Ostajan opas: näin valitset sopivan pölynimurin
Sisustus
Ostajan opas: näin valitset sopivan pölynimurin
Hankinko pölypussillisen vai säiliöllisen? Kuinka hiljainen imurin on oltava? Näin löydät sinulle sopivan täsmäaseen villakoiria vastaan.
28.2.2017
 |
Avotakka

Tarve

Mieti siivoustottumuksiasi ja olosuhteita. Imuroitko vähän joka päivä vai kunnolla kerran viikossa? Kannatko imuria portaissa? Lapsi- tai lemmikkiperheessä imurilta vaaditaan tehoja. Yksiön siivoaa näppärästi varsi-imurilla, ja johdottomat, ladattavat mallit ovat erinomaisia pikasiivoukseen. Robotti-imuri ei ole kovin tehokas, mutta sen voi säätää imuroimaan kotia niin usein, että se pitää pölyn kurissa.

Pussilla vai ilman?

Valinnassa on pitkälti kyse mieltymyksestä. Pölypussittomissa imureissa roskat kulkevat putkea pitkin säiliöön, jossa keskipakoisvoima ajaa ne säiliön reunoille. Pölypussittoman laitteen imuteho jää usein pussillista versiota alhaisemmaksi, mutta teho pysyy paremmin ennallaan säiliön täyttyessä. Pussillisen imurin teho puolestaan heikkenee pussin täyttyessä. Vaikka pölypusseihin kuluu rahaa ja oikean mallin hankkiminen aiheuttaa päänvaivaa, myös pölypussittoman imurin säiliö pitää tyhjentää säännöllisesti. Silloin imuroitua pölyä saattaa pöllähtää huoneilmaan.

Ominaisuudet

Riittävän tehokas imuri helpottaa siivoamista. Kiinnitä huomiota laitteen energiamerkissä ilmoitettavaan pölynimukykyyn. Avaran huoneiston omistajalle on iloa pitkästä virtajohdosta, kun pistoketta ei tarvitse vaihtaa jatkuvasti pistorasiasta toiseen. Imuri painaa tavallisesti 5–10 kiloa. Laitteen painolla ja koolla on merkitystä, jos kotona on vähän säilytystilaa tai jos imuria joutuu kantamaan kerroksesta toiseen. Äänitaso vaihtelee varsin äänekkäästä noin 75 desibelistä hiljaisempiin alle 60 desibelin malleihin. Jos perheenjäsenillä on astmaa tai allergiaa, kannattaa pölynimurin hankinnassa kiinnittää huomiota laitteen imutehoon ja suodattimien suodatuskykyyn. Allergiaperheeseen kannattaa hankkia imuri, jossa on Hepa-suodatin. Testaa jo kaupassa, että imuri liikkuu ketterästi kynnysten yli ja matolla.

Varusteet

Pölynimurin tärkein varuste on suulake. Mitä leveämmältä alueelta suulake imee, sitä nopeampaa imurointi on. Jos kodissa on lemmikkieläimiä tai paljon mattoja, moottoroitu suulake on hyvä lisävaruste. Se kerää tehokkaasti karvat ja roskat matoilta sekä muilta tekstiilipinnoilta. Pölypussillista imuria valitessa kannattaa tarkistaa, että laitteeseen sopivia pusseja on helposti saatavilla.

Huolto

Puhdista säännöllisesti imurin kuori ja suuttimet. Vaihda pölypussi tai tyhjennä ja pese pussittoman imurin säiliö ajoissa. Suodattimet, joita ei voi puhdistaa, pitää vaihtaa riittävän usein, vähintään kerran vuodessa.

Kuvassa on pölypussiton Electrolux Ultra Flex Classic, joka yltää jopa 12 metrin päähän pitkän johdon ja säädettävän imuputken ansiosta.

Lue lisää:

Kommentoi »