Ilmankostutin – näin valitset toimivan ja turvallisen laitteen omaan kotiisi
Sisustus
Ilmankostutin – näin valitset toimivan ja turvallisen laitteen omaan kotiisi
Iho kutisee ja viherkasvit nuupahtavat? Hyvä ilmankostutin voi tuoda helpotusta kuivaan sisäilmaan, kunhan sen valitsee viisaasti ja huoltaa oikein.
9.1.2017
 |
Avotakka

Käyttötarkoitus

Kuiva sisäilma voi aiheuttaa kylmimpinä talvikuukausina monenlaista kiusaa: iho kuivuu ja limakalvoja ärsyttää. Myös asunnon materiaalit saattavat kärsiä liiallisesta kuivuudesta: huonekalut aukeavat liitoksistaan, parketti käpristelee ja viherkasvit nuupahtavat. Ilmankostutin saattaa tuoda helpotusta. Sen tarkoitus on lisätä sisäilman kosteutta joko yksittäisessä huoneessa tai koko asunnossa.

Toiminta

Ilmankostuttimia on kolmenlaisia: höyrystäviä, kylmähöyrystäviä ja pisaroivia.

  • Höyrystävä ilmankostutin kuumentaa veden ja vapauttaa tästä muodostuvan höyryn huoneilmaan.
  • Kylmähöyrystävä laite suodattaa vettä huoneilmaan.
  • Pisaroiva laite kosteuttaa ilmaa pisaroimalla vettä esimerkiksi pyörivän kiekon tai ultraäänen avulla.

Hygieenisyys

Huonosti hoidettuna ilmankostutin voi levittää huoneilmaan haitallisia mikrobeja. Kostutin onkin pidettävä puhtaana, eikä siinä saa seisottaa vettä. Seisonutta vettä ei myöskään saa käyttää kostutukseen. Höyrystävät ilmankostuttimet ovat yleensä muita hygieenisempiä, sillä suurin osa mikrobeista kuolee kuumassa vedessä. Kylmähöyrystävissä laitteissa on usein antibakteerisia komponentteja ja materiaaleja, joiden tarkoitus on ehkäistä bakteerikasvustoa.

Turvallisuus

Varmista, että etenkin höyrystävä laite on tukeva, sillä kuuma vesi voi aiheuttaa palovammoja laitteen kaatuessa tai rikkoutuessa. Sisäilman kosteutta mittaava mittari on tarpeen, sillä huoneilman kosteutta on hyvä seurata säännöllisesti, jotta se ei nouse liian korkeaksi. Ihanteellinen huoneilman suhteellinen kosteus on 30–45 prosenttia. Jos kosteus tiivistyy ikkunoihin, sitä on jo liikaa ja kosteusvaurioiden riski kasvaa. Kalliimmissa laitteissa on usein sisäänrakennettu kosteusmittari, joka säätelee laitteen tehoa.

Sijoituspaikka

Noudata valmistajan antamaa suositusta. Pieneen tilaan ei kannata hankkia liian tehokasta laitetta eikä päinvastoin. Laita kostutin huoneeseen, jossa vietät eniten aikaa. Makuuhuoneessa sen voi laittaa yöksi päälle. Isossa asunnossa on hyvä olla useampia kostuttimia. Sijoita laite mahdollisimman kauas elektroniikasta, tapettiseinistä sekä huonekaluista, joille vesi voi olla haitaksi. Kuumaa vettä sisältävän kostuttimen paikka ei ole lasten ja lemmikkien ulottuvilla.

Huolto

Kaikki kostuttimet vaativat säännöllistä huoltoa. Pidä laite puhtaana käyttöohjeen mukaan. Tärkeintä on, että vesi ei jää seisomaan säiliöön. Osat on pestävä säännöllisesti ja suodattimet vaihdettava.

Kuvan ilmankostutin on Stadlerin Form Oskar.

Kommentoi »