Pääsiäisen kalaruoka: paahdettu siika
Ruoka
Pääsiäisen kalaruoka: paahdettu siika
Paahdettu siika saa seurakseen palsternakkaa, hernehummusta ja karamellisoituja tomaatteja.
Julkaistu 25.2.2014
Kotivinkki

Paahdettu siika

2 suomustettua ja perattua pikkusiikaa tai kaksi isoa fileetä suomustettua ja nypittyä kuhaa tai siikaa 3–4 (600–700 g) isoa palsternakkaa

Hernehummus

1 iso valkosipulinkynsi 200 g pakasteherneitä 1 prk (400 g) kikherneitä 1 rkl tahinia eli seesamitahnaa ½ dl sitruunan mehua ½ tl suolaa ½ dl ruokaöljyä vettä

Karamellisoidut tomaatit

 400 g kypsiä kirsikka- tai luumutomaatteja ripaus sokeria

Lisäksi  ruokaöljyä paahtamiseen vaaleaa balsamietikkakastiketta suolaa ja mustapippuria

1. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi. Pane tehosekoittimen kulhoon kaikki hummuksen ainekset paitsi öljy ja vesi. Käytä seos tasaiseksi massaksi. Lisää lopussa koneen käydessä öljy ohuena nauhana seokseen. Lisää tarvittaessa suolaa tai sitruunanmehua. Notkista vesitilkalla. Peitä hummus ja nosta se viileään. 2. Pese tomaatit. Leikkaa niihin pitkä viilto keskelle hedelmälihaa tai halkaise ne kahtia. Avaa tomaatit viiltokohdasta ja nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Nosta puolikkaat leikkauspinta ylöspäin. 3. Kuori ja siisti palsternakat. Leikkaa ne 6–8 pitkäksi viipaleeksi. Pane palsternakkaviipaleet uunipellille tomaattien viereen. Rouhi pintaan mustapippuria ja suolaa ja pirskottele päälle öljyä. Ripauta tomaattien päälle hiukan sokeria. 4. Paahda kasviksia uunin keskitasolla 225 asteessa noin 20–25 minuuttia, kunnes palsternakkaviipaleet ovat pehmenneet ja tomaatit paahtuneet. Valele paahtuneille, kuumille kasviksille vaaleaa balsamikastiketta. 5. Leikkaa kalafileet suorakaiteen muotoisiksi annospaloiksi. Kuivaa kalojen pinta, mausta suolalla ja valkopippurilla. Nosta kalat erittäin kuumalle, öljytylle pannulle nahkapuoli alaspäin. Paista, kunnes nahka on kullanruskeaa ja rapeaa. Käännä kokonaiset kalat ja paista ne toiselta puolelta. Nosta kypsät kalat lautasille.

Teksti: Marja Samuli Kuva: Mika Haaranen

Kotivinkki 6/2011 

Kommentoi »