Punaista, keltaista ja pastellia! Outin heleää puutarhaa värittävät tuhannet sipulikukat – "Täällä on jokaiselle perheenjäsenelle jotakin"
Piha ja puutarha
Punaista, keltaista ja pastellia! Outin heleää puutarhaa värittävät tuhannet sipulikukat – "Täällä on jokaiselle perheenjäsenelle jotakin"
Outi Ojansuun monimuotoinen puutarha Hyvinkäällä kukkii varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Aitiopaikalla ovat tuhannet sipulikukat. Puutarhan hoitoon osallistuu koko nelihenkinen perhe, ja kaikkien suosikkivärit saavat näkyä.
Julkaistu 14.5.2021
Viherpiha

Käppyräisen visakoivun alla rinteessä kukkivat heleän vaaleanpunaiset, sitruunankeltaiset ja valkoiset tulppaanit. Niille kontrastia tuovat fuksianväriset ja violetit lajikkeet.

Pihatien toisella puolella kasvaa isoissa ryhmissä satoja kirkkaanpunaisia ja keltaisia tulppaaneja.

– Pidän pastelliväreistä ja voimakkaan fuksianpunaisesta. Punaiset ja keltaiset taas ovat mieheni suosikkeja. Poikani pitää sinisestä ja tytär kaikista väreistä. Täällä on jokaiselle jotakin, hyvinkääläinen Outi Ojansuu kuvailee suurta puutarhaansa, jota värittävät keväisin tuhannet sipulikukat.

Parasta kevätkukkijoissa ovat Outin mielestä värit.
Suurikukkainen darwintulppaani ’Van Eijk’ on viihtynyt samalla paikalla jo pitkään.
Darwin-hybridit, kuten tämä leikoksikin sopiva ’Akebono’, ja Triumph-ryhmän tulppaanit ovat kukkineet monivuotisina.
Kerrottu, myöhäinen ’Negrita Double’ kukkii pitkään ja on kestävä myös leikkona. Vaaleanpunainen ’Ollioules’ on yksi Outin suosikeista.

Puutarha on ollut Outin ja hänen miehensä Heikki Ojansuun yhteinen harrastus siitä asti, kun he vuonna 2003 muuttivat tähän kotiin. Mies hoitaa raskaammat työt, kuten uusien kukkapenkkien perustamiset ja mullan tuonnit, Outi kitkee ja istuttaa.

Alun perin nurmikkoa, vuorimäntyjä ja tuoksuvatukkaa kasvaneesta pihasta on vajaassa kahdessakymmenessä vuodessa rakentunut kukkiva keidas.

”Pimeän talven jälkeen tuleva värikkyys on ihanaa.”

Nykyään myös lapset Ines, 14, ja Roope, 13, auttelevat puutarhatöissä, kuten ruohonleikkuussa tai mullan ja kuorikatteen levittämisessä.

– Pihahommat ovat meillä kotitöitä siinä missä siivoaminen tai ruoanlaittokin. Kitkemään en lapsia pakota ja joistain töistä, kuten trimmeröinnistä, saatan antaa vähän palkkaa, Outi kertoo.

Sipulikukkien jälkeen perennat valtaavat kukkapenkit. ”Otan keväällä penkkien tyhjistä kohdista kuvia, jotta muistaisin syksyllä, mihin kannattaa istuttaa sipuleita”, Outi kertoo.

Outi rakastaa kaikkia kukkia. Myöhemmin kesällä puutarhassa loistavat pionit, laukat, syysleimut, hortensiat ja kärhöt. Mutta kevätkukkijoilla on Outin sydämessä aivan erityinen sija.

– Pimeän talven jälkeen tuleva värikkyys on ihanaa. Ensimmäisiä kukkijoita on aikaa katsella rauhassa. Myöhemmin kesällä on niin paljon kaikkea joka paikassa, ettei niitä tule samalla lailla tarkkailtua, hän toteaa.

”Keväällä välillä tuntuu, että tämä on aika työleiri.”

Pelkkää ihailua ei kevät suuressa puutarhassa kuitenkaan ole. Joka kevät Outi kitkee pihan kaikki kukkapenkit ja kanttaa niiden reunat.

– Oikeastaan nautiskelen kukista eniten puuhailun lomassa. En muista, milloin olisin vain istunut alas katselemaan. En oikein osaa olla jouten puutarhassa.

Koristekirsikka ”Kevätsuudelman” eli ’Accoladen’ puolikerrotut, vaaleanpunaiset kukat kestävät pitkään. Myös puun syysväri on kaunis.
Perheomenapuu kukkii, vaikka Outin poika Roope leikkasi pienenä sen taimesta lähes kaikki oksat pois. ”Hän oli nähnyt, kun minä leikkasin puita ja halusi auttaa. Eihän siinä vihainen voinut olla.”

Keväisen kitkentäurakan aikaan Outi saattaa viettää puutarhassa kymmenen, jopa 12 tuntia päivässä. Silti projekti vie pari kolme viikkoa.

Hän herää usein aamulla neljän viiden aikaan ja ryhtyy hommiin, kun ei vielä ole niin kuuma. Kun lapset iltapäivällä tulevat koulusta, on Outi tehnyt jo pitkän päivän pihalla. Mies auttaa levittämällä tuoretta multaa ja kompostia kitkettyihin penkkeihin.

– Keväällä välillä tuntuu, että on tämä aika työleiri, mutta kun kerran laitan kaiken kuntoon, ei myöhemmin tarvitse kuin sieltä täältä nyppiä rikkaruohoja. Kesällä ne jäävät hyvin perennojen jalkoihin.

Seuraava rutistus odottaa syksyllä, kun on aika istuttaa uudet sipulit maahan. Sen Outi tekee mahdollisimman myöhään loka-, marras- tai jopa joulukuussa. Hän ei lannoita sipuleita istutusvaiheessa, mutta lisää keväällä kukkapenkkeihin kalkkia ja kompostia.

Terijoensalavan alla kukkii Heikin kevätsuosikkeja: punaisia ja keltaisia tulppaaneita.
Pihassa on uimakelpoinen lampi. Tulevaisuudessa Outin suunnitelmissa on laajentaa puutarhaa lammen ympäristöön.

Sipuleita Outi tilaa muun muassa hollantilaisista Bulbi- ja Eurobulb-verkkokaupoista ja kotimaiselta Korpikangas Siemen-Fröltä. Vuosittain hän laittaa maahan tuhatkunta tulppaania ja useita tuhansia muiden kevätkukkijoiden sipuleita.

Suuren määrän vuoksi on ajateltava myös hintaa. Siksi Outi ostaa sipuleita myös alennusmyynneistä.

– Täyteen rahaan ostan uutuuksia, joita ei vielä myydä ihan joka paikassa ja erikoisempia lajikkeita, joista erityisesti pidän: esimerkiksi jännänmallisia papukaijatulppaaneita tai sellaisia, missä on raitaa kukassa tai lehdessä.

Myös suosikkivärejään Outi tilaa ajoissa.

– Alennusmyynneistä ostan sitten mitä on tarjolla, hän sanoo.

Sammalleimumatto hehkuu touko-kesäkuussa.
Jyrkkään rinteeseen Outi on istuttanut laajat sammalleimumatot.
Kultatyräkin kukinta kestää touko–kesäkuussa pitkään.

Kukkapenkit reunustavat lammelle johtavaa, kivituhkalla päällystettyä pihatietä. ”Jos voittaisin lotossa, päällystäisin käytävät asvaltilla, sillä nyt niiden pitäminen rikkaruohottomina on aika homma”, Outi sanoo.

Erikoisempia lajikkeita hän hankkii yhden tai kaksi pussia ja sijoittelee niitä kukkapenkkeihin perennojen väleihin.

– Laajoihin tulppaani-istutuksiin laitan vähintään 50–100 sipulia samaa lajiketta. On kivan näköistä, että isoissa ryhmissä on yhtä ja samaa, Outi sanoo.

Sipuleita istuttaessaan hän miettii, mihin ne värinsä puolesta sopivat.

– Usein käy kuitenkin niin, että penkissä on myös vanhoja sipuleita ja tulee villejäkin väriyhdistelmiä. Mutta se ei haittaa. Talven jälkeen kaikki värit saavat olla esillä.

"Nautiskelen kukista eniten puuhailun lomassa. En muista, milloin olisin vain istunut alas katselemaan."

Sorsapoikue uiskentelee tontin läpi virtaavalla joella. Joen varressa kukkivat esikot ja erilaiset vuokot: on kerrottua valko- ja keltavuokkoa, hämy-, terni- ja sinivuokkoja.

Joen ranta on yksi Outin suosikkipaikoista keväisessä puutarhassa.

– Olen ostanut ämpärikaupalla Scilloja ja istuttanut niitä rantaan. Joenmutka on ensimmäinen paikka, josta keväällä sulaa lumi. Haluan, että siitä tulee sininen ”skillameri”.

’Sun Lover’ on myöhäinen tulppaanilajike. Sen pionimainen kukan muoto ja kukinnon värin muuttuminen viehättävät Outia. Kaikki kukat avautuvat keltaisena, mutta muuttavat väriään oranssin kautta punaiseksi.
Outi tekee mielellään kimppuja kevätkukkijoista. Pienempinä lapset Ines ja Roope veivät aina opettajille kyläkoulun kevätjuhliin omasta pihasta poimitut kimput.

Yhtenä vuonna Outi istutti rantaan satoja monivuotisia tulppaaneja. Ne kukkivat kauniisti kerran. Sen jälkeen ne katosivat.

– Pihalla taitaa nyt asua hyvin syönyt vesi- tai metsämyyrä, Outi arvelee.

Narsissit, helmililjat ja laukat eivät maistu myyrille.

Myyräongelma vaivaa koko puutarhassa.

– Ensin luulin, että ne viihtyvät vain rannan tuntumassa, mutta hävikkiä on ollut muuallakin. Rantaan en ole enää istuttanut tulppaaneja, vaan kukkia, jotka eivät myyrille maistu.

Myös muualla hän on siirtänyt kevätkukkijoiden painopistettä narsissien, helmililjojen ja laukkojen suuntaan. Niitä myyrät eivät syö.

– Narsissit ja helmililjat ovat myös siitä mukavia, että ne leviävät hyvin. Mutta tulppaanit ovat niin ihania, että niitäkin on saatava. Hävikki pitää vain hyväksyä.

Outin vinkit myyrien torjuntaan

  • Hyödynnä verkkoja. Aseta istutusvaiheessa tiheäsilmäinen kanaverkko sipuleiden ympärille, jotta myyrät eivät pääse niihin käsiksi.
  • Häädä hajuilla. Myyrät eivät pidä voimakkaista tuoksuista. Testaa, auttaako ongelmaan, jos tiputat myyränkoloihin murskattuja valkosipulinkynsiä tai muuta voimakkaan tuoksuista maustetta, kuten pippuria tai chilitahnaa. Kanankakankin sanotaan tepsivän.
  • Valikoi lajit. Istuta enemmän sellaisia sipulikukkia, jotka eivät kelpaa myyrille: narsisseja, helmililjoja, laukkoja ja sinililjoja.
  • Istuta pikarililjoa. Myös pikarililjojen tuoksu karkottaa myyriä.
  • Niitä heinikot. Pidä nurmikko lyhyenä ja poista pihalta heinikot, jotka tarjoavat otollisia suojapaikkoja myyrille.
  • Hyväksy hävikki. Myyrät kuuluvat luontoon, joten niiden kanssa on vain opittava elämään. Hyväksy, että hävikkiä tulee joka vuosi jonkin verran.

Kommentoi »