Meidän Talo

Ei ne kukat, vaan kivet! Päivi ja Raine ovat rahdanneet tonneittain kiviä puutarhansa katseenvangitsijoiksi

Ei ne kukat, vaan kivet! Päivi ja Raine ovat rahdanneet tonneittain kiviä puutarhansa katseenvangitsijoiksi
Päivi ja Raine Färmille kivet ovat puutarhan kukkia. Joka kevät pihalle saapuu uusi kuorma kiviä ja elämän mittainen projekti kivipuutarhassa jatkuu. Kun pariskunta kuljettaa matkamuistoja Norjan-reisssuiltaan, auton jouset ovat kovilla.
Julkaistu: 29.4.2019

Nelisenkymmentä tonnia soraa ja kiviä odottaa ilmajokisen pihan nurkassa siirtämistä. Päivi ja Raine Färmin tontilla kiviä on yhtä paljon kuin metsää, nurmikkoa ja muita kasveja yhteensä. Molempia viehättää kivissä niiden kauniit muodot ja sävyt sekä helppohoitoisuus.

– Kivet ovat meillä kukkien korvikkeita, kaikki ihanan erilaisia, Päivi kertoo.

Raine hankki vuonna 1950-luvulla rakennetun talon tontteineen 15 vuotta sitten. Ennen pihalla oli iso nurmialue ja tontti rajautui kymmeniin marjapensaisiin. Kivipurot alkoivat virrata vasta, kun Päivi tuli mukaan viisi vuotta sitten. Sen jälkeen tontille on saapunut kiviä tonneittain.

Kivet ja kauniit vanhat esineet ovat erityisen tervetulleita Päivin ja Rainen tontille.
Tasainen nurmikenttä on muuttunut viidessä vuodessa ilmeikkääksi kivipuutarhaksi. Nyt nurmikkoa on jäljellä enää muutama neliö. Maksaruoho ja tuivio viihtyvät kivien lämmössä.
Tältä tontti näytti ennen kivipihan rakentamista.

Kivistä on puutarhassa myös hyötyä, sillä ne keräävät kosteutta ja lämpöä. Kivien lomassa polveilevat kasvit nauttivat otollisista kasvuolosuhteista. Keväällä, kun alueen muiden puutarhojen kasvit vielä nukkuvat, kivikkopuutarhassa ollaan jo hereillä. Jotkin kasvit viihtyvät riesaksi asti.

– Unikko on pihan villi kortti. Se levittää siemenensä kaikkialle. Toinen kurissa pidettävä on maksaruoho, joka valtaa tilaa sorakäytäviltä, Päivi sanoo.

Suurin osa kivistä on läheiseltä kivien toimittajalta, mutta niitä on tuotu myös matkoilta ja saatu lahjaksi. Norjan-matkojen tuliaisina Päivi ja Raine tuovat aina kiviä. Silloin auton jouset ovat kovilla.

Päivin ja Rainen yhteisten vuosien aikana tontille on rakennettu savusauna, lasihuone ja puuliiteri. Koirat LaaLaa ja Nökö ovat Coton de Tuleareja.
Kuunliljapenkkiä reunustaa säntillinen kivireunus. Päivi jakaa kuunliljoja syksyisin penkin jatkoksi.
Kivistä tehdyt polut ja purot mutkittelevat hauskasti tontilla.
Raine teki neljästä raudoitusverkosta koostuvan köynnöskaaren sorakäytävän päälle. Päivi haaveilee istuttavansa sen ympärille villiviiniä, kärhöä, köynnöstävää punaherukkaa sekä humalaa.
Pihalla on paljon kierrätyspuuta ja vanhoja esineitä, joita on saatu kunnostettavaksi ystäviltä.

Pihan tekeminen alkoi aikoinaan saunan eteen kipatusta kivikuormasta ilman erillistä suunnitelmaa. Sen jälkeen tontille on uponnut kiviä kuorma toisensa jälkeen, vuoren kokoinen kasa sanomalehtiä sekä metritolkulla suodatinkangasta. Huolellinen perustaminen on helppohoitoisuuden salaisuus.

Kivipihan rakentaminen ei ole kevyttä hommaa. Pariskunta myöntää, että kivien paikalleen asennus on ollut isompi urakka kuin aluksi saattoi ajatella. Kivien tuominen tontille vaatii yleensä myös vahvempaa kalustoa, mikä aiheuttaa kustannuksia. Hikikin tontilla lentää, mutta se ei haittaa.

Päivi ja Raine Färmille kivenpyörittely on myös tapa poistaa stressiä. Urakan jälkeen pariskunta rentoutuu pihasaunan lämmössä ja grilliherkkujen äärellä. Kun aikaa on enemmän, löylyt otetaan savusaunassa pitkän kaavan mukaan.

Kasvien ja kivien väleihin jäävät alueet peitetään hakkeella, jota tuodaan tontille ainakin kerran kesässä kuorma-autolla. Lasihuone on tehty kokonaan kierrätystavarasta. Siellä viljellään viinirypäleitä.
Puutarhan kaunis kivitähti on tuntien työn tulos. Päivi hakkasi valkoisen kivimurskan äitinsä kanssa lekojen avulla.
Kivipuro johtaa aidalle, joka on tehty itse. Hauska toteutus on saatu taivuttamalla lautoja vuorotellen runkotolppien taakse.

Kivien harmaa sävymaailma jatkuu puutarhan rakennuksissa ja rakenteissa kuten liiterissä, kesäkeittiössä ja heinäseipäistä rakennetuissa köynnösporteissa. Miljöötä on rakennettu harkiten vanhoja kauniita esineitä ja kierrätysmateriaaleja hyödyntäen. Liiteri on tehty puretun ladon laudoista ja lasihuone vanhoista ikkunoista.

Talon vierellä kohoaa pulppuava vesiaihe. Koirien LaaLaan ja Nökön mielestä se on aina yhtä jännittävä, samaan aikaan jättimäinen juomakuppi ja kahluuallas. Sinne lirutteleva poika on ainoa patsas, jonka Päivi on puutarhaansa päästänyt.

– Mutta yhtään puutarhatonttua meille ei tule! Riittää, että me kaksi tonttua häärimme täällä aina iltamyöhään saakka, Päivi sanoo ja nauraa.

Päivi pitää yhden kasvilajin penkeistä. Yksi suosikeista on kivillä rajattu keijunkukkapenkki. – Kun olimme siirtäneet riittävästi kiviä vanhan nurmialueen tilalle, aloitimme kasvialueiden rakentamisen. Kukkia täällä on vain vähän, sillä me molemmat rakastamme helppohoitoisia, suuria kasvialueita, Päivi kertoo.
Kivireunusten keskellä kasvaa levisia. Matala kivikkoperenna viihtyy Päivin sille valitsemalla paikalla.

Puutarhan vieraileva tähti on fasaanikukko. Sen lempipuuhaa on isotella peilitolpasta heijastuvalle kuvalleen. Luonto, eläimet ja ympäröivä peltomaisema ovat Päiville ja Rainelle tärkeitä. He eivät voisi kuvitellakaan asuvansa kerrostalossa, ilman puutarhaa.

Myös maalaiskaupungin elämäntyyli viehättää. Apua on aina lähellä. Kiviä saa naapurista, sanomalehtiä kirjastosta ja latoja pelloilta purettavaksi. Talkoolaisperinne elää Pohjanmaalla vielä vahvasti.

Kun syystuuli puhaltaa pihaa ympäröiviltä pelloilta, on Färmin puutarhureilla jo seuraavan kesän suunnitelmat valmiina.

– Ensin jännitämme, onko peikonpähkinä selvinnyt talven yli. Sitten saa taas iskeä lapion maahan ja rasvata kottikärryn renkaan laakerit, Päivi sanoo.

LaaLaa ja Nökö touhuilevat tontilla Päivin apuna. Koirien näkökulmasta pihan vesiaihe on yhdistetty juomakuppi ja kahluuallas.
Heinäseiväsportin tarpeet saatiin Rainen mummolasta. Reunoille on juuri istutettu ruusupapuja.
Uusi kivialue perustetaan levittämällä pohjalle sanomalehtiä, suodatinkangasta ja sorakerros. Kivialueiden alta ei kaiveta perusmaata pois, tämä tehdään vain perustettavien kukkapenkkien kohdalle. Soran päälle nostellaan kivet.

Päivi Färmin vinkit kivipihan perustamiseen

Mitkä ovat kivipihan plussat?

Kivipihan etu on helppohoitoisuus. Kivet ovat kauniita ympäri vuoden. Lisäksi kivet keräävät kevään lämmön ensimmäisenä ja siksi piha sulaa tavallista nopeammin. Kasvit nauttivat kiviin sitoutuvasta lämmöstä ja aloittavat kasvukautensa aikaisemmin.

Mitä kannattaa ottaa huomioon, jos alkaa suunnitella itselleen kivipihaa?

Ensin kannattaa kartoittaa alueen laajuus. On hyvä miettiä, olisiko omalla pihalla jo valmiiksi hyödynnettäviä kiviä. Kivien ostamisessa kannattaa muistaa, että niiden tontille tuominen suuremmalla kalustolla voi maksaa paljonkin. Kivipihan perustaminen on hartiavoimia vaativa työ, sitä ei kannata aloittaa kovimmilla helteillä.

Millaista hoitoa kivipiha vaatii?

Kivipihan hoito on helppoa, jos sen perustamiseen käyttää aikaa. Muistettavia asioita ovat riittävä sanomalehtikerros ja suodatinkangas. Lehdet tulee asetella limittäin, jotta rikkaruohot eivät pääse nousemaan väleihin jäävistä raoista. Tuulen mukanaan tuomat rikkakasvit poistetaan heti kivien väleistä. Kivialueen ja nurmikon väliselle rajalle jätetään sorakaistale, ettei ruohosilppu leviä kivien sekaan. Lehdet poistetaan mahdollisimman tarkasti kivien väleistä.

3 kommenttia