punotaan pitkistä, yhden tai kahden vuoden ikäisistä haarattomista versoista. Kevään jälkeen pajunkissaniput on helppo poistaa ja kranssin voi koristella uudelleen.

21.3.2025

Pajunkissakranssi – tarvikkeet:

  • pajua, noin 20 kpl 150 cm pituisia haarattomia pajuvitsoja
  • pajunkissaoksia
  • rautalankaa
  • oksasakset
  • sivuleikkurit

Muistathan!

Pajun kerääminen ei kuulu jokaisenoikeuksiin. Keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Pajunkissakranssi – ohje:

Vaihekuva, aloitusrengasta yhdestä vitsasta

1. Taivuta pajua kevyesti, jotta saat taipuisan pyöreän muodon. Tee yhdestä vitsasta aloitusrengas kieputtamalla sen päitä toistensa ympärille.

Vaihekuva kranssipohjan punomisesta.
Vaihekuva kranssipohjan punomisesta.

2. Puno lisää pajunoksia renkaaseen yksi kerrallaan, aloita punominen hieman eri kohdasta kuin edellinen oksa. Jätä pajun paksuin osa aluksi kranssista hieman ulos. Se toimii tukena, kun jatkat punontaa.

Vaihekuva kranssipohjan punomisesta.

3. Kun kranssi on sopivan paksuinen, leikkaa oksanpäät oksasaksilla kranssin tasalle.

Vaihekuvassa pieniä nippuja pajunkissaoksista
Vaihekuva, pajunkissanippujen kiinnittäminen kranssiin

4. Tee pajunkissaoksista pieniä nippuja. Katkaise rautalangasta sivuleikkureilla noin 30 cm:n pituisia pätkiä. Kiedo pätkä rautalankaa napakasti ensin nipun ympäri ja sitten kranssin ympäri. Tee vielä rautalangasta ripustuslenkki kranssin taakse. Valmis!

Valmis pajunkissakranssi ripustettuna
Pajun paras keruuaika on kasvin lepokaudella, ennen silmujen aukeamista. Silloin pajun kuori kestää käsittelyä, on taipuisa ja sitkeä. Punonta kannattaa tehdä hetimiten keräämisen jälkeen ja ainakin säilyttää oksia ulkona viileässä.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt