
Vuohenjuusto-perunagratiini
4–6 hengelle 20 min + paistaminen 50–60 min
1,2 kg perunoita (jauhoinen lajike) 1 tanko (200 g) vuohenjuustoa 1–2 tl suolaa mustapippuria 2–3 oksaa rosmariinia 4 dl (ruoka)kermaa
1. Kuori ja leikkaa perunat noin 1 cm paksuiksi tikuiksi. 2. Leikkaa vuohenjuusto ½–1 cm paksuiksi viipaleiksi. 3. Lado noin puolet perunoista uunivuokaan. Ripottele päälle suolaa, mustapippuria ja riivi päälle rosmariinin oksa. Lisää vielä puolet vuohenjuustokiekoista. 4. Kaada loput perunat vuokaan. Mausta samoin kuin edellinen kerros. Kaada päälle kerma. 5. Kypsennä vuokaa 200-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia.
Lämmin linssi-kasvishöystö
4–6 hengelle 35 min
2 dl vihreitä linssejä 6 dl vettä 1 kasvisliemikuutio 1 sipuli 2–3 valkosipulinkynttä 2 porkkanaa 1 punainen paprika 2 varsisellerinvartta ½ dl oliiviöljyä 1 rkl hunajaa 1 rkl dijonsinappia ½–1 tl suolaa mustapippuria 2 rkl sitruunan mehua (lisäksi halloumijuustoa)
1. Huuhtele linssit kylmässä vedessä. Kiehauta vesi kattilassa, lisää liemikuutio ja linssit. Keitä 20 minuuttia. Siivilöi linssit. 2. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori ja leikkaa porkkanat noin ½–1 cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Halkaise, poista siemenet ja kuutioi paprika. Viipaloi varsisellerit. 3. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää kasvikset ja paista niitä keskilämmöllä, kunnes porkkanat hieman pehmenevät. Valitse näistä herkut omaan pääsiäispöytääsi. 4. Mausta hunajalla, sinapilla, suolalla ja pippurilla. Lisää pannulle myös kypsät linssit. Sekoita hyvin ja raikasta maku sitruunan mehulla. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. 5. Siirrä linssihöystö tarjoiluastiaan ja koristele se varsisellerin lehdillä. Paista joukkoon halutessasi vielä halloumijuustoviipaleita.
Kotivinkki 5/2013